V předešlých dnech se rozšířila zpráva, že Nvidia ztratila půl milionu grafických karet, které byly nyní nalezeny. Není to ale pravda. Plus ASUS prokecl GeForce RTX 3080Ti.

Původ zprávy je trasován na španělský server Geeknetic. Ten po Google překladu informuje o nalezení 500 000 grafických karet v kontejneru zaměstnancem Samsungu v Jižní Koreji. Právě údajný nález těchto karet v lodním kontejneru přidal zprávě na důvěryhodnosti. Podle některých zdrojů pak dokonce měla Nvidia tuto zprávu potvrdit akcionářům.

Poptávka po grafických kartách nové generace výrazně převýšila výrobu a této situaci navíc zaručeně nepomohlo vydání hry Cyberpunk 2077, která právě funkce těchto čipů využívá. Zpráva by tak rezonovala především čekajícími zákazníky, kteří se navíc tak rychle svých produktů ani nedočkají. Situace by se měla vyřešit v průběhu dalších měsíců, kdy postupně výroba poptávku naplní. Problém s nedostatečnou výrobou mimochodem teď sužuje i AMD.

Zpráva o půl milionu nalezených karet pocházela, jak už bylo zmíněno, ze španělského serveru, konkrétně byla publikována 28. 12., tento den probíhá španělská obdoba prvního dubna, tedy tzv. aprílu. V tento den je běžné, že i média do světa posílají falešné články a celá věc se tímto vysvětluje.

Ke zmíněnému spádu událostí se přidává ještě leaknutí informací o novém přírůstku série RTX 30 v podobě RTX 3080Ti, který byl zahrnut v seznamu na stránkách prodejce ASUS. Po několika dřívějších únicích máme teď její vydání v podstatě potvrzené, výkonnostně by se měla zařadit mezi RTX 3080 a RTX 3090, na přesnější specifikace si ale budeme muset počkat.