Sychravé počasí, mlhy, padající listí, na horách první sníh a řada očekávaných her. Tak to je, dámy a pánové, desátý měsíc letošního roku, ve kterém si musíme připravit nervy na pokračování jedné plošinovky s oblíbeným vačnatcem, kopačky a hokejky, pevnou vůli i hackerské náčiní pro osvobození futuristického Londýna.

STAR WARS: SQUADRONS

2. 10. na PC, PS4, Xbox One

Není to velké, není to malé, ale může to být zajímavé. Tak se dá ve zkratce popsat hra Star Wars: Squadrons, která nabídne hvězdné souboje v kampani pro jednoho hráče s příběhem pojednávajícím o operaci ke konci Galaktické občanské války. Prim ale budou hrát multiplayerové bitvy pět na pět. Těšit se můžete na celou řadu legendárních stíhaček různých tříd z výzbroje Nové republiky i Impéria, včetně hbitého A-wingu a devastujícího TIE bombardéru. Vše si budete moci upravovat a podle potřeby převádět energii mezi jejími systémy.

CRASH BANDICOOT 4: IT'S ABOUT TIME

2. 10. na PS4, Xbox One

Po remasteru původní trilogie a návratu motokárových závodů konečně přichází na řadu nové dobrodružství oblíbeného vačnatce. Čtvrtý díl pokračuje v příběhu a přináší další boj mezi známým triem. Neo Cortex, Dr. N. Tropy a Uka Uka po desítkách let unikli z vězení na vzdálené planetě, prolomili obrovskou díru v časoprostorovém kontinuu a vy je musíte zastavit dříve, než ovládnou celé multiversum. 

Připravte si pevné nervy při zdolávání všech výzev v této trojrozměrné plošinovce, která by měla být přístupnější než první tři díly. Vývojáři vnadí na nové schopnosti čtyř kvantových masek a možnost hrát nejen za Crashe, ale také Neo Cortexe, Dingodila a Tawnu.

Při hledání další výzvy můžete zabrousit do lokálního multiplayeru pro dva až čtyři hráče. V něm budete proti sobě soutěžit i spolupracovat.

RIDE 4

8. 10. na PC, PS4, Xbox One

Po Monster Energy Supercross 3 a MotoGP 20 přichází letos další hra od Milestone. Italské studio tentokrát přichází s RIDE 4. Dva roky starý třetí díl nedopadl vůbec špatně. U čtyřky vývojáři slibují až 176 oficiálně licencovaných motorek, s nimiž budete závodit na 30 tratích z celého světa. Ty měly být pečlivě vytvořeny s ohledem na detail, dynamický systém počasí a cyklus dne a noci. Vyberete si vlastní cestu z regionálních soutěží až do profesionálních lig a ukážete všem, že jste nejlepší závodník za jakýchkoliv podmínek. 

THE SURVIVALISTS

9. 10. na PC, PS4, Xbox One a Switch

Sandbox The Survivalists navazuje na The Escapists. Místo útěku z vězení budete muset přežít na opuštěném ostrově, lovit pro jídlo, stavět přístřešek a pečovat o něj, občas rabovat starověké chrámy a vyrábět různé předměty, včetně seker. Spojit se můžete s třemi kamarády, případně vám pomohou zvědavé opice, které se od vás budou postupně učit.

FIFA 21 A NHL 21

9. 10. na PC, PS4, Xbox One a Switch

16. 10. na PS4, Xbox One

Už dlouhé roky jsme zvyklí, že sportovní hry od Electronic Arts hrajeme v létě. Tentokrát si EA Sports vzali více času a FIFA 21 a NHL 21 nám doručí až v tomto měsíci. Ani od jedné hry ale nemůžeme na současné generaci konzolí očekávat velké zázraky. NHL 21 dokonce nebude vylepšeno pro PlayStation 5 a Xbox Series X, zatímco FIFA 21 ano, a to bezplatně. 

O tom ale někdy jindy. Kromě aktualizovaných soupisek má dojít k lepší hratelnosti, která vás má ještě více pohltit. Zda je tomu skutečně tak, to se dozvíme, až si obě hry zahrajeme. 

Second Extinction

13. 10. na PC (Early Access)

Zběsilá střílečka se zmutovanými dinosaury se chystá do předběžného přístupu na Steamu a později také pro Xbox One a Xbox Series X. Důraz je kladen na kooperaci. Zkusíte vyhladit dinosaury, kteří zabrali Zemi a vyhnali lidstvo do vesmíru?

Partisans 1941

14. 10. na PC s českými titulky 

Real-time strategie Partisans 1941 připomíná Commandos. Hra se odehrává na východní frontě během druhé světové války a vy budete velitelem rudé armádě za nepřátelskými liniemi. Dokážete dát dohromady skupinu partyzánů, kteří budou bojovat proti německým okupantům? 

CATTLE AND CROPS

15. 10. na PC

Po třech letech z předběžného přístupu vychází Cattle and Crops, zemědělský simulátor od fanoušků známé série Farming Simulator. Pár zkušených modderů před časem vybralo téměř 174 tisíc eur s plánem vytvořit skutečný zemědělský simulátor se vším všudy. Pod kritikou zpětné vazby hráčů vzniká detailní a propracovaná simulace nové generace s realistickým jízdním modelem a autentickou fyzikou. 

Bohužel v den vydání 1.0 verze nebude k dispozici multiplayer ani čeština. Tohle a mnoho dalších věcí má dorazit později. V plánu jsou také konzolové verze. 

Age of Empires 3: Definitive Edition

Microsoft se chystá završit vylepšení oblíbené real-time strategické série Age of Empires - před příchodem nového dílu. V polovině měsíce vyjde definitivní edice třetího dílu, v níž budete velet mocným civilizacím z celé Evropy a Ameriky, stejně tak můžete skočit na bitevní pole do Asie a užít si hru v rozlišení 4K Ultra HD s remasterovaným soundtrackem. Součástí je i nový obsah, včetně dvou zcela nových národů - Švédů a Incké říše. 

AMNESIA: REBIRTH

20. 10. na PC, PS4

Máte pro strach uděláno? Pak si nemůžete nechat ujít třetí díl hororové série Amnesia od studia Frictional Games. Pokračování přichází deset let po vydání Amnesia: The Dark Descent a při hraní máte ovládnout strach tváří v tvář nepředstavitelnému teroru. Podíváte se do pusté alžírské pouště, kde se ocitne hlavní hrdinka Tasi Trianon, jež si nepamatuje, jak se na tohle místo dostala. Hlavním úkolem je, aby si Tasi vzpomněla na minulost. Při tom ale bude prožívat něco, co by nikdo z nás nechtěl. Tvůrci mluví o trýznivé cestě osamělosti a zoufalství, osobním strachu a bolesti, zatímco zkoumáte hranice lidské odolnosti. To vše mají podpořit flashbacky, v nichž poznáte minulost hlavní hrdinky. 

GHOSTRUNNER

27. 10. na PC, PS4, Xbox One

Při čekání na Cyberpunku 2077 si můžete odskočit do Ghostrunneru. To je také hra od polského studia, je ale menší a svět v ní zničila globální kataklyzma. Poslední baštou lidstva je město v gigantické věži. Její konstruktér, známý architekt, zemřel před lety za záhadných okolností a nyní městu vládne pevnou rukou jistý Steward. Společnost je rozdělena, lidé musí mít implantáty, vzájemně se okrádají a převládá chudoba. Není divu, že části utlačovaných obyvatel postupem času došla trpělivost a rozhodli se pro vzpouru. 

My budeme hrát za hrdinu obdařeného nadpřirozenými schopnosti. Díky nim dokáže bojovat ve fyzickém světě i v kyberprostoru, což mu umožňuje čelit nepřátelům a vyšplhat do dalších pater věže, kde odhalí tajemství z minulosti. Vše se odehrává z pohledu první osoby, uvidíme barevná neonová světla a užijeme si boj s nabroušenou katanou. Nepřátele můžeme zabít jednou ranou. Díky tomu bude boj rychlý a intenzivní. 

Demo, které bylo dostupné na Steamu, si hráči hodně chválili. Je tu velká šance, že plná verze dokáže příjemně překvapit. 

WORLD OF WARCRAFT: SHADOWLANDS

27. 10. na PC - Pár hodin po vydání Kalendáře byl datadisk odložen na neurčito.

Další stovky utopených hodin v rozsáhlém masivně multiplayerovém světě. Tak přesně to slibuje rozšíření Shadowlands pro World of Warcraft. Šampioni Azerothu musejí vstoupit do podsvětí a nastolit řád poté, co Sylvanas Windrunner otevřela bránu mezi Azerothem a podsvětím. Jste připraveni čelit následkům Sylvainých činů? 

Pokud ano, tak menší upozornění: Shadowlands se neprodává ve standardní krabicové verzi, ale digitálně. Fyzicky seženete pouze sběratelskou edici.

WATCH DOGS: LEGION

29. 10. na PC, PS4, Xbox One

Připravit hackerské náčiní, pro záchranu lehce futuristického Londýna po brexitu bude potřeba ve Watch Dogs: Legion. Třetí díl akční adventury od Ubisoftu upoutal naši pozornost zejména díky možnosti hrát za kteréhokoliv obyvatele britské metropole, včetně nevinné babičky o berli. Vaším cílem je pomoci utlačovaným obyvatelům. Vláda se svými dohledovými zařízeními utlačila místní, soukromé vojenské společnosti ovládají ulice a mocný zločinecký syndikát využívá zranitelných. Vy se jim postavíte, vybudujete síť vzdoru a využijete bojové drony, plíživé pavoučí roboty, maskování a mnoho dalších praktik, abyste nastolili pořád

PIKMIN 3 DELUXE

30. 10. na Switch

Pikmin 3 navštíví Switch v Deluxe edici. Původní hra z roku 2013 určená pro Wii U se na hybridu konzole a handheldu od Nintenda pochlubí zbrusu novými vedlejšími misemi s hvězdami v podobě Olimara a Louie, stejně tak dříve vydanými dodatečnými balíčky, aby shromáždění malých pestrobarevných Pikminů bylo ještě větší a lepší.

THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: LITTLE HOPE

30. 10. na PC, PS4, Xbox One

Druhý horor měsíce je pokračování antologie The Dark Pictures od tvůrců PS4 exkluzivity Until Dawn. V Little Hope na vás nečeká žádný dlouhý příběh, místo toho je ale silný s bohatým větvením. Tentokrát se čtyři studenti a jejich učitel ocitnou uvězněni a naprosto izolováni v opuštěném městečku. Z něho musí uniknout před děsivými přízraky, které neúprosně usilují o jejich životy prostřednictvím neproniknutelné mlhy. 

Hrát můžete sami, se svým kamarádem prostřednictvím sdíleného online příběhu nebo až v pěti hráčích u jednoho gauče.  

V ŘÍJNU JEŠTĚ VYCHÁZÍ

  • Super Mario Bros. 35 - 1. 10. ma Switch
  • YS Origin - 1. 10. na Switch
  • Foregone - 5. 10. na PS4, Xbox One a Switch
  • Nickelodeon Kart Racers 2: Grand Prix - 6. 10. na PS4, Xbox One a Switch
  • Baldur's Gate III (Early Access) - 6. 10. na PC
  • Game Dev Tycoon - 8. 10. na Switch
  • Ikenfell - 8. 10. na PC, PS4, Xbox One a Switch
  • G.I. Joe: Operation Blackout - 13. 10. na PC, PS4, Xbox One a Switch
  • Woodsalt - 13. 10. na PC a Switch
  • Torchlight III - 13. 10. na PC, PS4 a Xbox One
  • Monster Truck Championship - 15. 10. na PC, PS4 a Xbox One
  • Cloudpunk - 15. 10. na PS4, Xbox One a Switch
  • Ring of Pain - 15. 10. na PC
  • Mario Kart Live: Home Circuit - 16. 10. na Switch
  • Drone Swarm - 20. 10. na PC
  • Remothered: Broken Porcelain - 20. 10. na PC, PS4, Xbox One a Switch
  • Ampersat - 23. 10. na PC
  • Transformers: Battlegrounds - 23. 10. na PC, PS4, Xbox One a Switch
  • Carto - 27. 10. na PC a PS4
  • Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues - 27. 10. na PS4 a Xbox One
  • AGOS: A Game of Space - 28. 10. na PC VR
  • Song of Horror: Complete Edition - 29. 10. na PS4 a Xbox One

Vybrali jste si z našeho menu her pro říjen? Napište nám do komentářů, na jakou hru se v říjnu nejvíce těšíte a hlasujte v anketě. Uvidíme se a uslyšíme se na začátku dalšího měsíce u nového souhrnu zajímavých her.