V poslední době jsme mohly číst spekulace o nové strategii Microsoftu, ve které jsou konzole Xbox na druhé koleji. Tyto informace podpořila finanční zpráva. Hardware Xboxu se meziročně v posledním čtvrtletí propadl o 42 %. Ve srovnání s celým posledním fiskálním rokem potom o 13 %.

Naštěstí pro příznivce Xboxu generální ředitel redmondského giganta Satya Nadella ujistil investory, že se zaměřují na tři hlavní platformy. Těmi jsou konzole, mobily a počítače. V současné době firma expanduje na posledním jmenovaném trhu. Expanze se ale očekává i na tom mobilním, a to po spuštění mobilního obchodu Xbox, jenž bude konkurovat Google Play a App Store.

„Naše investice do her v zásadě spočívala v tom, abychom měli, řekl bych, správné portfolio jak toho, co na hrách milujeme a vždycky jsme milovali – což je Xbox, tak obsahu pro konzole, a odtud expandovali tak, abychom měli obsah všude, kde lidé hrají hry, počínaje PC,“ uvedl Nadella.

Šéf Microsoftu hovořil také o akvizici Activisionu Blizzard King. Předtím měli podle něj dobře pokryté konzole, ale spojení s vydavatelem Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu a Candy Crush Saga jim umožnilo získat více na obrovském počítačovém a mobilním trhu.

Do konce letošního roku hodlá Microsoft vydat tři nové modely konzolí Xbox Series X a Xbox Series S. Už dříve byly potvrzeny práce na nové generaci Xboxu.

Když už je řeč o Xboxu, tak v Japonsku dojde ke druhému zdražení současné generace. Od 15. 8. vstoupí v platnost tyto ceny:

  • Xbox Series X - 59 978 jenů → 66 978 jenů
  • Xbox Series S 1 TB (černý) - 44 578 jenů → 49 978 jenů
  • Xbox Series S 512 GB - 37 978 jenů → 44 578 jenů

Xbox Series X tak přijde na přibližně 416 eur, Xbox Series S 1TB stojí přibližně 310 eur a standardní Xbox Series S přijde na 277 eur.