V posledních týdnech došlo k odkladu několika her, včetně titulů Final Fantasy VII Remake, Marvel's Avengers a Cyberpunk 2077. Hráči jsou tak nervózní a bojí se odkladu další významné hry. K takovému oznámení možná dojde, ale nebude se týkat Half-Life: Alyx. Spin-off a současně prequel druhého Half-Life vyjde během března/marce letošního roku. Ujistili nás o tom vývojáři z Valve, kteří nedávno uspořádali AMA na Redditu.

„S výjimkou několika vylepšení ve finální scéně je hra hotová,“ vzkazují s tím, že Half-Life: Alyx již několikrát celé hráli. V současné době se ve Valve zaměřují na leštění a opravu chyb. Jsou tedy ve fázi vývoje, v níž měli podle harmonogramu být. „Jsme si jisti, že vydání stihneme,“ dodali k tomuto tématu.

Pokud Half-Life: Alyx sledujete, tak v nadcházejících týdnech se můžete těšit na gameplay videa. Ty hru více ukážou. Do dnešního dne jsme se totiž měli možnost podívat pouze na oznamovací trailer a screenshoty. Více toho o Alyx moc nevíme: Jedná se o hru pro jednoho hráče, je určena speciálně pro virtuální realitu a odehrává se mezi prvním a druhým dílem Half-Life. I to ale stačilo k tomu, aby lidé začali po Half-Life: Alyx šílet. Postarali se i o vyprodání VR headsetu Valve Index.

Naštěstí AMA na Redditu přineslo pár nových detailů. Dozvěděli jsme se, že ve hře budou pouze zbraně, které můžeme používat jednou rukou. To znamená absenci útočných pušek nebo brokovnic. Vývojáři se soustředili na správné dávkování lekacích a strašidelnějších scén. Jeden tvůrce připustil, že byl jediným, který musel při hraní sundat VR headset. Potvrzena byla také možností využívat fyzické objekty, například na jedno malé monstrum lze dát kýbl, přikrýt ho a monstrum se s ním bude pohybovat.

Pokud jste Half-Life nehráli, v rámci Steamu si můžete zahrát všechny čtyři hry.