V srpnu společnost Google nastínila své plány s Androidem, které zahrnovaly speciální předplatné v rámci Google Play. Mezitím megalománské firmě stihlo prvenství v mobilním segmentu vyfouknout konkurenční Apple se službou Apple Arcade. Ta svým předplatitelům nabízí zajímavé a často exkluzivní tituly pro operační systém iOS.

Včera v podvečer našeho času byly oznámeny podrobnosti o Google Play Pass. V průběhu tohoto týdne začne služba fungovat pro všechny severoamerické hráče, ale Google slibuje, že se brzy rozšíří i do dalších koutů Země. Uživatelé Androidu v Severní Americe si mohou v prvním roce koupit předplatné za 1,99 dolarů na měsíc (cca 50 Kč), ale pouze v případě, že se stihnou zaregistrovat do 10. října. Pak jim bude měsíčně účtováno 4,99 dolarů (cca 120 Kč).

Google Play Pass láká ke stovkám her bez reklam nebo nákupů/mikrotransakcí. Zahrát si tak můžete například Star Wars: Knights of the Old Republic, Limbo, Terraria, Thimbleweed Park, Reigns: Game of Thrones, Monument Valley 2, Mini Metro, This is the Police nebo Titan Quest. Kromě her jsou k dispozici i různé aplikace, což je plus oproti Apple Arcade. Na druhou stranu ale předplatné pro iOS přináší exkluzivní tituly, zatímco Google sází na osvědčené a známé hry. Celkem je v Google Play Passu nějakých 350 her a aplikací.

Google Play Pass je lákadlem především pro pravidelné hráče na mobilech a tabletech, kteří nechtějí být otravování reklamou a důrazem na mikrotransakce. Stejně tak mohou užitek vidět rodiče dětí. Uvidíme, co Google vymyslí v dalších měsících a zda se zaměří na exkluzivity stejně jako nakousnuté jablko.