Přesně rok po uvedení prvního Xboxu byla spuštěna online služba Xbox Live, která spojila hráče na konzoli společnosti Microsoft. Teď Xbox Live oslavuje 20. výročí a popularita služby od uvedení střílečky Halo 2 nadále roste.

V červenci 2004, zhruba rok a půl po svém spuštění, dosáhla služba jednoho milionu online uživatelů. O rok později to byly už dva miliony a s příchodem konzole Xbox 360 došlo k vylepšení služby i prudkému nárůstu uživatelů.

Uživatelé si mohli vybrat mezi bezplatným účtem Xbox Live Silver, jenž umožňoval přístup do konzolového digitálního obchodu, a placeným účtem Xbox Live Gold. Ten odemkl hraní multiplayeru a postupně přinášel další výhody, včetně her „zdarma“.

Reklama na Xbox Live

V lednu loňského roku bylo oznámeno, že Xbox Live dosáhla na více než 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Dnes můžete síť Xbox Live využívat stejným způsobem. Buď zdarma s možností zahrát si multiplayer pouze u free-to-play her, nebo skrz placený účet Xbox Live Gold, který je možné pořídit samostatně, stejně tak ve výhodném balíčku Xbox Game Pass Ultimate. Ten kombinuje Xbox Live Gold, Xbox Game Pass pro konzole a PC, EA Play a streamování v cloudu.