Vydavatelství Bandai Namco reaguje na změny trhu a rostoucí náklady na vývoj her. Problémem japonské společnosti je Elden Ring. Velice úspěšné akční RPG od FromSoftware zvýšilo očekávání dalších titulů. Ty za Elden Ringem výrazně zaostávají. Armored Core 6: Fires of Rubicon, novinka od FromSoftware, je sice označeno za populární, ale postupem času zájem opadá.

Výsledkem jsou velice špatné poslední tři měsíce roku 2023. Pokles čistých tržeb byl 8,9 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a 96,5% pokles příjmů. Propad je přičítán zejména Blue Protocol. Tohle bezplatné akční online RPG bylo spuštěno v červnu/júnu v Japonsku a vydání na Západě je naplánováno na letošní rok. Očekávalo se, že japonští hráči si hru zamilují. Údajně se má chystat také mobilní verze ve spolupráci s čínským Tencentem.

Otázkou je, zda mobilní verze Blue Protocol není mezi pěti zrušenými neoznámenými projekty. V Bandai Namco totiž zavádějí přísnější pravidla a chtějí si posvítit na kvalitu, aby v budoucnu měli optimální a vyvážené portfolio titulů. Kvůli tomu změnili strukturu vývoje a stanovili přísnější standardy pro práci.

Začátek letošního roku není pro Bandai Namco špatný. Vyšel dlouho očekávaný Tekken 8. Bojovka byla dobře přijata kritiky i veřejností a za necelé tři týdny prodala přes dva miliony kusů. V přípravě je například Little Nightmares 3 a Sand Land.