Začátkem loňského roku jsme vás informovali o kauze s maloobchodním řetězcem prodejen s videohrami GameStop. Tato událost značně rezonovala i klasickými médii. Firma se potýkala s obrovskými finančními problémy a situaci se rozhodli zvrátit nejen fanoušci tohoto obchodu, ale snad celý internet.

Skupina lidí na Redditu ve vláknu WallStreetBets se totiž domluvila na tom, že vyženou akcie nahoru, a to se i povedlo. Koncem roku 2020 se obchodovaly akcie společnosti za 3 až 4 dolary za kus, 29. 1. 2021 se ovšem cena vyšplhala na neuvěřitelných 80 dolarů. Uživatelé Redditu se tak naplno vysmáli skutečným obchodníkům z Wall Street.

Za vším stojí oblíbená praktika „shortování“, která dovoluje vypůjčit akcie klientům k obchodu a vydělat zpětně i na padajících cenných papírech (detailněji popisujeme v našem videu). Pokud navzdory odhadům půjde cena nahoru, situace se obrací. Bezprecedentní růst ceny akcií tak musely zaplatit velké finanční domy.

Smutné na celé situaci bylo hlavně to, že obchodu GameStop tento zásah finančně nikterak nepomohl. Do firmy jako takové se finanční prostředky nenalily a v danou chvíli se obohatili pouze ti, kteří se akcií zavčasu zbavili v době nejvyšší poptávky. Mediální shon kolem ale přesto obchodu pomoci mohl. Akcie společnosti se totiž ustálily někde kolem 25 dolarů za kus.

GameStop zájmu využil a zvládl své podnikání poněkud přeorientovat. Zaměstnanci si totiž v posledních dnech stěžují na to, že se jim pod rukama mění sortiment. Podobné problémy zná spousta kamenných obchodů. Tržby z prodeje fyzických nosičů s hrami klesají ve prospěch digitální distribuce a jim tak nezbývá než se přeorientovat na doprovodný sortiment. Spousta z nich tak dává přednost prodejům sběratelských edic a merchandisu. GameStop začal prodávat hračky a gadgety.

Jen těmi hračkami tentokrát nemyslíme sošky s videoherními postavami se zvětšenými hlavičkami, ale skutečné hračky. Nafukovací kostýmy dinosaurů z webových stránek ještě stále považujeme za ty lepší části inventáře. Dle Redditu zaměstnanci ovšem zalistovávají také věci jako je sada pro vytvoření budíku z citronu, dětské chodítko, obří kinder vajíčko nebo dětskou koloběžku. Článek na Kotaku dále hovoří i o sortimentu jako jsou pleny, klipsna na držení omáčky k nugetkám či držák na pivo do sprchy.

Jak se říká, moderní problémy vyžadují moderní řešení. Držte nám palce, ať nám i nadále bude stačit pouze psát o videohrách, jinak brzy budeme muset zalistovat i horoskopy.