U současné generace konzolí Microsoft prohrál. Americká společnost nezvládla ze začátku marketing konzole Xbox One a výrazné navýšení ceny v den vydání, kdy se nový hardware prodával pouze s pohybovým senzorem Kinect. Microsoft postupně své zaváhání napravil a nabídl svým příznivcům nejvýkonnější konzoli na trhu v podobě Xboxu One X i skvělé a výhodné předplatné Xbox Game Pass. Leč zajímavé first-party hry chyběly.

Představitelé Microsoft tvrdí, že mají plán, který jim umožní porazit konkurenční PlayStation. Veřejně se v něm počítá s větším množstvím zajímavých titulů. Na Xbox Series X má nová exkluzivita vycházet jednou za tři až čtyři měsíce. Do tohoto ambiciózní plánu se ale počítá i cena. Tu Microsoft a Sony neodhalili a zdá se, že jeden vyčkává na druhého.

Analytici předpokládají, že Microsoft bude se svou cenou agresivní a mohl by Xbox Series X prodávat výrazně levněji než Sony svou PlayStation 5. Podle Michaela Pachtera si Microsoft může dovolit více konzoli dotovat a nabídnout tak nižší cenu. Zatímco PS5 by se prodávala za 500 dolarů (v přepočtu 12 700 Kč*, tak nový Xbox by byl za 400 dolarů (10 200 Kč*). To by Microsoftu pomohlo dosáhnout rychleji na prvních 10 milionů prodaných kusů.

*Cenu z přepočtu neberte prosím moc vážně, je k ní nutné připočítat daň a další náklady. Pokud by se za tuto cenu konzole prodávaly, tak u nás by cena Xboxu Series X mohla být 13 000 Kč a PS5 nějakých 15 000 Kč. Už jen z důvodu, že u nás by se přepočítalo z eur.

Tady ale nesmíme zapomenout, že rok až dva po vydání Xboxu Series X mají všechny hry od Xbox Game Studios vycházet ještě i na Xbox One. Plus nadále se počítá s podporou Windows 10.

Přidá se Sony k cenové válce?

V současné době nechce nikdo odhadovat, zda se Sony k této cenové válce připojí. PlayStation 4 si podmanil herní svět, prodalo se více než 108,9 milionu kusů, zatímco o prodejích Xboxu One nic nevíme už několik let. Jinými slovy, má se za to, že Sony by si mohla dovolit prodávat PS5 dráž a doufat, že fanoušci se neodvrátí zády a nadále budou věrni modré konzoli před zelenou.

Novináři oproti analytikům očekávají podobnou nebo identickou cenu, kolem 499 dolarů.

Kdo jako první oznámí cenu své nové konzole? Víme, že Microsoft další detaily o Xboxu Series X prozradí v červnu a o měsíc později se zaměří na hry od Xbox Game Studios, včetně Halo Infinite. Sony prezentaci neoznámila, ale spekuluje se o prezentaci v červnu, kde bychom konečně měli vidět i vzhled PS5.

Připomeňme ještě, že Xbox Series X bude mít výkon 12 teraflopů a standardem u něj budou hry v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu, ale konzole zvládne i 120fps - na úkor kvality, pochopitelně. PlayStation 5 má o něco menší výkon, konkrétně 10,28 teraflopů. Někdo tvrdí, že na teraflopech nezáleží. Jiní že záleží, ale Sony má mít lépe postavenou architekturu.