Díky Indianovi už určitě víte, že je zde spousta zajímavých titulů, které vám pomohou zabít čas a nudu během karantény. No jo, ale takové hry vás dokážou chytit a nepustit od počítače/konzole třeba celý den. To se však nemusí líbit vašim drahým polovičkám či rodičům s připravenou večeří a vysvětlit jim naléhavost situace v Novigradu je prakticky nemožné. Naštěstí jsme tady ale my, abychom vám ukázali, jak naučit milovat hry i naprosté nehráče a možná si tak vytvořit věrného spoluhráče třeba na Valorant.

Nejprve je potřeba těmto skeptikům či odpůrcům ukázat, že hry mají co nabídnout. Ačkoliv pro mnohé z nás může být největším lákadlem originální a propracovaná hratelnost nebo vymazlený gunplay, nehráčům tyto vychytávky nic moc neřeknou. Musíme se jim tak z počátku trošičku více věnovat a ukázat, v čem jsou hry jedinečné na rozdíl od filmů a knih. Základní rozdíl od ostatních zábavních médií je to, že vše, co se děje před vámi, se děje vám, respektivě vámi ovládané postavě. Ať už tak hrajete za vámi vytvořenou postavu nebo vývojáři předem vytvořeného hrdinu, hybatelem děje je vždy samotný hráč, a to je nesmírně lákavé.

Skvělým vstupem nováčka do herního světa jsou tak takové tituly, které využívají vliv hráče na příběh na maximum, zároveň jej ale obtěžují vším ostatním co nejméně, aby se mohl pomalými krůčky učit sám ovládat hru. Přesně tomu odpovídají adventury ve stylu interaktivních filmů. Díky vývojářům z Telltale Games si dnes můžeme zahrát obrovské množství příběhových her, ve kterých záleží především na rozhodování. Navíc pokud znáte vašeho nehráče dobře, můžete klidně najít hru přesně pro něj. Pro znalce seriálů tak jednoznačně doporučujeme The Walking Dead od Telltale, využít ale můžete i populární značky Game of Thrones od stejné společnosti, která sice není tak kvalitní jako příběh o Klementýnce, fanoušky tohoto seriálu určitě také zabaví.

Pokud se pokoušíte zaujmout někoho s detektivním duchem, sáhněte po Heavy Rain od Quantic Dreams, jehož temná atmosféra a napínavý příběh jasně dokazuje, že hry nejsou jen pro malé děti. Stejně tak může fungovat The Wolf Among Us se svojí bizarní kombinací noirové detektivky s pohádkovými postavami. Hororové zasazení zase můžete najít ve hře Until Dawn či v The Dark Pictures Anthology od Supermassive Games. Zapomenout nemůžeme na dobře zpracovaný český psychologický horor Someday You’ll Return, jenž hráče zavede do přírody inspirované Chřiby a Českosaským Švýcarskem.

Jsou tu ale také hry, které se odehrávají ve světě mladých a zároveň řeší současné problémy lidstva. Jistě tušíte, že mluvíme o dvojici her Life is Strange od Dontnod Entertainment. A kdybyste znali fanouška sci-fi, určitě mu nezapomeňte ukázat Detroit: Become Human.

Pokud ale cítíte, že vaši přítelkyni bude velmi těžké přinutit sednout k některé z těchto her, tak i pro vás máme řešení a tím je překvapivě Netflix. I ten totiž nabízí svoji verzi interaktivních filmů a přimět nehráče ke sledování Netflixu je poměrně jednodušší než ke sledování PlayStationu. Na této streamovací platformě můžete sáhnout po dvou možnostech: První z nich je Minecraft: Story Mode. Zde už ale narážíme na problém přímo v názvu. Minecraft vaše rodiče asi příliš nenadchne. Mnohem schůdnějším se tak stává Black Mirror: Bandersnatch, kdy v asi hodinovém filmečku prožijete příběh nadaného herního vývojáře ve stylu seriálu Black Mirror. Navíc můžete dělat řadu rozhodnutí, které ovlivní jeho další kroky. Upřímně film není nic moc, takže od něj zase tolik nečekejte, vašeho nehráče ale uvede do filmové interaktivity a vy alespoň můžete říct: „Znám něco podobného, ale mnohem lepšího!“

Jakmile se vám podaří prolomit ledy, máte už z části vyhráno. Teď už je jen potřeba vybírat správné hry a postupně vašeho nehráče nechat objevovat kouzlo herní scény. Téměř zaručený úspěch přinese The Sims. Oproti interaktivním filmům totiž nabízí naprostý sandbox. Společně s nováčkem můžete vytvářet nejen budovy, ale také životní příběhy. Navíc svět simíků skrývá mnohá tajemství a objevovat je může zabrat dlouhé hodiny. Herní skeptik tak konečně pozná, co to znamená nemoct se od hry odtrhnout. The Sims také může fungovat jako skvělá hra pro trénink ovládání a pochopení herního rozhraní. Většinou vás nikdo nikam nežene, hra se dá kdykoliv pozastavit a můžete tak v klidném tempu osvojovat základy.

Je však na čase trošičku přiostřit, aby si novopečený hráč zvykal na potřebu rychlých reakcí. Potřebujeme tak najít nějakou jednoduchou na ovládání, zároveň rychlou a chytlavou akci. K takovému účelu naprosto poslouží Super Smash Bros. Ultimate. Pokud však nevlastníte Switch, a navíc chcete něco zdarma, určitě sáhněte po hře Brawlhalla. Ta je dostupná na všech konzolích, tak i na PC, dá se hrát v lokálním multiplayeru a cíl shodit hráče z plošinky je naprosto jednoduchý. Ovládání neobsahuje žádné složité kombinace a rychle ho dostane do krve i naprostý začátečník. A jakmile překročíte bariéru v ovládání, klidně můžete přejít na složitější hry.

Cesta však nemusí být vždy přímočará a někdy je potřeba přemýšlet, co by mohlo nehráče bavit. Pokud se snažíte naučit hrát sportovce, zkuste mu třeba ukázat klasiku od Nintenda Wii Sports! Milovníka večerních klubů a tance zase určitě osloví Just Dance! A jestli někdo preferuje procházky v přírodě i mimo ni, tak mu zkuste ukázat Pokémon GO! I když s tím v době koronaviru opatrně!

Stále to nefunguje? Tak je na čase nasadit těžší kalibr, jehož závislosti podlehla již pěkná řada lidí, ačkoliv si to někteří nikdy nepřipustí. Mobilní hry! Lehce dostupné, snadno ovladatelné a příšerně návykové. Pokud totiž něco může zaujmout člověka, který se hrám nikdy nevěnoval, tak jsou to logické hry, kterých je ve vašem Google Play a App Store nespočet. Zárukou dlouhodobé zábavy je klasické Angry Birds, ještě přístupnější a jednodušší jsou ale „spoj tři“ hry. Pokud se tak vaši rodiče pustí do Candy Crush Saga nebo do Gardenscapes, večeři si budete muset udělat sami. A pokud hledáte něco komplexnějšího, vyzkoušejte Legend of Solgard.

Pokud ani tak nedokážete přesvědčit vaše blízké, že hraní je vlastně obrovská zábava, nezoufejte! Kdyby přece hrál každý, tak by to už nebylo ono. Vždycky navíc máte v zásobě zábavné párty hry jako Golf With Your Friends, Frantics, Knowledge is Power a další, ve kterých díky svým dovednostem budete tyto zaryté odpůrce pokaždé porážet.