Informaci o zpětné kompatibilitě PlayStationu 5 s hrami z PlayStationu 4 jsme se dozvěděli na začátku letošního roku z úst hlavního architekta konzole Marka Cerneho. Zástupci SIE Japan ale nedávno vyvolali rozruch s prohlášením, že udělají vše, co bude v jejich silách, aby tým pracující na konzoli dosáhl úplné zpětné kompatibility. „Ověříme, zda je to možné. Počkejte si na další informace,“ napsala Sony před týdnem v prohlášení.

Někteří z vás v komentářích trefně poznamenali, zda tím nebyla myšlena kompatibilita s hrami ze všech generací PlayStationu. Možná jste měli pravdu. Informátor PSErebus na Twitteru napsal, že by lidé s příchodem PS5 neměli prodávat své hry z PlayStationu 4, PlayStationu 3, PlayStationu 2 a prvního PlayStationu. Podle jeho informací má Sony plánovat kompletní zpětnou kompatibilitu, abychom si mohli na nové generaci zahrát kteroukoliv hru budeme chtít.

Tato zpráva jde ruku v ruce s vyjádřením novináře Patricka Keplekeho. Ten o PlayStationu 5 prohlásil, že je to konzole minulosti stejně jako budoucnosti. Pokud by PS5 skutečně podporovala všechny hry, měla by hned v den vydání obrovskou knihovnu her.

Pokud si říkáte, že jde pouze o spekulaci, tak máte pravdu. Nesmíme ale zapomenout, že PSErebus byl prvním, kdo napsal, že The Last of Us Part II vyjde v únoru 2020. Dle všeho má dost blízko k londýnské centrále PlayStationu.

Zpětná kompatibilita se stala velkou součástí Xboxu One. Microsoft nejprve umožnil hráčům zahrát si vybrané hry z Xboxu 360 a postupně přidával i hry z prvního Xboxu. Společnost Sony zůstala pozadu, ale zaváhání hodlá u nadcházející generace PlayStationu napravit. Zaspat si už nemůže dovolit, když Xbox Scarlett od Microsoftu bude mít také zpětnou kompatibilitu s hrami z předešlé generace konzolí Xbox.

Jak ale chce Sony zpětné kompatibility dosáhnout, když PS3 je postavena na úplně odlišné architektuře? Odpovědí může být PlayStation Now. Streamovací služba má fungovat i na PS5 a umožnit hráčům zahrát si starší kousky – na PS4 nabízí i možnost si většinu her do konzole stáhnout a hrát je offline, zatímco na PC a Macu jsou streamovány. V PS Now jsou i časově omezené hry, jako například God of War, GTA V, inFamous: Second Son a Uncharted 4: A Thief’s End, které budou dostupné jen do 2. ledna 2020.

S využitím PS Now u PS5 jde ruku v ruce nedávný patent. Ten naznačuje úmysl připojit DualShock 5 přes internet ke cloudu, vynechat konzoli a snížit tak latenci při streamování her. Zajímavé řešení, které by mohlo fungovat. Nesmíme ale zapomínat, že patentů je celá řada, ale jen pár z nich se dočká finálního řešení.

PlayStation Now je služba, jež nabízí katalog čítající více než 700 her z PS2, PS3 a PS4. Funguje na PS4, PC a Mac, ale bohužel u nás stále není oficiálně dostupná. Doufejme, že s vydáním PS5 bude PS Now i u nás.

PlayStation 5 vyjde koncem roku 2020. Více jsme o konzoli psali zde.