Šplhání po stromech, nahánění ostatních hráčů po mapě, skákání z větve na větev, a to všechno z pohledu gorily ve virtuální realitě. Takový zážitek poskytuje hráčům nenápadná multiplayerová hra Gorilla Tag od vývojáře Kerestella Smitha. Ačkoliv se jedná o jeho první hru pro tuto platformu, na které navíc pracuje pouze on sám, hra necelých pět měsíců po vydání přesáhla v předběžném přístupu hranici 675 tisíc hráčů a jejich počet stále roste. Hra je zdarma dostupná na Steamu pro počítačové VR headsety a podporuje cross-platform hraní s Oculus Quest.

Na malé mapě plné prolézaček a stromů se v kůži gorily můžete prohánět s ostatními hráči pouze pomocí pohybu rukou. Smith se tak inspiroval mechanikou z kompetitivní VR hry Echo Arena, kde pohyb funguje na podobném principu.

„Když se ve virtuální realitě teleportujete pomocí páček, necítíte se úplně vtažení do hry. V Gorilla Tagu tak musíte ve skutečnosti hýbat rukama stejně, jako byste normálně hýbali nohama a tím se přesouvat po mapě," odůvodnil systém Smith. Právě i přes osekanou grafiku a prozatímní minimum obsahu se díky tomuto pohybovému systému Gorilla Tag dostal do čela zajímavých her pro virtuální realitu.

O zaměření na pohyb svědčí také minimalistický přístup k designu postav (opiček). „Ve VR nepoužíváte nohy, takže je postavy ani nemají. To stejné s prsteníčkem a malíčkem. Hra nemá žádné plovoucí menu a podobně, všechno je ukotveno v herním světě," popsal vývojář.

Plná verze hry by podle Smitha mohla vyjít v únoru 2022, vše ale podle něj záleží na zpětné vazbě od hráčů. Titul by i po vydání chtěl nechat zdarma, pouze s možností nákupu kosmetických úprav pro postavy. Momentálně si hráči také mohou koupit Supporter DLC a podpořit tak vývoj.