V Rusku přišli s experimentem, který může mít kořeny v proslulé české filmové sérii Slunce, seno... Ve filmech režiséra Zdeňka Trošky krávy z Hoštic poslouchaly hudbu, zatímco v Rusku mají brýle pro virtuální realitu. Na jedné z největší farem na dojnicích testují virtuální realitu, kdy je jim prostřednictvím headsetu simulována unikátní letní pastvina. Ta u krav má snižovat úzkost a tím zvyšovat produkci mléka.

Tento experiment jde ruku v ruce s lepšími podmínkami pro krávy. V Rusku se na problematiku zaměřují a existují u nich i farmáři, kteří pouštějí svým dojnicím relaxační hudbu, podobně jako ve Slunce, seno... V Japonsku si zase krávy hýčkají lepším osvětlením.

V obou případech má dojít ke snížení úzkosti u krav a tím se má zvyšovat dojení. V Rusku ale musejí svůj experiment s virtuální realitou nejprve doložit výsledky. První testy ukázaly, že krávy nejsou tolik ve stresu a mají menší úzkost, ale dosud se neprokázal pozitivní dopad na produkci mléka. Pokud se prokáže, hodlá největší stát světa využít speciálně upravené VR brýle i na dalších farmách, aby zvýšil produkci mléka. Třeba jednoho dne něco takového uvidíme i na našich pastvinách.