V soudních dokumentech dnes zahájeného federálního soudu odtajnil Microsoft předpokládané období spuštění nové generace konzolí.

Dle americké společnosti má k uvedení nového Xboxu dojít v roce 2028. Ve stejném roce je pravděpodobné vydání konkurenčního PlayStationu.

To znamená 8 let po uvedení té současné. Xbox One a Xbox Series X/S dělí 7 let, takže takový rozdíl to zase není. Také to znamená, že pokud Sony podepíše navrhovanou dohodu, tak Call of Duty určitě vyjde na další generaci PlayStationu. Microsoft japonské firmě nabízí desetiletou dohodu. Stejnou podepsala Nvidia ohledně GeForce Now, Nintendo a další cloudové služby.

Otázkou je, kdy se na trhu objeví výkonnější modely konzolí. John Linneman z Digital Foundry nedávno prozradil, že během prezentace Xboxu Series X mu zástupce Microsoftu řekl, že právě slabší model Series S považuje společnost za hlavní next-gen a Series X je tím „Pro“ modelem, který by normálně vyšel v polovině generačního cyklu.

Series S je tedy ekvivalentem pro Xbox One S a Series X je ekvivalentem One X, jen Microsoft vydal obě verze najednou.

S ohledem na potíže s výrobou a dodáním Xboxu Series X/S a PS5, které obě konzole trápily dva roky, je Linneman přesvědčen, že současná generace se teprve rozjíždí a vývojáři ještě nevyužili plný potenciál, takže mezigenerační upgrade není nutný.

I když jak se to vezme. Dle spekulací Sony připravuje PS5 Pro, konzole prý dorazí už v roce 2024. Mezitím se mluví o novém modelu standardní PS5 s odpojitelnou Blu-Ray mechanikou, která nahradí současné dva modely s mechanikou a bez.

Zajímavé informace si v soudních dokumentech všimli redaktoři IGN.

Další články související se soudem, kde se rozhoduje o akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft za rekordních 68,7 miliardy dolarů: