Když se řekne Epic Games, mladším hráčům se určitě v souvislosti s názvem této společnosti vybaví Fortnite. Ti starší si pak pravděpodobně vybaví sérii Unreal a Unreal Tournament nebo počátky ságy Gears of War. Ještě před Unrealem, když se ještě firma jmenovala Epic Megagames, však byla často spojována s docela jiným projektem, a to se sérií plošinovek Jazz Jackrabbit.

Ačkoliv Jazz Jackrabbit nikdy nedosáhl věhlasu Sonica či Maria, v žánru 2D plošinovek dostupných na PC má dodnes kultovní status. Zkrátka a dobře jde o klasiku, kterou si nyní může každý snadno a hlavně bezplatně připomenout. Do vaší knihovny na GOG.com si teď totiž můžete při příležitosti končícího halloweenského výprodeje přidat zdarma do knihovny kompletní edici asi nejproslulejšího a bohužel také posledního dílu, tedy titul Jazz Jackrabbit 2 Collection.

Stačí, když se přihlásíte na svůj účet, během následujících 72 hodin provedete aktivaci v příslušném okně na hlavní stránce GOGu a poté si budete moci klasickou plošinovku z roku 1998 stáhnout kdykoliv v budoucnu a samozřejmě bez jakékoliv protipirátské ochrany.

Kolekce přitom nabízí nejen základní hru s celým názvem Jazz Jackrabbit 2: The Secret Files, ale i vánoční, samostatně spustitelnou expanzi Jazz Jackrabbit 2: The Christmas Chronicles, editor úrovní nebo verzi obohacenou o balík komunitních vylepšení dostupný pod názvem JJ2+. Pro úplnost se sluší zmínit, že Epic kdysi chystal i třetí díl, který již měl využívat engine Unreal, jenž vznikl společně se stejnojmennou střílečkou. Vývoj třetího Jazze Jackrabbita však byl po čase zrušen.

Pravda, nejedná se o žádnou žhavou novinku, jejíž uvolnění by se mohlo rovnat akcím v jiných obchodech, ale věříme, že není moc lepších her, které by nám mohli lidé z GOG.com zdarma nabídnout. Určitě nejsme sami, kdo na trojici Jazz, Spaz a Lori vyrůstal, přičemž jsme právě verzi hry z GOGu zkoušeli před pár lety. A i přes možné potíže s optimálním rozlišením stále funguje skvěle.

Ať už si tedy chcete připomenout éru Windows 95 a Windows 98, nebo jste se s Jazzem nikdy nepotkali a chcete spíše poznat dávnou tvorbu Epicu, jsme si jistí, že druhý Jazz Jackrabbit vás nezklame. Jen si poslechněte ten soundtrack. Komunita okolo série by navíc měla být stále více či méně aktivní, takže věříme, že pokud vám hra sedne, snadno dohledáte nepřeberné množství fanouškovských úrovní a dalších výtvorů.