PlayStation VR2 nebude zpětně kompatibilní, potvrdil senior viceprezident platformy Hideaki Nishino v nejnovějším díle oficiálního podcastu PlayStationu. To znamená, že na nové generaci headsetu pro virtuální realitu si automaticky nezahrajete hry, které vyšly pro původní PlayStation VR.

Rozhodnutí odůvodnil tak, že headset PS VR2 je navržen, aby přinesl skutečný next-gen zážitek ve virtuální realitě. Kvůli pokročilejším funkcím, jako jsou haptické vibrace, adaptivní spouště, 3D zvuk, sledování očí atd., vyžaduje vývoj her pro PS VR2 zcela jiný přístup než u předchozí generace.

Sony dříve potvrdila použití nových vývojových nástrojů, které mají usnadnit tvorbu her pro PS VR2 a přidání nových VR funkcí do klasických titulů. Vývojové nástroje jsou podobné těm z PlayStationu 5. S ohledem na tuhle informaci by vývojáři mohli možná své tituly upravit, aby na PS VR2 a PS5 fungovaly – například nejlepší tituly, včetně českého hitu Beat Saber, Superhot VR, Astro Bot Rescue Mission, Tetris Effect, Falcon Age a Blood & Truth.

Dosud jsme mohli pro PlayStation VR2 vidět hry jako No Man’s Sky, The Walking Dead: Saints & Sinners - Chapter 2: Retribution, Resident Evil Village, Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge - Enhanced Edition a Horizon Call of the Mountain.

PS VR2 dorazí na trh na začátku roku 2023. Jim Ryan, prezident Sony Interactive Entertainment, dříve slíbil, že zároveň se zařízením vyjde 20 významných titulů.