Microsoft chce dlouhodobě hráčům umožnit hrát kdykoliv a na čemkoliv. Svou vizi oznámil už v roce 2019, kdy si stanovil za cíl přenést celý katalog her pro Xbox do cloudu. Od té doby uplynulo spoustu času, ale společnost nabídla tuhle možnost pouze u vybraných her dostupných v předplatném pro Xbox a PC. Striktní omezení na vybrané tituly bude zrušeno a seznam se rozšíří na tisíce kompatibilních kousků.

Vylepšená infrastruktura a technologie cloudu se mají začít testovat v listopadu tohoto roku v programu Xbox Insider. Podle důvěryhodných zdrojů serveru The Verge hodlá Microsoft postupně rozšiřovat možnost a umožnit streamovat zakoupené tituly pro Xbox prostřednictvím Xbox Cloud Gaming. Vše v rámci iniciativy známé jako Project Lapland. Do té má být nadcházející měsíc zahrnuto tisíce titulů. Kvůli komplikacím s licenčními požadavky a dohodami vydavatelů nepůjde o všechny hry. V současné době je dostupných nějakých 300 her, takže to bude velký upgrade.

Zatím bude Xbox Cloud Gaming vázán na Xbox Game Pass Ultimate. V budoucnu může Microsoft spustit další tarif předplatného. Ten by byl pro ty, co chtějí využívat cloud, ale nemají zájem o další výhody Game Passu, jako jsou například hry v katalogu.

Pro Xbox se chystají další důležité novinky. Díky soudnímu příkazu je Google donucen otevřít svůj obchod Play konkurenčním obchodům, takže by brzy mohli hráči nakupovat a streamovat hry prostřednictvím oficiální aplikace Xbox pro Android. Tato možnost bude zatím jen pro USA. V Evropě podobnou legislativu Google obešel, zatímco Microsoft zákazy na Androidu a iOS obchází skrz webovou stránku Xbox.com/play.