Pokud vám tato informace unikla, Telltale Games je zbankrotovaná videoherní společnost, která mířila moc vysoko, nedokázala rozprostřít správně rizika a vydělat dostatek peněz svým věřitelům. Už od listopadu 2018 je společnost v likvidaci a s tím i slavný inventář her. Ne snad, že by to někdo z bývalých Telltale Games chtěl, ale jednoduše pro to, že společnost měla fakt špatně provedené licence, které jim zabraňují s tituly udělat cokoliv jiného, než je prostě... smazat.

Jelikož společnost už neexistuje. Není možnost licence jednotlivých her prodloužit či jednoduše předat. Není nikdo, kdo by licenci mohl koupit i se zdrojovým kódem hry. A tak nezbývá nic jiného, než jen odstranit hry z distribučních platforem a tím pádem i z celé videoherní historie. Zní to dostatečně depresivně? Čtěte dál.

Před pár týdny dorazila médiím novinka o stáhnutí Telltale her z obchodu GOG.com, ale nyní dochází i na Steam a další platformy: Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, iOS i Android. Samozřejmě fyzické kopie a již stažené hry budou fungovat. Ale zvláštní na celém tomto procesu je, že i když máte hru zakoupenou - novou verzi si od určité doby nestáhnete. Pokud jste si například nestihli stáhnout The Wolf Among Us, Guardians of the Galaxy, Hector: Badge of Carnage, jakoukoli epizodu Batmana, Sama a Maxe, Puzzle Agenta i Tales from The Borderlands - máte smůlu.

Jednou z posledních her, kde se očekávala výjimka byl Minecraft: Story Mode. Jednak protože jde o hru vytvořenou ve spolupráci s dobře zavedeným studiem Mojang. Jednak protože Mojang je vlastněn Microsoftem a ten má peněz dost. Minecraft: Story Mode tak byl stavěn do podobné pozice jako značka The Walking Dead a visela zde naděje, že by Mojang mohl prostě Story Mode převzít. Jenže, jak už to tak bývá. Svět není jen o penězích, ale i nesmyslných zákonech. Zatímco Mojang neskrývá podporu pro Story Mode, legálně nemůže nic dělat. Bude tak s námi jen přihlížet tomu, jak dobrodružný příběh Jessieho a jeho přátel navždy zmizí. A to už 25. června.

Pokud do 25. června stihnete zakoupit hru, případně stáhnout jednotlivé epizody - budete moci hru zahrát a dohrát. Ale po tomto datu zmizí možnost stažení ze všech platforem nadobro. Běžně nejsme zastánci warezu, ale je opravdu otázka, zda v takovém případě není náhodou warez oprávněná varianta pro uchování kusu videoherní historie (pozn. redakce: samozřejmě není, musí existovat jiná alternativa - ale je smutné přihlížet tomu, že momentálně nelze nic víc dělat).

Celá situace nás mrzí o to víc, protože Telltale Games zanechalo po sobě opravdu dobré hry. Wolf Among Us patří mezi dechberoucí adventury, samotnému Minecraft: Story Mode jsme ve své době věnovali krásné 3 body z 5. Tales from the Bordelands pak získalo dokonce 89%.

Jedinou výjimkou potvrzující pravidlo tak zůstává The Walking Dead na platformě Epic Games Store. Tam totiž celá herní knihovna zůstane. U titulů Skyboundu lze ale hovořit o velkém štěstí, kdy Skybound Games včas odkoupil svou licenci od Telltale Games zpět a rozhodl se převzít veškeré tituly značky The Walking Dead pod svá křídla. Doslova si vydupali svou značku zpět a 26. března jsme se dočkali poslední 4. epizody finální sezóny završující příběh Klementýnky.

Pokud tak budeme hledat někdy v budoucnu odkaz Telltale v legální podobě, pravděpodobně budeme koukat směrem na adventury The Walking Dead. Už lze s určitostí říct, že jsme přišli o výborný arzenál nadprůměrných her, které mohly bavit díky svému rodinnému přístupu i budoucí generace.

Ale dovolte mi jen jednu osobní poznámku. Minecraft: Story Mode má naprosto výborný scénář a postavy. Je uplně jedno, že je to Minecraft. Pokud jste třeba doposud váhali a máte možnost, nenechte si toto dobrodružství ujít. Hlavně pak bonusové "rozšířené epizody" jsou výborné. A to platí i pro Wolf Among Us nebo Tales from The Borderlands. Když si ty hry zahrajete, pochopíte, proč je tak doporučujeme a budete možná rádi, že jste se přinutili. Na pocity, které jsem při hraní Telltale her měl, totiž budu opravdu rád vzpomínat a jsem rád, že jsem do těchto titulů svůj čas vložil. Jak to vidíte vy?