Need for Speed: Underground 2…Spojení slov, které má pro někoho až magický význam. Zdá se to neuvěřitelné, ale je to již 20 let, co se někteří z nás proháněli po městě Bayview a nasávali atmosféru jeho nočních neonů. Dnes je tento díl brán jako jeden z nejlepších v sérii, po boku úspěšného Underground nebo Most Wanted z roku 2005.

Druhý díl arkádových závodů mělo na starosti studio EA Black Box, to se později přejmenovalo na Quicklime Games (v roce 2012). Bohužel studio zaniklo v roce 2013. Jejich posledním počinem byl pokus o závodní MMO Need for Speed: World. To však v recenzích propadlo, studio se rozpustilo a členové se rozutekli do jiných týmů.

Vzpomínky na legendární Underground 2 však přetrvávají a fanoušek s přezdívkou UncleBurrito využil příležitosti modovacích nástrojů NVIDIA RTX Remix, které se soustředí na přidávání moderních grafických efektů, jako je Ray Tracing v podobě odlesků nebo nasvícení, podporu DLSS 2/3 atd. 

Záběry z hraní vylepšené verze

Díky tomu se naše oblíbená závodní hra dočkala moderních grafických efektů a vylepšení. A i hráči, kteří by už o hůře vypadající hry ani nezavadili, můžou vyzkoušet herní klenoty dřívějších let ve vylepšeném kabátku o právě tyto dnes tak populární efekty.

Tyhle nástroje jsou zatím stále v předběžném přístupu a zatím je nově k mání pouze verze 0.2. Jedná se tedy o velmi raný vývojový stupeň, který mohou využívat jen někteří a stále není volně přístupný. Tomu svědčí třeba fakt, že vybraní uživatelé mohou upravovat hry, které podporují pouze DirectX 8, nebo 9. Na podporu novějších DirectX 10 si musí stále ještě počkat.

Kromě NFS Underground 2 mají v plánu tyto nástroje využívat i další klasiky jako třeba Half Life 2, Portal, Max Payne či Grand Theft Auto San Andreas. Avšak stejně jako u všech her využívající těchto efektů, musíme počítat s vyšší hardwarovou náročností. Srovnávací video najdete níže, a tak se sami můžete rozhodnout, zdali to za oběť ve výkonu stojí.

Srovnávací video od modera UncleBurrito