Vydání Xbox Series X se nezadržitelně blíží a už jsme měli možnost nahlédnout do jeho útrob i na ovladač, stejně tak jako na několik her, které můžeme na konzoli očekávat. Nyní přišel čas se podívat na uživatelské rozhraní této konzole. Tzv. dashboard samozřejmě slouží k výběru her a aplikací, které chceme na konzoli zrovna spustit. A cílem Microsoftu s novou verzí je, aby byl efektivní, rychlý, přístupný a přívětivý.

Pomocí blogového článku i videa výše jsme dostali pořádný pohled na to, co čekat. A to nejen na konzoli Xbox Series X, ale také Xbox One, PC a mobilní aplikaci Xboxu. S vydáním next-gen konzole tak dojde k upgradu i u stávajících zařízení.

Nový dashboard se pyšní hlavně čitelnějším textem, lepším fontem, vylepšeními ilustračními styly, pochopitelnějšími elementy a dalšími věcmi, které mají usnadnit a zrychlit práci.

V praxi to mj. znamená, že se má úvodní obrazovka načítat o 50 % rychleji při zapnutí konzole a 30 % rychleji, když vypnete hru. Zároveň bude celé uživatelské rozhraní využívat o 40 % méně paměti systému.

Ruku v ruce s tím jdou i nedávno představené změny pro samotný Microsoft Store. Microsoft se dušuje, že obě části tohoto „uživatelského zážitku“ budou rychlé.

Zkrátili jsme spuštění aplikací na zhruba dvě vteřiny a vylepšená navigace zrychlí a zjednoduší hledání toho, co chcete,“ píše Chris Novak ve zmíněném blogovém článku.

V neposlední řadě se Microsoft zaměřuje i na vylepšení mobilní aplikace Xboxu s cílem lepší integrace s dalšími zařízeními.

Například - když se rozhodnete sdílet nebo upravit záznam ze hry z vaší konzole, automaticky se pošle i do mobilní aplikace, kde ho pak můžete sdílet na libovolné sociální síti.

Chybět nemá ani snadné a rychlé psaní si s přáteli, vylepšení notifikací (které budou spojené napříč všemi zařízeními) a další úpravy. Co na novou podobu říkáte?