Blížíme se do velkého finále. Před námi jsou nejzajímavější hry letošního roku, který byl na úspěšné tituly vskutku úspěšný. Ještě je tady ale několik kousků hlásící se o pozornost. Vyberete si některý z nich?

ASSASSIN'S CREED MIRAGE

5. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Naši výpravu zahájíme v Bagdádu 9. století, kde se právě jednomu malému pouličnímu zlodějíčkovi mění život. Řeč je o hlavním hrdinovi Basimovi, kterého známe dobře z Assassin's Creed Valhalla. Nyní se dozvíme, co dělal před mrazivým severem a plněním Anglie. Na vlastní oči uvidíme, jak se stal mistrem asasínem. Kromě toho se můžeme těšit na návrat ke kořenům série, Mirage je totiž menší díl s důrazem na jedno město a jeho okolí, kradmý pohyb, parkour a příběh. Navíc fanoušci jsou lákáni na návštěvu Alamutu, sídla Skrytých.

Z toho, co jsme mohli vidět, to vypadá, že Ubisoft konečně vyslyšel hráče. Trvalo to dlouho, tak snad nebudeme zklamání, když už příští rok tady budeme mít další monumentální RPG díl.

FORZA MOTORSPORT

10. 10. na PC a Xbox Series X/S s českými titulky

Přeřazujeme na vyšší rychlostní stupeň, přijíždí totiž nová Forza Motorsport, která má ambice předjet konkurenci a stát se králem závodních her. Je tady zcela nová kariéra, robustní multiplayer, více než 500 aut světoznámých značek a 20 tratí, které budou společně s vozy postupně rozšiřovány. Každý okruh se pochlubí dynamickou denní dobou s počasím, které mění jízdní podmínky, aby žádná dvě kola nebyla stejná.

TOTAL WAR: PHARAOH

11. 10. na PC s českými titulky

Vyprahlé pouště ještě jednou, tentokrát ale prostřednictvím nového dílu strategické série Total War, ve kterém se ponoříme do starověkého Egypta na vrcholu jeho moci a prožijeme dramatické události, které hrozí jeho zničením. Stejně jako v předchozích hrách této značky, tak i tady nás čekají dynamické bitvy v reálném čase a tahová správa říše. Cílem je stát se posledním velkým egyptským faraonem a postavit se kolapsu ikonické civilizace. Na výběr je 8 odlišných vůdců frakcí s jedinečnými herními styly, jednotkami, bonusy a slabými stránkami. Dvůr můžete okouzlit jako bezkonkurenční diplomat, vrhnou se do bitvy jako neochvějný velitel nebo rozsévat chaos jako neohrožený vojevůdce.

LORDS OF THE FALLEN

13. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S

První díl byl spíše průměrnou soulslike záležitostí se spoustou nedostatků. Restart s novými tvůrci má větší ambice a do známého žánru, kterému vévodí japonské studio FromSoftware, přináší minimálně jednu zajímavost. Tou je obrovský a vzájemně propojený svět. Vydáte se na cestu napříč dvěma rozsáhlými paralelními světy ve výpravě za svržením Adyra, démonického boha, jenž byl po éře nejkrutější tyranie vzkříšen. Abyste ho zastavili, budete muset projít světem živých i noční můrou v říši mrtvých, kde číhají nevýslovné hrůzy. V kolosálních bitvách budete muset zdolat nebezpečné bosse a ovládnout rychlý a plynulý náročný taktický systém soubojů. Přitom využijete brutální zbraně i magii.

HOT WHEELS UNLEASHED 2: TURBOCHARGED

19. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Adrenalin v žilách vám budou chtít rozproudit také arkádové závody Hot Wheels Unleashed 2, které mají být větší a lepší než jejich oblíbený předchůdce. Zábavu na další úroveň má posunout více než 130 vozidel s novými bláznivými mechanikami a ještě více typů strojů. Poprvé bude možné závodit na motorkách a čtyřkolkách a usednout do Monster Trucků. S nimi si vychutnáte nová místa, může to být dvorek na předměstí, stejně tak minigolfové hřiště ve vesnici na Divokém západě. Další přírůstkem jsou nové terény a komplexní editor pro vytvoření vlastní tratě.

ENDLESS DUNGEON

19. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Konečně je tady duchovní nástupce Dungeon of the Endless. Čekání bylo dlouhé, ale mělo by se vyplatit všem, kteří se dobrovolně nechají zavřít v opuštěné vesmírné stanici plné příšer a záhad. Abyste se dostali ven, musíte se prostřílet k Jádru, což se vám nepodaří bez krystalového bota. Tato potulná potvůrka je vaším klíčem k přežití procedurálně generovaných místností vesmírné ruiny. Hrát můžete sami, stejně tak v kooperaci pro 3 hráče a složit si partu z humanoidů, mimozemšťanů, kyborgů a ostatních.

AGATHA CHRISTIE - VRAŽDA V ORIENT EXPRESU

19. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch s českými titulky

Nastupte do legendárního Orient expresu jako Hercule Poirot a ponořte se do nejslavnějšího detektivního příběhu v závodě s časem a cílem odhalit vraha. Obklopeni budete skupinou svérázných postav. Každý je podezřelý a má svá tajemství i motiv. Vyřešit tuhle záhadnou vraždu nebude snadné. Na své si tady mají přijít i nejzapálenější fanoušci, protože autoři obohatili známý příběh Agathy Christie o zcela nové prvky a přinášejí přepracovanou a modernizovanou verzi.

MARVEL'S SPIDER-MAN 2

20. 10. na PlayStation 5 s českými titulky

Potrápení šedé kůry mozkové je možné vyměnit za pokračování příběhu pavoučích mužů od Insomniac Games a Sony. Peter Parker a Miles Morales čelí těžké zkoušce síly, a to jak v masce, tak i bez ní. Musejí najít rovnováhu mezi svými životy, přátelstvím a povinností chránit ty, kteří to potřebují.

Ptáte se, jaké jsou novinky? Tak třeba rychlé přepínání mezi oběma Spider-Many, průzkum rozšířeného marvelovského New Yorku zahrnující Brooklyn a Queens, včetně Coney Island, a ikoničtí superpadouši Marvelu. Ať už je to monstrózní Venom, nelítostný Lovec Kraven nebo prchlivý Lizard. V boji s nimi vám pomohou nové schopnosti, zatímco cestování po městě usnadní pavoučí křídla. Při houpání na pavučinách však bude nutné dávat pozor, abyste se nezabili pádem z výšky… A kdyby vás tahle nová featurka otravovala, s klidem ji v nastavení vypnete.

SUPER MARIO BROS. WONDER

20. 10. na Nintendo Switch

Nintendo pokračuje ve vydávání lákavých exkluzivit na Switch. Jako další je tady Super Mario Bros. Wonder. Nová výprava Maria, Luigiho, Peach, Daisy, Yoshiho a Toada, představuje začátky kultovní série. Vstoupíte do světa plného zázraků a zažijete bláznivé dobrodružství, kde se tradiční z boku viděná hratelnost promění s přidáním zázračných květin. Tyto herní předměty spustí dosud neviděné momenty, které musíte vidět na vlastní oči, abyste jim uvěřili. Něco málo vám ale prozradíme. Čekají na vás oživlé trubky,spousta protivníků či ostnaté míče způsobující spoušť všude okolo vás. Naštěstí naši hrdinové mají nejen novou podobu, ale také dovednosti. Mohou se proměnit, třeba ve slona bojujícího s protivníky chobotem.

CITIES: SKYLINES II

24. 10. na PC

Teď si pojďme vybudovat město od základů a proměnit ho ve vzkvétající metropoli v Cities: Skylines 2, v nástupci oblíbené a velmi kladně hodnocené jedničky. Dvojka má být po všech směrech lepší. Máme tady obrovské mapy, které mohou mít až 159 kilometrů čtverečních. Aby vám to něco řeklo, tak se mapa skládá ze 441 dlaždic, což vám umožní klidně postavit malá izolovaná města a později se rozhodnout je propojit. V Cities: Skylines bez modifikací bylo 33 dlaždic s celkovou velikostí 92 km². Stavět budete moci v oblastech zahrnující hory, souostroví i řeky, zatímco z budov budou na výběr dva styly: evropský a americký. Také bude snazší stavět silnice, křižovatky a starat se o celou infrastrukturu a systémy, které umožňují každodenní život. Jako základ to nezní vůbec špatně.

THE LORD OF THE RINGS: RETURN TO MORIA

24. 10. na PC a PlayStation 5

Z budování měst se přesouváme do světa Pána prstenů, kde po událostech v trilogii pomůžeme udatným trpaslíkům získat zpět svůj legendární domov Morii pod Mlžnými horami. Survival hra se odehrává v procedurálně generovaném prostředí v podobě dolů Morie, kde musíte těžit suroviny a vyrábět nástroje, zbraně a brnění, stejně tak lovit a sklízet jídlo. Vše s cílem postavit se skřetům, jeskynním obrům a dalším tvorům, které najdete v temných oblastech. Titul přímo vybízí ke společnému hraní s přáteli, kooperativní multiplayer podporuje až 8 hráčů.

GHOSTRUNNER 2

26. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S

Ghostrunner 2 zůstává adrenalinovou hardcore first-person akcí jako úspěšná jednička. Zavede vás do postapokalyptického kyberpunkového světa. Nabídne vše, co fanoušci na Ghostrunneru milovali, a navíc neuvěřitelné souboje s bossy, nový interaktivní příběh, vzrušující úrovně na motorce, vylepšení dovedností a více kybernetické ninja akce.

ALAN WAKE 2

27. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S

Je to už neuvěřitelných 13 let, co je Alan Wake uvězněn na Temném místě, ale teprve nyní budete moci rozlousknout všechny události a snad ho zachránit ze zvrácené verze New Yorku. V ambiciózním pokračování survival hororové akce budete hrát za známého spisovatele a agentu FBI Sagu Anderson. V její kůži se vrátíte do městečka Bright Falls a jeho okolí, abyste vyšetřovali vlnu rituálních zločinů, které otřásly zdánlivě idylickým místě.

V obou realitách budete řešit hádanky, sbírat předměty a narazíte na děsivá místa a agresivní protivníky, kteří více či méně připomínají lidi. Ano, pro boj s nimi budete nadále využívat světlo ze své baterky, světlice a zábleskové granáty. Herní dobu počítejte kolem 20 hodin. Když se bude snažit plnit úplně vše, tak přidejte několik dalších hodin.

JUSANT

31. 10. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S

Závěr měsíce patří autorům Remember Me, Life is Strange, Vampyr nebo Twin Mirror, kteří přicházejí s mladým chlapcem, který se snaží vyšplhat na vrchol věže, aby odhalil tajemství zaniklé civilizace. Doprovází ho malé stvoření se schopností probouzet přírodní živly, které mu odhalí cestu nahoru. Na horu můžete šplhat vlastním tempem a prozkoumat různé cesty. Jde totiž zejména o meditativní cestu, i když bude nutné sledovat ukazatel výdrže, abyste nespadli. Při šplhání máte narazit na úchvatné biomy plné flóry a fauny, které doprovází klidný a atmosférický zvukový doprovod.

Jsme na konci našeho seznamu nejzajímavějších her, které vyjdou v říjnu. Máte vybrané své favority? Napište nám do komentářů, na které tituly se nejvíce těší a proč. Uvidíme se zase za měsíc. Ahoj!

V ŘÍJNU 2023 JEŠTĚ VYCHÁZÍ

  • Trepang2 - 2. 10. na PlayStation 5 a Xbox Series X/S
  • The Lamplighters League - 3. 10. na PC a Xbox
  • Scorn - 3. 10. na PlayStation 5
  • Cricket 24 - 5. 10. na PC, PlayStation a Xbox
  • Front Mission 2: Remake - 5. 10. na Nintendo Switch
  • Wargroove 2 - 5. 10. na PC a Nintendo Switch
  • Borderlands 3 Ultimate Edition - 6. 10. na Nintendo Switch
  • Detective Pikachu Returns - 6. 10. na Nintendo Switch
  • NHL 24 - 6. 10. na PlayStation a Xbox
  • Roblox - 10. 10. na PlayStation
  • Batman: Arkham Trilogy - 13. 10. na Nintendo Switch
  • Transformers: EarthSpark – Expedition - 13. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Sonic Superstars - 17. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Slender: The Arrival - 18. 10. na PlayStation 5 a Xbox Series X/S
  • AirportSim - 19. 10. na PC a Xbox Series X/S
  • Just Dance 2024 Edition - 24. 10. na PlayStation 5, Xbox Series X/S a Switch
  • Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 - 24. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord - 26. 10. na PS VR2 a Quest 2