Už letos v prosinci Sony vydá přizpůsobitelný ovladač pro PlayStation 5 s označením Access, který otevírá brány do herního světa handicapovaným hráčům. Od jeho představení na lednovém veletrhu CES 2023 uběhla poměrně dlouhá doba, během níž jsme se dozvěděli nejrůznější podrobnosti. I u nás na webu jste si mohli přečíst, v čem je ovladač po hardwarové i softwarové stránce unikátní a jaké všechny možnosti nabídne. Nyní nám Sony dává pohled do zákulisí jeho vývoje.

Už dříve se Sony pyšnila četnými spolupracemi s nejrůznějšími organizacemi, jež pomáhají handicapovaným. Ve skoro deset minut dlouhém videu (přehrát si jej můžete výše) nyní japonská firma popsala celý příběh ovladače od návrhu jeho designu až po vývoj uživatelského rozhraní a softwarových funkcí.

„Od začátku vývoje před pěti lety jsme design ovladače Access vyvíjeli prostřednictvím půl tuctu designových konceptů a prototypů, přičemž jsme vedli nesčetné diskuze s odborníky na přístupnost a komunitními hráči se zdravotním postižením. Naším cílem bylo vytvořit inovativní design, který se přizpůsobí potřebám široké škály hráčů,“ píše Sony v tiskové zprávě.

Sony také odhalila, v jakém balení se bude ovladač dodávat. I při jeho výrobě se myslelo na to, aby bylo co nejjednodušší s ním zacházet. Dá se proto bez problému otevřít jen jednou rukou. Využívá přitom systém poutek, za která lze různými směry tahat, díky čemuž je možné snadno otevřít krabici a následně vysunout ovladač.

Uvnitř balení naleznete otvory, jež uspořádávají všechny součásti sady, aby se v nich šlo jednoduše vyznat a bylo možné s nimi snadno manipulovat. Kromě ovladače samotného na vás po otevření čeká 19 vyměnitelných krytek pro tlačítka a 3 krytky na joystick.

DOPLŇKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ OD LOGITECHU

Hraní s ovladačem PlayStation Access se rozhodla posunout na ještě vyšší úroveň firma Logitech, která ve spolupráci se Sony představila doplňkovou sadu příslušenství označenou jako Adaptive Gaming Kit for Access controller.

Součástí balíčku je:

  • Osm tlačítek a spouští typu plug-and-play, která lze snadno nakonfigurovat podle potřeb.
  • Pevné herní podložky se systémem háčků a smyček, jež umožní libovolně rozložit tlačítka.
  • Nalepovací štítky se symboly systému PS5, abyste si mohli snadno označit tlačítka.
  • Suchý zip pro rozšíření možnosti montáže.

Sada bude na pultech obchodů dostupná od ledna příštího roku, a to s cenou 79,99 eura (v přepočtu 2 000 Kč).