Poslední měsíc roku 2023 zpříjemní několik zajímavých herních kousků. Kromě výpravy do rozmanité Pandory si můžete užít strategie, retro střílečky i simulaci zaměřenou na úklid a stavbu vlastních domů.

STEAMWORLD BUILD

1. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Začínáme kombinací SimCity, Anno a Dungeon Keepera. Budovatelská strategie SteamWorld Build pokračuje v nastoleném stylu SteamWorld Dig 1 a 2. Jen tady vyměníte ovládání jednoho robota za správu rostoucího hornického městečka nad povrchem. Za úkol máte kopat a těžit přírodní zdroje. Právě tady dole budou číhat nepřátelé. Čím hlouběji budete kopat, tím by to mělo být složitější a nebezpečnější. Kopat ale musíte, abyste našli starobylé technologie, které jsou klíček k úniku před blížící se zkázou. Kdyby to pro vás bylo náhodou málo, tak věřte, že se musíte starat také o své obyvatele, zajistit jim jídlo a rovněž zábavu.

A HIGHLAND SONG

5. 12. na PC a Switch

Napsali jste Ježíškovi o pohodlné boty? Pokud ne, tak byste to měli rychle napravit, protože vás čeká divoké dobrodružství po Skotské vysočině v plošinovce A Highland Song s dynamickým příběhem, mapou a hudbou. Hlavní hrdinka Moira musí překonat vrcholky a nebezpečí, aby se dostala k moři. Cestou budete prolézat jeskyně, šplhat po útesech, skákat ze skály na skálu a sjíždět po suťových svazích. Přitom se musíte vypořádat s větrem, deštěm a zimou.

BLOOD WEST

5. 12. na PC

Příznivci drsných retro stříleček by měli dávat pozor. Předběžný přístup na Steamu opouští hororová first-person akce Blood West, která je zasazena do prostředí zvráceného Divokého západu. Jako pomstychtivý desperát se postavíte zvráceným démonům a pradávným hrůzám, zatímco budete hledat způsob, jak ukončit kletbu, jež postihla pohraničí. Zapomeňte ale na to, že budete pořád držet levé tlačítko myši. Blood West vyžaduje, abyste moudře plánovali své kroky. Buďte nenápadní, získejte výhodu a útočte ze stínů.

KINGPIN: RELOADED

5. 12. na PC

U retra ještě zůstaneme. Přichází totiž vylepšená verze klasické first-person střílečky Kingpin: Life of Crime z roku 1999. Remaster se pochlubí přepracovaným grafickým kabátkem, vyváženou hratelností, novým systémem úkolů a podporou 4K. Jinak je to známý drsný příběh o pomstě, kdy převezmete kontrolu nad pouličním gangem a budete vykrádat sejfy, útočit a bránit se. Později hra vyjde na konzole.

DISNEY DREAMLIGHT VALLEY

5. 12. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Hrdinové a padouši rozmanitých světů Disney a Pixaru se setkávají v údolí, které kdysi kypělo životem a komiksoví hrdinové zde žili v harmonii. Jednoho dne však tohle krásné místo zasáhla kataklyzmatická událost. Ze země vyrostly noční trny, které obyvatelům vzaly vzpomínky. Ze strachu se zavřeli v Zámku snů a čekají na záchranu. Naším úkolem je osvobodit hrad ze sevření Zapomnění a odemknout jedinečné říše oblíbených postaviček. V každém království čekají výzvy, řešení hádanek a plnění úkolů. Údolí naopak slouží jako centrum, které musíme postupně znovu vybudovat. Představte si to jako The Sims a akční adventuru v jednom.

AVATAR: FRONTIERS OF PANDORA

7. 12. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Z pohádkového světa se přesouváme na překrásný měsíc Pandoru, jehož nedotčená příroda je ve velkém ohrožení. Stejně jako ve filmech, tak i ve hře od Ubisoftu je bohatý ekosystém cílem pozemské korporace. Ta chce za každou cenu využít jeho zdroje. Hrát budeme za jednu ze zástupkyň rasy Na’vi, která byla jako dítě unesena RDA a cvičena ve snaze naučit domorodé obyvatele lidským způsobům. O patnáct let později je osvobozena, ale ve své domovině si připadá jako cizinec. Musí zjistit, co to skutečně znamená být Na'vi, připojit se k ostatním klanům a chránit Pandoru před RDA.

Avatar se bude hrát z pohledu první osoby, zatímco při jízdě na hřbetech koních a létajících ikranech si užijeme pohled z třetí osoby. Hra využívá spoustu věcí ze sérií Far Cry a The Division, což je pro mnohé hráče škoda. Bude pouze na nás, jakým způsobem nepřátelské lidi budeme likvidovat. Můžeme zvolit stealth a potichu je eliminovat tradičními zbraněmi Na’vi, jako jsou luky a různé nástrahy, nebo vzít do rukou útočnou pušku či brokovnici a rozpoutat chaos.

WARHAMMER 40,000: ROGUE TRADER

7. 12. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Autoři série Pathfinder přinášejí klasické příběhové RPG zasazené do populárního fantasy světa Warhammer 40,000. Staneme se potomkem starobylého rodu vesmírných obchodníků a průzkumníků. Na příkaz císaře prozkoumáváme množství systémů v Koronus Expanse, sotva zmapované a neuvěřitelně nebezpečné oblasti vesmíru, kde je plno nebezpečných tvorů. Tady povedeme tým hrdinů a užijeme si taktické bitvy i možnost utvářet cestu našimi vlastními rozhodnutími. Budeme moci sami určit, zda budeme věrní císaři, nebo se spojíme s nepřáteli.

AGAINST THE STORM

8. 12. na PC s českými titulky

U strategií ještě zůstaneme. Ze sci-fi se přesuneme do temného fantasy s budováním města tváří v tvář apokalyptickému dešti. Svou civilizaci složenou z různých ras budete budovat v divočině plné nástrah. Bok po boku budou o přežití bojovat lišky, bobři, ještěři, lidé a harpyje. Abyste měli šanci, musíte využít přednosti každé skupiny. Když se vám to nepovede, tak hra nekončí. Díky roguelite si z minulých výprav přenesete suroviny, vylepšení a zkušeností. Díky stovkám modifikátorů a pěti odlišných biomů je každá výprava do divočiny jiná. Navíc titul strávil rok v předběžném přístupu, má extrémně kladné uživatelské recenze a české titulky.

POLDA 2 REMÁSTR

12. 12. na PC s českým dabingem

Oblíbená point-and-click adventura Polda 2 se vrací ve vylepšené podobě. Dobrodružství bláznivého policisty Pankráce v podání Luďka Svobody bylo celé překresleno ve vysokém rozlišení v širokoúhlém formátu. Přepracována byla i hudba a vylepšeny zvuky. Přitom byl zachován původní dabing, abyste si užili vyšetřování toho, kdo stojí za únosem klonové krásky v městečku Marsias.

PIONEERS OF PAGONIA

13. 12. na PC (Early Access)

Poslední The Settlers nestojí za nic. Naštěstí je tady tvůrce původních osadníků Volker Wertich, který se už nemohl koukat na to, co Ubisoft se značkou dělá a vytváří konkurenci. Ta také září barvičkami a je o budování osady. S pionýry budete prozkoumávat bájné ostrovy Pagonie, stavět vesnice, uzavírat spojenectví s mnoha místními obyvateli a v neposlední řadě bojovat. Wertich hru popisuje jako ultimátní simulační titul. Ostrovy budou procedurálně generované a vaši poddaní budou dřít jako o život, bušit do kamenů a sbírat bobule. V plné verzi by hra měla být přibližně za šest měsíců.

HOUSE FLIPPER 2

14. 12. na PC

Už máte hotov předvánoční úklid? Nacvičit si ho můžete v pokračování simulace renovace domu. Jak správně očekáváte, druhý díl bude větší a lepší. Do rukou tentokrát nevezmete pouze váleček namočený do barvy, koště, šroubovák… ale také pořádné bourací kladivo. Velkou novinkou je možnost postavit si vlastní dům od samotných základů a poté ho velmi výhodně prodat. Sandbox doplňuje příběhová část, která vás provede základy, abyste věděli co a jak. Konzolové verze vyjdou koncem března 2024.

THE DAY BEFORE

7. 12. na PC (Early Access)

Tohle není hra, kterou bychom vám chtěli doporučit (proto je na konci článku). Před The Day Before vás chceme spíše varovat, protože kolem tohoto MMO survivalu je spousta kontroverzní. Že vypadá jako The Division a The Last of Us, tak na tom by nebylo úplně nic špatného, ale vývojáři si viditelně vypůjčili věci z jiných titulů. De facto neukázali žádné vlastní nápady, vykradli scény z her a spoustu toho okopírovali. Navíc původně ruské studio Fntastic toho zatím moc neukázalo a je kolem něho spousta podivností. Brzy po vydání opustilo své předešlé projekty. I přes tohle všechno se na The Day Before spousta hráčů těší a nemůžou se dočkat, až bude v předběžném přístupu na Steamu spuštěn.

V PROSINCI 2023 JEŠTĚ VYCHÁZÍ

  • Batman: Arkham Trilogy - 1. 12. na Switch
  • Dragon Quest Monsters: The Dark Prince - 1. 12. na Switch
  • The Lost Legends of Redwall: The Scout Anthology - 1. 12. na PC, PlayStation a Xbox
  • Murder Mystery Paradox: Fifteen Years of Summer - 2. 12. na PC
  • Arashi: Castles of Sin - Final Cut - 5. 12. na PC, PlayStation a Quest 2
  • Skater XL - 5. 12. na Switch
  • The Lord of the Rings: Return to Moria - 5. 12. na PS5
  • Vampire: The Masquerade - Swansong - 5. 12. na Switch
  • Born of Bread - 6. 12. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch
  • Arizona Sunshine 2 - 7. 12. na PC VR, Quest a PS VR2
  • Outer Wilds - 7. 12. na Switch
  • Hammerwatch II - 12. 12. na PS5 a Switch
  • Resident Evil 4 (Remake) - 20. 12. na iOS a Mac

Tak to je vše přátelé. Rok 2023 byl na zajímavé hry opravdu bohatý a my se nemůžeme dočkat toho, co přinese dalších dvanáct měsíců. Za celou redakci INDIANa vám přejeme krásné prožití vánočních svátků a hodně štěstí a zdraví v roce 2024. Další díl Kalendáře hráče pro vás budeme mít v lednu.