Někteří z nás museli čekat skoro jednu generaci, aby se mohli socializovat mimo od všech těch mudlů. Pozvánka do Bradavic nám konečně přistála rovnou do kapsy.  

Asi nejvíc bychom ocenili pozvánku do reálných Bradavic nebo alespoň do nějaké pořádné MMORPG hry na naše počítače, ale budeme se muset spokojit s titulem Harry Potter: Magic Awakened, který vyšel na mobilní telefony. Pokud mu dáte šanci, tak se nebojím říct, že mnozí z vás dostanou přesně to, co jim chybělo. Pokud teda stále neslintáte blahem u výborného Hogwards Legacy, který ovšem stále postrádá oficiální možnost interakcí s jinými hráči.

Zažijete aktivity v Bradavicích, ať už jako vlk samotář, nebo s kamarády skoro tak, jak jsme si to představovali jako malí. Kouzelnické duely, hodiny, na kterých musíme dávat pozor, protože z nich budete psát testy, vytváření lektvarů a objevování nástrah v Zapovězeném lese, toho všeho jsme se konečně dočkali.

Harry Potter: Magic Awakened je zasazen do období 10 let poté, co Harry porazil zlého Lorda Voldemorta. Bradavice potřebuji nový ročník studentů a jeden z nich budete právě vy. Titul Magic Awakened bych rozdělil na dvě části, na sociální klidnou část a na část karetní hry.

Obě tyto sekce jsou zvládnuté naprosto bravurně. Ještě aby ne, když se spojily dvě geniální společnosti, konkrétně Portkey Games, který stojí za všemi herními skvosty ze světa Harryho Pottera za poslední dobu, a NetEase studio, které vás umí okrást o všechen čas, protože přesně ví, jak vás přikotvit k telefonnímu zařízení a nepustit. Spojení, jež jsme potřebovali. 

Pro představení toho, co nás ve hře čeká, začneme tou sociální částí, která vás jako studenta Bradavic přiblíží k ostatním studentům a hlavně k novému kouzelnickému příběhu.

HP: Magic Awakened je představován hlavně jako karetní hra, nicméně tvůrci mysleli i na hráče, kteří by si chtěli užít mírumilovné studování v Bradavicích. Znamená to, že můžete svůj vývoj postavy opřít o nenásilné aktivity.

Nejdůležitější aktivitou bude projíždění příběhu. Ve kterém budete odhalovat nejen tajemství, jež se aktuálně skrývají ve vaší kouzelnické škole, ale i taje, které se skrývají za příběhy vašich spolužáků a učitelů. Příběhy jsou poměrně jednoduché, ale chytlavé a naprosto dostačující k tomu, abyste chtěli vědět více o tom, co se kolem vás vlastně děje.

Většinou jsou příběhové aktivity konstruovány tak, že jste posláni promluvit si s postavou, přijít na to co ji tíží, a poměrně jednoduchými úkony jí pak pomůžete se s problémem vypořádat. Ať už je problémem zatoulané monstrum nebo hubatá spolužačka.

Věnování se příběhové aktivitě je důležitá část hlavně proto, abyste se naučili kouzla a vědomosti prvních ročníků a ty pak využili dále napříč vaší kouzelnickou cestou.

Když pominu žáky prvního ročníku, kteří jsou na vás v duelech schopní vykouzlit Avada Kedavra (protože jim prostě padlo kouzlo z balíčku), jsou úkoly a kouzla, která se naučíte, docela věrohodně rozděleny dle ročníků, ve kterých se nacházíte tak, jak to známe z předloh. Naučíte se pěkně popořadě kouzlo Alahomora, zaženete bubáka zpátky do skříně dobře namířeným Riddikulus nebo se naučíte léčit zraněné magické stvoření za Hagridovou chýší. Procházení příběhové části vám hlavně otevře nové aktivity. Kterých je požehnaně. 

Jedna z mých oblíbených aktivit je tančení, jež dostalo v mobilu více prostoru, než jsem čekal. 

Fanoušci hudební hry OSU budou nadšení, protože systém tančení se dost podobá hernímu stylu právě OSU. Do klasické hudby musíte trefovat bubliny co nejpřesněji do rytmu. Začnete velice jednoduchým seskupením bodů. Ale čím víc si osvojíte danou píseň, tím složitější verze odemknete. Tanečního partnera si můžete vybrat ze seznamu přátel nebo jej náhodně vyzvat, stačí, že se jiný hráč nachází v tanečním sále a vy se za ním vydáte a ukloníte se.

Scenérie tance je udělaná naprosto skvěle, a i když se zuby nehty snažíte trefovat noty, v pozadí si stejně všimnete krásného tanečního dua, které provádí znamenitou choreografii. Pokud byste byli někdy při trefování not nervózní, tak si stačí vzpomenout, že celkové skóre za tanec se dělí mezi vás oba. Takže těžší písně nebudete kazit jen sobě. 

U těch nenásilných sociálních aktivit ještě chvíli zůstaneme. Jak se sluší na studenta, každý všední den bude ve vašem zájmu chodit na hodiny. Chození na hodiny je vyřešeno formou miniher, ve kterých s týmem ostatních studentů plníte úkoly. Například na hodinách studie mudlovské historie, která nám je blízká, musíte dosáhnout formou kvízu více správných odpovědí než protější tým.    Podobnou formou jste zkoušení z kouzelnických předmětů, kde všichni píšete test jako jeden tým a snažíte se splnit co největší počet bodů rychlými a správnými odpověďmi. 

Zábavné jsou i hodiny, ve kterých studujete runy. Tato aktivita není nic jiného než pexeso, ve kterém si musíte zapamatovat tvary run na obrázcích.  

Pokud vás ovšem tyto sociální aktivity vyčerpají, budete si moci odpočinout ve vašem soukromém pokoji. Který si můžete detailně upravovat výzdobou a nábytkem. A i za tuto úpravu jste hodnoceni odměnami. Mnoho nábytku do vašeho pokoje dostanete za splněné milníky ve hře. 

Když do aktivit, které je třeba plnit, přidáme trochu agresivity, tak se vydáme prozkoumávat Zapovězený les. Zde už to bude chtít trochu porozumění té karetní části hry. Zapovězený les je takovou typickou karetní „PVE části, kterou můžeme znát z jiných karetních her, jako je například Heartstone. Se svým balíčkem karet musíte čelit předem daným soupeřům a jste za to náramně odměňováni. Les je rozdělen na mise, kde budete sami. Ty vám otevírají podobně jako příběhová část kouzla a karty, ke kterým se dostáváte průběžně. K detailům ohledně karet a balíčku se rovněž dostaneme, nebojte.   

Zapovězený les můžete procházet i ve skupince, a to je teprve výzva. Skupinové procházení lesa je doplněno o rogue-like prvky. Kdy za zdolání úrovně dostanete náhodné zesílení vaší postavy či náhodné karty. Budete muset dbát i na to, aby byl váš balíček uzpůsobený určitým bossům, protože vyšší úrovně v této aktivitě už nejsou procházkou růžovým sadem, nýbrž temným lesem. Úrovní neboli poschodí na jeden zátah můžete čekat okolo osmi. Ale pokud si dáváte Aragoga k obědu, tak se v lese skrývají smrtelné výzvy, které mají těchto poschodí klidně i 30. A odměny stojí za to.  

Jelikož hodně mluvím o kartách, kouzlech a vyvolání, pojďme se přesunout k té nejagresivnější části hraní. A to duelech, ve kterých si kouzelníci poměřují své hůlky.

Upřímně, kouzelnické duely vám toho z hlediska herního progresu dají nejméně, jsou snad nejméně důležité a zaberou nejvíc času. Ale skoro každý si je chce osvojit. Většina chce mít alespoň zlatý emblém vedle jména a vyšplhat po žebříčku duelistů co nejvýše. A bohužel vím, o čem mluvím. Jak tedy konkrétně fungují boje a balíčky karet

Všechny akce a kouzla, které uděláte, se dělají přetažením karty na hrací pole. Váš úkol je skrze tyto akce protivníkovi snížit životy na nulu. Zajímavé je, že oproti aktuálně hraným karetním hrám máte možnost se pohybovat se svou postavou po hracím poli tím, že používáte karty pohybu. Neboli kliknete na hrací plochu. Těchto pohybů máte omezený počet, takže je třeba s nimi nakládat opatrně.  

Každá karta dle její účinnosti stojí určitý počet energie, která se dobíjí postupně. 

Druhy karet, které si navolíte a následně vylosujete, jsou přímá a plošná kouzla, které se snažíte trefit přímo do nepřítele nebo na místo, kde by se mohl nacházet, dále můžete zvolit kouzla obranná, jež vás mohou například zneviditelnit nebo léčit. A co by to byl za svět Harryho Pottera, kdybyste nemohli vyvolávat magické tvory. Ti vás mohou chránit, unášet a ostřelovat nepřítele. Nebo se agresivně rozběhnout a snažit se jim narvat roh do... bezedné kabelky. 

Díky různým vlastnostem karet vznikají opravdu velké možnosti kombinací a žádný duel nezůstane stejný. Do svého balíčku vámi vybraných osmi kouzel, která vám pak náhodně chodí na ruku, můžete přidat ještě tři společníky, kteří už nejsou losováni náhodou, ale aktivují se časem. Společníci jsou postavy, které potkáte napříč příběhem, ale i nám známé postavy z knih a filmů, jako je třeba Ron. Který díky svým šachovým dovednostem přijede na koni a rozmetá vyvolané nepřátelské stvoření. 

Můžete si zvolit třeba i Hagrida, který vás nabere do své kouzelné káry a bude vás na chvíli chránit svým velkým tělem a jezdit s vámi po hrací ploše. Dalším důležitým doplňkem balíčku je Echo. Což je něco jako duše, která propůjčuje silnou schopnost vašemu balíčku. 

V systému Echo najdete ještě více známých tváří z filmů. Aktivní můžete mít vždy jen jedno Echo v balíčku a všechna mají opravdu zajímavé vlastnosti. 

Osobně pro balíček specializovaný na vyvolávání bytostí rád používám hlavního hrdinu série Fantastická zvířata, Mloka. Který po určitém počtu vyvolaných bytostí aktivuje jednu ze tří poměrně drahých karet za pouhou jednu energii. 

Pokud mám náladu na kouzlení, rád si do položky Echa volím třeba Hermionu, která při každém čtvrtém kouzle, jež zahrajete, sníží hodnotu nejdražšího kouzla ve vaší ruce na polovinu. Což se mnohdy vyplatí. Ale opatrně, neplést si karty kouzel s kartami zvířat. Na ně to totiž nemá vliv. 

Nabídka mechaniky Echo je bohatá a díky plnění všech úkolů, které jsem od začátku popsal, máte šanci dostat nové společníky Echa nebo ostatní karty.Pokud obdržíte duplikáty karet, můžete si díky nim stávající karty vylepšit. 

Zápasit v duelech můžete sami nebo v soubojích dva proti dvěma. Což je opravdu zábavné pro vymýšlení kombinací a já se svým duo parťákem jsme strávili tři dny skoro neustálého hraní, abychom se dostali mezi stovku nejlepších duelistů. A taky abych otevřel pro toto preview co nejvíce obsahu, samozřejmě.

Zní to, že je aktivit víc než dost, že? A to jsem jich mnoho stále nepopsal. Čekají na vás denní výzvy, plnění úkolů pro váš klub ve formě celodenního zabíjení silného bosse, focení, hledání skrytých pokladů na skoro až plně otevřené mapě a mnohem více. 

Mnozí z vás se určitě ptají, zda je titul pay-to-win. Za peníze si ve hře můžete přilepšit jak vzhledově, tak akcemi s klíči, díky kterým otevíráte balíčky karet. Takže ano. Kdo si zaplatí, má větší šanci, že se mu poštěstí při snaze získat vysněné kouzlo. Ovšem v hodnocených zápasech existuje omezení na sílu karet, takže by se v budoucnu nemělo stát, že by vás někdo, kdo utratí majlant za kouzla, mohl šikanovat. Ze své zkušenosti vím, že silných kouzel padá i bez peněz dost natolik, abyste se dokázali přizpůsobovat.

Takže spíše prohrajete kvůli tomu, že je protivník lepší a má poskládány balíček, kterému se zrovna nedokážete ubránit. Nebo vám prostě nepadne karta, co potřebujete...

Harry Potter Magic Awakened je plný odkazů na svět Harryho Pottera, jak ho známe. Pro mě je jednou z nejlepších karetních her, které se mi za poslední dobu dostaly do rukou. Na verzi pro počítače se pracuje a sám se na ni velice těším. Abych byl přesný, tak verze pro PC už existuje, ale pro čínský trh, který používá jiné servery. Takže byste si s hráči, kteří už hrají na mobilech, nezahráli. Testoval jsem chod i na emulátoru a kromě pokročilejších tanečních úrovní fungoval titul bez chyb i emulovaný na PC, takže předpokládám, že oficiální verze podporující cross-play je jen otázka času.

Vzhledem k tomu, že mě mobilní free-to-play hra vrátila do dětských vzpomínek na Harryho Pottera více než poslední filmy Fantastických zvířat, tak věřím, že Magic Awakened se bude líbit i mnohým z vás, ať už se budete vztekat u duelů nebo se radovat, když si připomenete kroky k tomu, jak si získat přízeň Hippogriffa.