Pomáhat dospívajícím, kteří čelí psychickým problémům, využít k tomu moderní komunikaci: například podporovat speciální projekty zaměřené na esport. To všechno i mnohé další má v úmyslu nově založený nadační fond, který navazuje na mimořádně silný odkaz Karla „Twistena“ Ašenbrenera, talentovaného esportového hráče, který si po boji s depresí letos v červnu vzal život.

Karlova rodina, která za založením nadačního fondu stojí, věnovala základní jmění. Přispěje i francouzský esportový tým Vitality, v němž Twisten úspěšně působil. Významnou finanční podporu nabídne společnost Sazka, která u příležitosti vzniku nadace uspořádá 15. 12. 2023 charitativní esportový turnaj.

Karel Ašenbrener, v esportové komunitě známý jako Twisten, by před několika dny oslavil dvacáté narozeniny. Svůj boj s depresí ale nakonec prohrál. „Karlův odchod je pro celou rodinu pořád velmi bolestivý. Ale právě kvůli němu jsme se rozhodli přetavit bolest v něco smysluplného. Tím je nadační fond, jehož cílem bude pomáhat mladým lidem s psychickými problémy. Jsem si jistá, že by s tím syn souhlasil a podporoval to,” říká Twistenova matka Ivana Ašenbrenerová, také za svého manžela a další dva syny.

Nadační fond chce pomáhat dospívajícím, kteří se nacházejí v podobných situacích jako Karel Ašenbrener. „Zvyšování duševní gramotnosti považuji za klíčové, zároveň je nutné pracovat na destigmatizaci psychických problémů, protože zejména mladí kluci o svých emocích nebo problémech nemluví a mluvit nechtějí,” vysvětluje zaměření fondu Ašenbrenerová.

Průzkum Národního ústavu duševního zdraví ukazuje, že psychický stav mladých lidí je alarmující. U každého třetího deváťáka v Česku se projevují znaky, které ukazují na středně těžké až těžké úzkosti. Čtyři z deseti navíc mají známky středně těžké až těžké deprese. Podle Českého statistického úřadu si v roce 2022 v Česku vzalo život 1 302 osob. Tato statistika roste nejrychleji právě u mladých lidí. Sebevražda je nyní důvodem čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. Psychologická péče je přitom často nákladná, dětských psychologů je navíc dlouhodobě nedostatek. 

Právě v komunitě gamingu a esportu, v níž Karel Ašenbrener vynikal, se pohybuje stále více mladých lidí. Celosvětově má už miliony fanoušků. Jednou ze společností, která se rozhodla Twisten Foundation podpořit, je česká Sazka. Ta se v oblasti esportu dlouhodobě angažuje a 15. 12. pořádá charitativní esportový turnaj s názvem Sazka No rivals, jehož výtěžek věnuje nově vzniklému fondu.

„Ačkoliv je duševní zdraví celospolečenským tématem, na poli esportu šlo dlouhou dobu o podceňované téma, a diskuze nad ním je tak stále v plenkách. Jde proto o jedno z témat, kterému se v rámci našeho působení v esportu chceme systematicky věnovat. Vznik Twisten Foundation může přinést zásadní a tolik potřebnou změnu. Máme velký respekt, že se rodina Ašenbrenerových rozhodla tento projekt spustit a nesmírně rádi jej podpoříme,“ komentuje Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka, a dodává: „Během turnaje Sazka No rivals vypíšeme dobročinnou sbírku. Její výtěžek Sazka po skončení turnaje zdvojnásobí. Jsme připraveni poslat nadačnímu fondu Twisten Foundation až jeden milion korun.“

Zároveň s Twisten Foundation spouští speciální projekt také francouzská organizace Vitality, v níž Karel Ašenbrener působil ve hře Valorant. Projekt nazvaný KARE (kombinace jména Karel a anglického care neboli pečovat) se bude rovněž zaměřovat na duševní zdraví hráčů esportu. S Nadačním fondem Twisten Foundation plánuje úzkou spolupráci a chce ho dlouhodobě podporovat.

CÍLE TWISTEN FOUNDATION

Nadační fond založila v listopadu 2023 rodina Karla Ašenbrenera: matka Ivana, otec Karel a dva bratři. Rodina do fondu vložila základní jmění ve výši 250 tisíc Kč.

Nadační fond má následující cíle. 

● Snížit počet dospívajících trpících psychickými problémy, a snížit tak i počet sebevražd mezi teenagery.

● Poskytovat finanční prostředky na úhradu služeb soukromých odborníků pro dospívající ze sociálně znevýhodněných rodin.

● Organizovat preventivní vzdělávací akce zejména na středních školách.

●  Natáčet podcasty, rozhovory a edukativní videa na podporu mentálního zdraví a předcházení sebevražd, aby mladí získali zajímavou formou dostatek informací a znalostí, jak pomoct i sobě navzájem. Informace chce předávat nejen prostřednictvím odborníků, ale také influencerů a streamerů, s nimiž se mladí snáze ztotožní.

● Poskytovat finanční podporu vybraným organizacím a dobročinným projektům.

● Podporovat speciální projekty zaměřené na esport, protože je to segment, který se masivně rozšiřuje a má po celém světě miliony fanoušků. Chce bořit mýty, že esport vede k depresím a sebevraždám. Depresemi trpí i jiní vrcholoví sportovci. Příčinou je primárně tlak na výkon a výsledek.

● Podporovat poradenské služby pro teenagery i rodiče. Rodiče velmi často netuší, co se s jejich dítětem děje, případně nevědí, jak s nimi mluvit a jednat. I pro rodiče je boj s psychickými problémy jejich dětí velkou zátěží.

● Provozovat webové stránky s relevantními články či blogy odborníků o duševním zdraví.

● Organizovat další charitativní projekty, eventy a vzdělávací preventivní workshopy.