Phil Spencer včera překvapil, odhalil podrobnosti o možnostech a výkonu nové generace Xboxu, která světlo světa spatří koncem letošního roku. Společnost Microsoft se ale postupně zaměřuje na budoucnost, ve které má podstatnou roli hrát cloud. Z toho důvodu Spencer za největší konkurenci označil Google a Amazon, nikoli Sony a Nintendo.

Pokud jste příznivci standardních konzolí, tak se nemusíte bát. Microsoft hodlá konzole dlouhodobě podporovat. Šéf Xboxu v podcastu Game Maker’s Notebook prohlásil, že konzole a streamování musí existovat vedle sebe a spolupracovat. Sám Spencer si nedokáže představit, že by neměl konzoli připojenou k televizi a vidí to takhle ještě minimálně 10 let, tedy do roku 2030. Někdy je ale bez přístupu k televizi, například když je mimo domov, ale hry si může užívat skrz Project xCloud. Na tento projekt Microsoft v budoucnu dost sází a chce, aby hráči mohli hrát hry všude a na čemkoli.

Hry podle Spencera půjdou cestou filmů a hudby. Jinými slovy, hráči dostanou možnost hrát hry kdekoli, i bez nutnosti TV. V budoucnu podle Spencera budeme moci mít vedle televize jednoduché streamovací boxy i špičkové konzole jako je Xbox Series X.

Spencera ještě láká možnost mít doma výkonnou konzoli a u dalších TV připojené streamovací boxy. Tato vize má pomoci rozšířit hry mezi další populaci a podpořit rodinné hraní.

V rozhovoru došlo také na monetizaci. Šéf Xboxu si vzpomněl na svou cestu do Afriky a jako jednu z možností by v budoucnu viděl třeba to, že by hráči sledovali reklamy, tím vydělávali kredity, které jim odemknou hry. Podobně je to v Africe, kde uživatel zhlédne několik reklam a získá tím kredity na internetová data v mobilu. Současně ale Spencer upozornil, že takovou formu monetizace v současné době neplánuje, nevzniká kolem toho žádný projekt. Jde pouze o zamyšlení.