Hola, hola, škola volá! A společně s novým školním rokem přicházejí i nejzajímavější měsíce roku z pohledu vydávání her. I když letošek bude z důvodů mnoha odkladů o něco slabší, než se původně předpokládalo. To ale nic nemění na tom, že končí okurková sezóna. Hurá!

THE LAST OF US PART I

2. 9. na PS5 s českými titulky

Devátý měsíc roku 2022 není jen ve znamení návratu do školních lavic, ale také návratu do strhujícího příběhu Joela a Ellie v post-apokalyptické verzi Spojených států amerických. Na PlayStation 5 přichází remake prvního The Last of Us, vývojáři vylepšili úplně vše, včetně grafiky, animací a umělé inteligence NPC. Díky haptické odezvě a adaptivních spouští ovladače DualSense se máte ještě více vžít do jednotlivých situací.

TEMTEM

6. 9. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch

Všechny chytit mám! Tohle sice nejsou Pokémoni, ale mají do nich hodně blízko. V masivně multiplayerové hře se stanete trenérem a krotitelem Temtemů a vydáte se na dobrodružství přes šest ostrovů. Kromě krocení a boje budete prozkoumávat různorodý svět a koupíte si vlastní dům, který si přizpůsobíte.

TRAIN SIM WORLD 3

6. 9. na PC, PlayStation a Xbox

Pro veterány i nováčky přichází nová generace vlakového simulátoru s extrémním počasím, jehož změny budou ovlivňovat nejen atmosféru, ale také řízení. Lákáni jsme na přepravu stovky kontejnerů přes kalifornské pouště a hory, zatímco v Německu se svezeme s prvním vysokorychlostním vlakem, jenž se řítí krajinou Hesenska a Bavorska. Také si můžete vytvořit vlastní scénáře a tratě, a stejně tak je stahovat od ostatních hráčů.

STEELRISING

8. 9. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Od autorů GreedFallu a Mars: War Logs přichází náročné akční RPG zasazené do Paříže roku 1789. Francouzská revoluce je krvavě potlačena Ludvíkem XVI. a jeho nemilosrdnou mechanickou armádou, která chce zajmout i královnu. Vy v roli robota jste její osobností stráž a musíte udělat vše, abyste ji ochránili. Proti královským mechanickým vojákům bude zapotřebí smrtící přesnost. Spojte úhyby, parírování, skoky a ničivé útoky a proklestěte si cestu Paříží. Každá bitva prověří vaše nervy a bude vyžadovat vynikající disciplínu. Obrovští houževnatí strojoví bossové budou navíc vyžadovat trpělivost.

NBA 2K23

9. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Se začátkem nového školního roku se pojí také další díly sportovních her. Jako první dorazí NBA 2K23, které chce posunout realismus série zase o krok dále. Fanoušci si všímají zejména věrnějšího zpracování hvězd. S tím jdou ruku v ruce nové animace, včetně doskoků, a nový arzenál útočných pohybů založených na dovednostech.

SPLATOON 3

9. 9. na Nintendo Switch

Zábavná inkoustová akce Splatoon se vrací ve třetím díle a zve všechny majitele Switche nejen do zábavných multiplayerových bitev, ale také do příběhové kampaně odehrávající se v nové zasněžené oblasti plné nedokončených staveb. Chybět nebude ani Splatlands, sluncem spálená poušť, kterou obývají bojem zocelení Inklingové a Octolingové.

ISONZO

13. 9. na PC, PlayStation a Xbox

Tvůrci titulů Verdun a Tannenberg nadále zůstávají v období první světové války. Z francouzského města a drsné východní fronty se přesouvají na malebné vrcholky severní Itálie. Hra je inspirována dvouletým bojem o kontrolu nad údolím řeky Isonzo a Alpami. Během bojů si budete prosekávat cestu skrz ostnatý drát, obkličovat nepřátele po horských stezkách nebo obsluhovat minomet. Bojiště můžete ovlivnit pokládáním pytlů s pískem a drátů, umisťováním beden s municí, rozmisťováním zákopových periskopů nebo odstřelovačských štítů.

METAL: HELLSINGER

15. 9. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

U střílení ještě zůstaneme, i když v tomhle případě se jedná o rytmickou first-person střílečku plnou ďábelských nepřátel a mocných zbraní. Za doprovodu metalové hudby se probojujete osmi pekly, abyste se pomstili.

SBK 22

15. 9. na PC, PlayStation a Xbox

Italští Milestone nám za letošní rok servírují třetí závodní hru. Motokros a oficiální MotoGP vyměníme za mistrovství světa superbiků. Vyberete si z 24 jezdců a ve 12 etapách ukážete, co ve vás je.

RETURN TO MONKEY ISLAND

19. 9. na PC a Switch

Ron Gilbert se vrací a s ním i pokračování legendárních point-and-click adventur s pirátským světem génia Guybrushe Threepwooda a piráta LeChucka. Return to Monkey Island přináší klasickou hratelnost do moderní doby. Opět budete řešit hádanky a prozkoumávat neohrabané končiny souostroví, abyste získali spojence i nepřátele.

CONSTRUCTION SIMULATOR

20. 9. na PC, PlayStation a Xbox

Construction Simulator je zpátky – větší a lepší než kdy dřív! Vrátíte se do práce, kterou vám usnadní rozsáhlý vozový park se známými značkami. Kopat, bourat a stavět budete na dvou obrovských mapách inspirovanými krajinami v USA a Německa. Na obou mapách dohromady čeká na dokončení přes 90 úkolů, které můžete plnit sami, stejně tak v kooperaci s až třemi hráči.

SESSION: SKATE SIM

22. 9. na PC, PlayStation a Xbox

Dlouhé tři roky v předběžném přístupu a vývoj ve spolupráci s komunitou se dle všeho vyplatil. Vypovídají o tom velmi kladné uživatelské recenze. Tohle je hra od skejťáků pro skejťáky, a tak není divu, že nabízí dual stick controls. Každá páčka ovládá jednu z vašich nohou na prkně. Stejně jako na skutečném skateboardu se budete muset naučit, jak správně přenášet váhu. Proto se připravte, že prvních několik hodin bude dost náročných.

GROUNDED

27. 9. na PC a Xbox

Z předběžného přístupu se vymaní také nevšední survival Grounded. Zmenšíte se do velikosti mravence a musíte přežít v obrovském, krásném a nebezpečném místě, kterým je vaše zahrada. Abyste se prosadili proti hejn obřího hmyzu, musíte budovat svůj úkryt v podobě základen, které vás ochrání i proti přírodním živlům. Vyrobené zbraně, nástroje a brnění vám umožní lépe bojovat, prozkoumávat a hlavně přežít.

FIFA 23

30. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch s českými titulky

Samozřejmě nemůže chybět ani nový ročník fotbalu od EA Sports, tentokrát poslední pod licencí FIFA. Díky technologii HyperMotion 2 si máme užít realističtější hratelnost s dvojnásobným počtem nasnímaných pohybů ze skutečného světa. Nové animace doplňuje fotbalové mistrovství světa v Kataru a ženský šampionát v Austrálii a na Novém Zélandu, který se ve FIFA 23 objeví později ve formě bezplatné aktualizace. Ale pozor, většina novinek platí pouze pro PC, PS5 a Xbox Series X/S.

PAW PATROL: GRAND PRIX

30. 9. na PC, PlayStation, Xbox, Switch a Stadia

Tlapková patrola znovu zasahuje, tentokrát ale nebudou šikovní pejsci zachraňovat civilisty a jiná zvířata v nesnázích, nýbrž závodit. Jejich cílem je vyhrát Pup Cup a zvítězit na tratích v ikonických místech známého světa. Závodit můžete sami, stejně tak v doprovodu s jinými hráči. Jen si dávejte pozor na překážky, které vám do cesty bude házet zlomyslný starost Humdinger!

V ZÁŘÍ JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Lego Brawls - 2. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Lunistice - 2. 9. na PC a Switch
  • Biomutant - 6. 9. na PS5 a Xbox Series X/S
  • The Tomorrow Children: Phoenix Edition - 6. 9. na PS4
  • BPM: Bullets Per Minute - 8. 9. na Switch
  • Freedom Planet 2 - 13. 9. na Switch
  • Little Orpheus - 13. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • XIII - 13. 9. na Switch
  • Outer Wilds - 15. 9. na PS5 a Xbox Series X/S
  • Hardspace: Shipbreaker - 20. 9. na PS5 a Xbox Series X/S
  • Hokko Life - 27. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Tunic - 27. 9. na PlayStation
  • Dorfromantik - 29. 9. na Switch

A jsme na konci. Užijte si začátek nového školního roku a první podzimní dny. Uvidíme se zase za měsíc.