Čínský koronavir s označením COVID-19 přidělává každý den vrásky na čele organizátorům vývojářské konference v San Franciscu. Z GDC 2020 se nově omluvily společnosti Microsoft, Epic a Unity Technologies, které se přidávají k firmám Sony, Facebook, Electronic Arts a Kojima Productions. Všechny zmíněné společnosti se rozhodly zrušit svou účast na GDC. Hodlají chránit své zaměstnance a nevystavovat je riziku nákazy. U Square Enix a Capcomu došlo k omezení účasti, zejména japonští vývojáři obou vydavatelských domů do San Francisca nepřiletí.

„Po důkladném prozkoumání rad od světové zdravotnické organizace a z velké míry opatrnosti jsme učinili obtížné rozhodnutí a nezúčastníme se Game Developers Conference 2020 v San Franciscu,“ uvedl Microsoft na blogu s tím, že přítomna nebude ani jeho divize Xbox.

„Zdraví a bezpečnost hráčů, vývojářů, zaměstnanců a našich partnerů po celém světě je naší nejvyšší prioritou. Obzvláště v době, kdy svět čelí rostoucím zdravotním rizikům spojeným s koronavirem.“

Aby Microsoft o svá vystoupení nepřipravil fanoušky, rozhodl se, že většinu plánovaných prezentací bude streamovat živě na webových stránkách GameStack, a to ve dnech od 16. do 18. 3. Diváci mají získat informace o nejnovějších technologiích pro vývoj cloudu a her, panelové diskuze o vývoji her, včetně jejich designu, online služeb, next-gen hardwaru a budoucnosti streamování her, a návrhy a vývojová rozhodnutí u tvůrců Minecraftu a Gears of War. Plus možnost vyslechnout si názory týmů Double Fine, inXile, Compulsion, Rare, Obsidian a Undead Labs.

U Epicu se nezúčastní ani jejich Unreal Engine divize.