Listí padá ze stromů, vítr je studenější a denního světla je méně. Pro přírodu to znamená přípravu na zimní spánek, zatímco pro nás hráče příchod nejdůležitějších a nejzajímavějších měsíců v roce. Co nám naservíruje říjen?

KVARK

3. 10. na PC s českými titulky

Jako první tady máme plnou verzi Kvarku. Tahle first-person střílečka zasazená do alternativní verze postsovětské České republiky v osmdesátkách po více než roce v předběžném přístupu vychází v plné verzi na počítače. Early Access se ostravskému studiu Latest Past vydařil. Hra má velmi kladné uživatelské hodnocení. Plná verze do retro akce přinese nové úrovně, nové protivníky, novou zbraň a mnoho dalšího na vaší boomer cestě.

SPONGEBOB SQUAREPANTS: THE PATRICK STAR GAME

4. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Když může být hvězdou Spongebob v kalhotách, tak proč by nemohl mít vlastní hru také Patrik. Ve této hře se vžijete do jeho šortek a vypravíte se na dobrodružství plné chaosu v otevřeném světě Zátiší Bikin. Tady budete realizovat své nejhloupější nápady a užijete si fyzikální chaos, který se kolem vás rozpoutá. Od restaurace Křupavý Krab až po Svět rukavic, svět Spongeboba bude váš a můžete v něm blbnout.

UNTIL DAWN

4. 10. na PC a PlayStation 5

V roce 2015 na PS4 zaujal interaktivní horor Until Dawn od studia Supermassive Games. Jeho spoluzakladatelé po letech dali dohromady nový tým, aby hráčům přinesli novou verzi své hry. Byla upravena a vylepšena pro PC a PS5 s cílem umožnit hráčům znovu prožít noční můru, kde každé rozhodnutí znamená rozdíl mezi životem a smrtí. Osm přátel se vrací na osamocenou chatu. Na tomhle místě před rokem zmizeli dva jejich kamarádi. Strach na sebe nenechá dlouho čekat a z jejich dovolené v horách se rychle stává noční můra. Postavíte se svému strachu a svými činy určíte, kdo přežije?

DIABLO IV: VESSEL OF HATRED

8. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Pokud už vás nebaví prolézat stále stejné dungeony, tak pro vás máme dobrou zprávu. První příběhové rozšíření je tady. Vessel of Hatred začíná krátce po událostech finále Diabla 4 a zaměřuje se na Mefista, Pána nenávisti, který spolu s Diablem a Baalem tvoří Temnou trojici. Temný příběh vás zavede do nové oblasti Nahantu poblíž města Kurast. Ano, tady jste bojovali s Mefistem ve skvělém druhém Diablu. Mapa je pokrytá hustou džunglí a stavbami evokujícím aztéckou architekturu. Tady si zahrajete za novou třídu. Spiritborn je šaman, jenž je napojen na síly čtyř božstev džungle. Umí si přivolat duchy ze své země a využít jejich útoky v podobě jaguára, gorily, orla a obrovské stonožky.

SILENT HILL 2

8. 10. na PC a PlayStation 5

Druhým hororovým kouskem října je komplexní remake druhého Silent Hillu. V kůži Jamese se vrátíte do města duchů, které obývají znepokojivé příšery. V děsivém prostředí zahaleného mlhou se postavíte příšerám, budete řešit hádanky a hledat stopy po své ztracené ženě.

Psychologický horor z éry PlayStationu 2 na moderní platformy přinese polské studio Bloober Team ve spolupráci s Konami. Tvůrci Layers of Fear, The Medium a Observer se mohli spolehnout na japonské producenty a skladatele Akiru Yamaoka. Společně rozšířili příběh survival akce na 16 až 18 hodin, zatímco původní hra byla na 8 až 10 hodin. Také myslí na staré fanoušky. Těm umožní nastavit filtr z 90. let a vypnout uživatelské rozhraní.

NEW WORLD: AETERNUM

15. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series

Bláznovství kolem New Worldu postupně opadlo. V Amazon Games chtějí chytit druhý dech vydáním nové verze svého masivně multiplayerového RPG. New World Aeternum přinese obsah ze základní hry, dřívější placené rozšíření a spoustu nového obsahu. Mezi ním je PvP aréna, nový a náročný raid pro 10 hráčů, sólové endgame zkoušky, nové archetypy pro vaše postavy, přepracovaný systém dialogů a nové mechaniky postupu.

MECHWARRIOR 5: CLANS

17. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Fráze o návratu ke kořenům začíná být poněkud ohraná. Vývojáři z Piranha Games se však dušují, že s MechWarrior 5: Clans se vracejí k tomu nejlepšímu z historie. Výsledkem jsou napínavé souboje obrovských a plně ozbrojených strojů ve futuristické lineárnější kampani zaměřené na příběh klanu Smoke Jaguar v roce 3050 během konfliktu známého jako Invaze klanů. Vy se stanete nadějným mladým pilotem obřího mecha. Právě jste absolvovali intenzivní výcvik na domovské planetě klanu Smoke Jaguar, a přesto se stanete důležitým členem pětičlenného oddílu a ocitnete se uprostřed velké války a masivní invaze, která je klíčová pro universum BattleTech. Rozsáhlá kampaň vás zavede na mnoho planet s rozmanitými biomy a chybět nebudou ani osobní konflikty v propracovaných filmečcích.

AGE OF EMPIRES MOBILE

17. 10. na Android a iOS

Po postupném oživování starších dílů a příchodu úplně nového nadešel čas přinést Age of Empires na chytré telefony a tablety s operačními systémy Android a iOS. Půjde o free-to-play strategii, která si zachovává bitvy v reálném čase i manažerskou část se správou a obranou postupně se rozrůstajícího sídla a verbováním vojska. Celá hra byla přizpůsobena dotykovým obrazovkám a obohacena o historické postavy i fiktivní postavy s různými individuálními vlastnostmi a dovednostmi. Snad to celé nezhatí mikrotransakce za suroviny, rychlejší výzkum atd.

A QUIET PLACE: THE ROAD AHEAD

17. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series

Pokud máte pro strach uděláno, tak přichází hororová singleplayerová adventura inspirovaná filmovou sérií Tiché místo. Hra vás zavede do postapokalyptického světa po invazi smrtících tvorů. Zažijete cestu mladé ženy, která musí přečkat zrádnou apokalypsu uprostřed mezilidských rodinných konfliktů a zároveň se vyrovnat s vlastním vnitřním strachem. Čekat máte nervydrásající atmosféru, při které se musíte snažit být potichu a skrývat se před děsivými tvory, kteří loví pouze pomocí zvuku. Jak do toho zapadá skutečnost, že hlavní hrdinka bude těhotná, tak to si teď netroufáme říct.

SUPER MARIO PARTY JAMBOREE

17. 10. na Nintendo Switch

Je čas si oddechnout a pobavit se u nejnovější Mario Party ve stylu jamboree. Nabízející sedm deskovek a přes 110 miniher – od běhání přes kolotoče až po minigolf ovládaný pohybem. V rámci celkem sedmi deskovek se vydáte po proudu v Goomba Lagoon, budete hledat hvězdy v Rainbow Galleria nebo se vrátíte do klasik známých z minulých dílů jako jsou Western Land či Mario's Rainbow Castle.

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: MUTANTS UNLEASHED

18. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Želvy Ninja v nejnovější videoherní podobě navážou na animovaný film Mutantí Chaos a postaví známé hrdiny nové výzvě v singleplayerovém i kooperativním režimu. V příběhové 3D plošinovce vás čeká spousta bojů v New Yorku proti zcela novým originálním mutantům a jejich mutací zvyšující obtížnost. Spolehnout se můžete na pomoc April O'Neilové a moudrého Třísky.

UNKNOWN 9: AWAKENING

18. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Hlavní hrdina akční adventury Unknown 9 Awakening vám bude povědomá. Ztvárnila ji totiž herečka Anya Chalotra. Tu můžete znát jako Yennefer ze seriálu Zaklínač od Netflixu. V této hře se ponoříte do mysteriózního světa a odhalíte tajemství jako kvestorka Haroona s vrozenou schopností cestovat do záhadné paralelní dimenze zvané Ohyb, která se s tou normální překrývá, Na výpravě za mocnými skrytými vědomostmi se Haroona naučí dokonale využívat svého unikátního spojení s Ohybem i ve svém světě… Takováto moc však nezůstane bez povšimnutí a Haroona se rychle stává cílem odštěpené frakce Nadřazených, kteří chtějí využít Ohybu ke změně průběhu lidské historie.

FACTORIO: SPACE AGE

21. 10. na PC s českými titulky

Továrna musí růst. To je zlaté, neměněné a vždy platné pravidlo všech logistických produkčních strategií. Co ovšem dělat, když už jste celou planetu obsadili dokonale vybalancovaným produkčním řetězcem, atomovkami jste vyhladili celou populaci a těžíte 100 % surovin, které se zde nacházely? V tom případě je čas kolonizovat vesmír! Dlouho očekávaná expanze pro český klenot Factorio s názvem Space Age přichází a základní hru rozšíří o čtyři zcela nové planety. Každá z nich nabídne vlastní specifické zdroje nerostného bohatství i místní fauny a v každé bude potřeba přizpůsobit svou továrnu lokálním podmínkám. Společně s expanzí dojde také na povýšení základní hry na verzi 2.0 a to stávajícím majitelům přinese pár příjemných ulehčení do života, jako je revidovaný systém stavby železnic.

STREETS OF ROGUE 2

22. 10. na PC (early access)

Přesouváme se do náhodně generovaného světa, kde je svoboda a zábava na nejvyšší úrovni. Vítejte v bláznivém RPG sandboxu Streets of Rogue 2, kde budete bojovat, plížit se, farmařit, stavět a krást. Vaším cílem je svrhnout zkorumpovaného prezidenta nespočtem možných způsobů, a to buď sólo, nebo s přáteli. Vývojáři si vzali k srdci názory komunity svého předešlého díla a chtějí přinést ambiciózní pokračování, má jít o nekonečně hratelné roguelike RPG se vším všudy. Bude pouze na vás, zda budete policistou, vojákem, hackerem, vědcem nebo nindžou.

CALL OF DUTY: BLACK OPS 6

25. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Po loňském odfláknutém měkkém restartu Call of Duty: Modern Warfare 3 přichází studio Treyarch s plnohodnotným pokračováním své série Black Ops. Šestý díl nabídne tradiční příběhovou kampaň pro jednoho hráče s propracovanými filmečky. Popisována je jako špionážní akční thriller. Vše doplní multiplayer a zombie režim rozdělený na kola. Vypadá to, že tvůrci naslouchali kritice a snaží se zavděčit hráčům. Velkou novinkou je pohyb do všech směrů. Ten má přinést dosud nejplynulejší pohyb v Call of Duty, který využívá možnosti plynule řetězit bojové manévry v jakémkoli směru.

LIFE IS STRANGE: DOUBLE EXPOSURE

29. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series

Příběh Life is Strange pokračuje. Hlavní hrdinka Max Caulfield je nyní studentkou Caledonské univerzity ve Vermontu, kde si najde nové přátele. Právě ti ji pomohou se otevřít, ale děj nabere tragický směr, když je jedné noci Safi, nová kamarádka Max, záhadně zavražděna. Nejsou stopy, vražedná zbraň ani svědci. Traumatická událost způsobí, že se v Max znovu probudí její schopnosti manipulace s časem. Je odhodlaná svou kamarádku zachránit a chce vrátit čas, aby vraždě zabránila. Něco se však zvrtne a Max místo toho skončí v paralelní časové linii. V té je Safi naživu, ale stále v nebezpečí, protože vrah je stále někde mezi nimi. Max musí rozluštit záhadu a zorientovat se ve složitosti obou časových linií.

DRAGON AGE: THE VEILGUARD

31. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series

Barevnější, ale nadále s temným příběhem. Dragon Age: The Veilguard vyzývá hráče ke sjednocení Veilguardu a vzdoru bohům. Odvážlivci vstoupí do Thedasu, energického světa nehostinných divočin, zrádných labyrintů a třpytivých měst, kde o konflikty a tajná kouzla není nouze. Dvojice zlovolných starověkých bohů se vymanila ze staletí temnoty a chce zničit svět. Povstanete a se svou družinou věrných zabráníte bohům zničit svět. Tohle Dragon Age je nadále akčním RPG, nabízí ale také aktivní pauzu, abyste v klidu mohli rozdělit úkoly svým spolubojovníkům.

HORIZON ZERO DAWN REMASTERED

31. 10. na PlayStation 5 a PC

Poslední hrou na našem seznamu je remaster Horizon Zero Dawn. První dobrodružství Aloy ve světě obývaném stroji si můžete vychutnat znovu, tentokrát v lepším grafickém kabátku a upravené hratelnosti po vzoru druhého dílu. Majitelé původní hry pro PS4 a PC mohou upgradovat za nějakých 250 Kč. České titulky nečekejte.

V ŘÍJNU JEŠTĚ VYCHÁZÍ

  • Predator: Hunting Grounds - 1. 10. na PS5 a Xbox Series
  • Parcel Corps - 3. 10. na PC, PS5 a Xbox Series
  • Dragon Ball: Sparking Zero - 10. 10. na PC, PS5 a Xbox Series
  • Starship Troopers: Extermination - 11. 10. na PC, PS5 a Xbox Series
  • Transformers: Galactic Trials - 11. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Just Dance 2025 Edition - 15. 10. na PS5, Xbox Series a Switch
  • Batman: Arkham Shadow - 22. 10. pro Meta Quest 3
  • Sonic x Shadow Generations - 25. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Post Trauma - 29. 10. na PC, PS5 a Xbox Series
  • Shadows of the Damned: Hell Remastered - 31. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Nadešel čas se rozloučit. Vybrali jste si z našeho říjnového menu? Napište nám do komentářů, na které hry se těšíte a proč. My se na vás budeme těšit opět za měsíc. Ahoj.