Podle mnohých je Half-Life: Alyx jednou z nejlepších VR her, jaké doposud vyšly. To je určitě možné, ale některým se úplně nezamlouvá právě ta „VR” část tohoto popisu.

Valve už v minulosti konstatovali, že modifikace pro hraní Alyx bez VR headsetu není otázkou „jestli”, ale „kdy”. To „kdy” se ovšem blíží poněkud rychleji, než se asi čekalo. TylerMcVicker, mj. zakladatel známého Valve News Network, včera na Twitchi streamoval svou snahu o rozeběhnutí hry v tradičním rozhraní a ovládání. Povedlo se mu zprovoznit klasický pohyb a kameru, dokonce i střelbu.

Spousta věcí stále nefunguje, třeba gravitační rukavice, nabíjení a míra interaktivity s prostředím je samozřejmě extrémně limitovaná. A všechno to působí, jak kdyby to sotva fungovalo. Už nyní je ale možné se po prostředích bezproblémově procházet. Nějaká kompletní konverze Half-Life: Alyx do tzv. „non-VR” verze by tedy měla jít v zásadě s malým počtem problémů, protože to nejzákladnější už funguje.

Hrabání se v datech má ale za následek i odhalení nepoužitých věcí, případně několika zajímavostí, které ani součástí hry být neměly. Tím zcela nejzajímavějším jsou pozůstatky z projektů v Source FilmMakeru. Oba zatím ukázané jsou v nekompletní podobě, zejména kvůli řadě chybějících modelů, ale i tak jsou zajímavé. Prvním je zničení City 3, druhým je „surrender”, což pravděpodobně poukazuje na boj a vzdání se lidské rasy během sedmihodinové války s Combine. Jinými slovy, tohle je něco, co mělo být (nebo bude) v Half-Life 3.

Další zajímavostí z dat hry je model Russella interně pojmenovaný Lazlo. Tady stojí za zmínku především fakt, že Lazlo je údajně spojený s „projektem HL3“, na kterém se pracovalo v roce 2018.

Poslední zajímavostí je fakt, že se v Half-Life: Alyx nachází kompletně namodelovaný Fast Headcrab. Ten se nikde ve hře neobjevuje a možná je to i dobře. Tohle by asi přivodilo infarkt každému.

Pokud vás zajímá více věcí z Half-Life: Alyx, určitě doporučujeme Tylerův kompletní, téměř čtyřhodinový stream. Je tam například i ukázka vymazané mechaniky/zbraně Tag Dart, jejíž gel přitahuje kulky z SMG.