Nádherný, barevný svět plný života. Slunce svými paprsky hladí vše živé i neživé, potoky jsou plné ryb a lesy voní po houbách. Vesnice obývají milí tvorové a i když jste pro ně cizí a neznají vás, se vším vám pomáhají, učí vás a snadno se s nimi spřátelíte. A když se rozeběhnete, skočíte ze skály a začnete plachtit prostorem, snadno se necháte unést krásami, které se skrývají pod vámi v podobě tisíců dobrodružství. Možná si ťukáte na čelo a říkáte si „Annie, co to bereš? Změň prášky nebo cvokaře.“ Ale ne, to jsou jen mé dojmy z mírumilovné země zvané Palia. Pojďte se mnou podívat tam, kde vás nic nechce zabít, kde vám nikdo neublíží a kde se zkrátka žije pohádkově. Je tato země opravdu zalitá sluncem, anebo je na ní něco prohnilého?

LIDÉ SE SEM SNESLY Z NEBE

Lidé se na tento svět dostali jako světelná anomálie. Zničehonic se tu začali objevovat a nikdo z původních obyvatel je předtím neviděl. Zjevili se tu – krásní, čistí, oblečení, se znalostí jejich řeči a ne příliš kulturně odlišní. Hned se jim dostalo přivítání, jako kdyby se jednalo o bohy padlé z nebes. Už v té době se mi v hlavě začaly objevovat první otazníky – copak se nebojí toho, co jsme zač? Co když jsem se tu objevila, abych je zotročila a pila jejich krev? Možná jim jen chybí životní zkušenost…

JE TOHLE SNAD RÁJ?

Postupně jsem se s nimi seznamovala a ukázali mi, kde žijí a jak funguje jejich společnost. Představy o ráji zmizely ve chvíli, kdy mi do rukou strčili sekeru, krumpáč, motyku, rybářský prut, konev, ale lopatu ne, tu mi nedali. Prostě hrob si tu nevykopete. Však není potřeba, když se tu neumírá – což mi potvrdil fakt, že jsem nikde nenašla žádný hrob ani hřbitov. Takže je to přece jenom past!

No, nakonec není. Palia patří mezi takzvané wholesome hry. To znamená, že přináší příjemné a mírumilovné herní zážitky. Z toho důvodu tu neumřete, nic vás neohrožuje a všichni vás tu mají rádi. Největší tragédie, při které málem došlo na slzy, se akorát stala starostovi. Tomu chudákovi někdo sebral jeho sendvič! Záhy ovšem zjistíte, že ho jen někde zapomněl, takže příběh o prvním zloději v tomto světě se náhle rozplyne.

Palia je takový farmářský sandbox s otevřeným světem. Můžete si chodit kam chcete, těžit a sbírat suroviny, prozkoumávat, lovit a vše si nosit do svého domu. K průzkumu máte momentálně dvě oblasti Kilima Valley, kde se nachází především vesnice Kilima, a Bahari Bay, což je mnohem rozsáhlejší oblast. Na jihu je záliv s písečnými plážemi, ale jinak oblast spíše kombinuje teplejší a mírné podnebí.

POSTAVTE SI VLASTNÍ DŮM I ZAHRADU

Pojďme si říci něco blíže k bydlení. Nejprve budete pobývat ve stanu, ale je tu i možnost mít časem vlastní dům a ten si i postupně zvětšovat nákupem dalších místností, stejně tak si můžete rozšiřovat i váš pozemek. V tomto směru vás hra překvapí editorem prostředí vašeho pozemku. Sami můžete věci umisťovat, přesouvat i znovu vracet do inventáře. Žádné pokročilejší funkce (např. terraformace) tu nejsou. Pokud na pozemku chcete mít stromy, musíte si je vysadit, nebo prostě nekácejte ty, co už tam máte.

Práce na vybudování prvního domu náročná není - však se také postaví skoro sám. Jen je potřeba získat a zpracovat trochu dříví, opracovat kameny a počkat několik hodin. Na svém pozemku si můžete rozmístit i craftovací stoly, pece, truhly na uložení věcí a další potřebné i nepotřebné harampádí. Taky je tu prostor na založení prvních políček pro pěstování plodin

PROFESE A JEJICH UČITELÉ

V této hře existují také profese, které můžete vykonávat a přivydělat si jimi. Konkrétně jde o těžení, dřevorubectví, lov zvěře, farmaření, vaření, výrobu nábytku, lov brouků a rybaření. A ty se levelují samostatně. Můžete se klidně věnovat všemu, co vás baví, ale v jisté fázi hry zjistíte, že se to tak doplňuje, že se nakonec rozhodnete dělat tak nějak všechno. V případě, že chcete zvýšit level vaření, prostě vařte a plňte přidružené questy. Vaše postava sice neumře hlady, ale jídlo plní funkce fokusu, což vám dává bonusy na používání vašich bodů úspěchů, které získáváte sociálními interakcemi, a využít je můžete třeba při modlitbách, kde se dají obětovat. V určité fázi už vám nebude stačit opékat houby nad ohněm, protože dávají opravdu málo fokusu a musíte jich sbírat hodně a často, aby vás to zasytilo, a tak se vydáte naučit se lepší recepty. Ty samozřejmě vyžadují i lepší suroviny, a tak si kvůli nim začnete pěstovat vlastní plodiny. Takže od plotny vyrazíte s motykou na zahradu.

Příslušné profese mají své učitele, což jsou obyvatelé místní vesnice, a u nich začínáte. Konkrétně pro farmaření potřebujete získat motyku, první políčka a pár semínek, což vám poskytne právě ten učitel. Další semínka si musíte koupit a kupujete je do té doby, než si seženete přístroj, co je umí z vypěstovaných plodin zpětně vyrábět. Políčka si na svém pozemku položíte na zem a motykou jejich pole setřete, jako kdyby to byl stírací los, přičemž můžete odhalit i nějaké vázy a archeologické divnověci. Jakmile si políčka připravíte, můžete začít sázet. Jo a nezapomeňte to zalít! Každá rostlina roste jinak dlouho, ale přepočítává se to na herní dny. Jeden den je přibližně jedna hodina reálného času.

S vlastními plodinami se zatraktivňuje i vaření jako takové. V hrnci mám připravené věci na polévku, které dám vařit, a mezitím si na prkénku vedle nakrájím česnek. Jakmile mám hotovo, přisypu to do hrnce a zamíchám. Moc pěkná minihra. Já jsem z toho byla nadšená a mile překvapena. Svou minihru má třeba i rybaření. Když se ryba chytne, vy musíte rychle zareagovat a pohybovat prutem tak, aby vám neuplavala. Chytat můžete téměř všude, ale pokud někde na hladině uvidíte kolečko, je šance, že výsledek bude hodnotnější.

NĚKDO CHYTÁ LELKY A NĚKDO BROUKY

Ráda bych upozornila i na zajímavou aktivitu chytání brouků. K tomu potřebujete speciální pytlíčky s omračujícím obsahem. Brouci se nachází na různých místech – na louce najdete luční kobylky, berušky či motýly, u vody zase vážky a tak podobně. Hodíte to po nich a snažíte se je omráčit. Své úlovky si zaznamenáváte do achievementů a když bude kolekce kompletní, budete si ji doma moci vystavit. Některými z nich můžete potěšit občany Palie a věnovat jim je jako dárek. Nebo se to dá samozřejmě prodat.

NOVÉ VĚDOMOSTI STOJÍ PENÍZE

Každá mince se hodí. Penězi se tu totiž odemykají recepty. Postavit si pec nestačí, dokud si nezakoupíte plánky na vypalování ingotů, tak je prostě vyprodukovat nezvládnete. Určitě vás potěší, že nemusíte s každou věcí k prodeji běhat do vesnice. U svého domu najdete truhlu, která v určených intervalech prodává, co se do ní vloží. Tady si můžeme všimnout drobné inspirace ze Stardew Valley.

INSPIRACE ZE STARDEW VALLEY A MY TIME AT PORTIA

Tato truhla ale není všechno, co Palii a Stardew Valley spojuje. Jmenovat bych mohla konkrétně celý systém budování vztahů s NPC obyvateli Palie. Stejně jako ve Stardew Valley, i tady si s nimi povídáte, zvyšujete reputaci a můžete jim dávat i dárky. Občas se můžete i optat, co by si přáli a co potřebují, a tím si výrazně sociálně přilepšit. Může se stát, že vaše přátelství bude natolik blízké, že vám zpřístupní i své soukromé komnaty.

A pokud jste hráli My Time At Portia, tak si jistě pamatujete pana starostu. Ta podobnost se starostou z Palie je minimálně zajímavá. Nehledě na fakt, že i tady zkoumáte antické pozůstalosti nebo si budujete a vylepšujete dílnu, stavíte nábytek atp. Systém učení se od vesničanů můžeme také považovat za podobný, stejně jako rozvíjení vzájemných vztahů. Co je ale jiné, tak oproti My Time At Portia si v Palii můžete uskladnit opravdu dost věcí. V podstatě stačí vyrobit další truhlu a úložný prostor rázem vzroste.

CO JEŠTĚ MŮŽEME V PALII DĚLAT?

Aktivity, které v tomto světě můžete dělat, závisí na postupu vaší postavy v dané profesi i úrovni technického rozvoje. Kupříkladu s obyčejnou kamennou sekerou pokácíte jen malé stromy, na větší musíte mít sekeru z kvalitnějších materiálů. Je to vlastně podobné, jako v Minecraftu – diamanty kamenným krumpáčem nezískáte. Dále také můžete náhodně nacházet ve světě poklady, anebo se jít vydat prozkoumávat ruiny, ale je to navázané na questy.

Úkoly jsou v Palii poměrně různorodé. Některé jsou klasické a požadují ulovit konkrétní rybu či donést pět vypěstovaných mrkví, ale jsou tu i investigativní questy, které vás zavedou právě zkoumat ruiny nebo řešit jiné záhady.

S PŘÁTELI JDE PRÁCE OD RUKY

Na všechno ale nemusíte být sami. Hra je MMO, takže kolem vás budou pobíhat i jiní hráči, ale také si můžete k sobě přizvat své kamarády nebo si založit guildu. Pokud ve svém domě nastavíte kamarádům vyšší práva, rázem máte nový společný domov. Sdílíte tam i předměty skrze úložný prostor, ale peníze jsou nepřenosné.

Vyplatí se i společně sbírat věci. Pokud se například vydáte kácet strom a někdo jiný se do procesu připojí, získá z něho dříví jak vaše, tak jeho postava. Pro určité suroviny je dokonce tato spolupráce nutná. Některé typy stromů se totiž při samotném procesu kácení regenerují a to sami nikdy nepřebijete.

PALIA JE FREE-TO-PLAY TITUL V OTEVŘENÉ BETĚ

Palia je momentálně v otevřené betě a je tedy dostupná všem. Jedná se o free-to-play titul s mikrotransakcemi, které jsou v tuto chvíli čistě kosmetického charakteru. Tvůrci neustále obsah rozšiřují o nové funkce a než jsem stačila dokončit toto video, ohlásili, že přidají mazlíčky jako společníky. Jenže by to mělo být jen pro ty, kdo hru finančně podpoří, což nadzvedlo mírnou vlnu negativních komentářů na oficiálním Discordu hry.

Není pochyb, že o této hře ještě uslyšíme. Koncept i zpracování působí funkčně a i já jsem z toho měla ve výsledku spíše dobrý pocit. Vzhledem k absenci násilí hru mohou hrát i mladší hráči. Těm se jistě bude líbit i pohádkově animovaná grafika a příjemný, místy až relaxačně laděný podkres. Co se týče zvuků, tak bohužel mám s nimi horší zkušenost. Měla jsem je totiž zabugované a buď místy chyběly úplně anebo se ozývalo něco jiného. Narazila jsem i na několik dalších menších bugů, převážně ve spojitosti se zaseknutím se v textuře anebo chybějícími animacemi, ale to všechno lze prominout, jelikož je hra v beta verzi.

NA HŘE SE STÁLE PRACUJE A JE TO VIDĚT

Trochu mě mrzelo, že toho, co ve hře můžete dělat, ve výsledku vlastně až tolik není. Určitě bych uvítala další herní mechaniky a aktivity, třeba chování zvířat, pěstování bylinek, možná i nějaké další ovocné stromy, výroba nápojů, akvárko s rybičkami, terárko na chování chycených brouků, chov koní a možnost na nich jezdit a tak dále. 

Podle informací z popisků některých itemů to vypadá, že by se ve hře mohla objevit i výroba léčivých předmětů. Doslova se tam píše, že ten item se používá při výrobě medicíny, což navádí mé myšlenky jistým směrem – kde je potřeba léčit, musí dojít ke zranění, a třeba se boje do hry časem přidají. Ale zase na druhou stranu to nemusí znamenat vůbec nic – co když se s tím itemem prostě jenom počítá do nějakého questu? Každopádně víme, že do hry se ještě chystají postupně přidávat nějaké nové věci, tak se jimi necháme překvapit.

Hraní mě bavilo a i po bezmála 20 hodinách herního času bylo stále co dělat. Akorát se nemohu zbavit vtíravých myšlenek, že ten svět je prostě divný, nerealistický, utopistický a vnitřně tomu příběhu nevěřím. Když ale tyto pochybnosti hodím za hlavu, je to vlastně celkem fajn. Na závěr bych dodala – a žili šťastně, až do smrti. Jenže tady vlastně umřít nejde. Tak prostě jen – a žili šťastně až navěky.