Jan Zelený do Mashinek přidal život. Autor oblíbenou strategii s vlaky obohatil o animované řidiče, mašinfíry a piloty, kteří se starají o vaši přepravní flotilu. „Budou vám pomáhat, kdykoli bude vozidlo zapnuté, nebude vykolejeno nebo zničeno a vy nebudete zrovna na sedadle řidiče,“ přidává autor informace o jejich fungování.

Pro komunity je tahle aktualizace překvapením. Tvůrce ji neslíbil z toho důvodu, že měl trochu obavy. „Přidání lidí do hry je složitější kvůli výkonnostním limitům nebo tzv. uncanny valley, což je problém se nepřirozeně vypadajícími virtuálními lidmi. Je to o to horší, když jste programátor s velmi omezenými zkušenostmi z tvorby virtuálních lidských bytostí :D a také kvůli snaze ve strategických hrách obecně držet počet polygonů co nejníže,“ vysvětluje.

Systém skládá lidi z různých částí obličeje, trička, kalhot apod. Pokud by se vám animované postavičky nelíbili, můžete je v nastavení grafiky vypnout.

Další novinkou updatu je automatická výměna vozidel na základě jejich stáří. Můžete jej nastavit speciálně pro každé vozidlo nebo jej pro některé z nich klidně vypnout úplně. Výměna je v tomto případě spíše renovací, protože typ vozidla nebo počet vagonků zůstává stejný.

Zároveň s popisem aktualizace Jan Zelený oznámil přípravu demoverze. Ještě chystá velké bezplatné rozšíření se sedmou epochou. To má být finální epocha, která se bude věnovat blízké budoucnosti. Tím pádem hra zahrne dobu páry, současnost i blízkou budoucnost.

Mashinky jsou dostupné v předběžném přístupu na Steamu a obsahují české titulky. V současné době se hra prodává za 22,99 eur (cca 580 Kč).