TAK CO SE STALO VEČER? A, ZASE NĚKDO UMŘEL? DOBRÁ TEDY!

Další smrt, další vrah a další hra na motivy městečka Palermo. Ptáte se, zda těchto her není už moc? No podle všeho není. Feign se přidává do palety her, které vás rozhádají i s tím nejklidnějším člověkem. Na rozdíl od nedávného fenoménu Among Us si Feign drží více sociální interakce a méně plnění úkolů. Prvně jsem si říkal, že by fáze hry mohly být tím pádem nudnější. Ale když máte ty správné lidi v týmu, tak opak je pravdou. Pohodlný pokec, kdy podezíráte každého a slovy se jej snažíte nachytat, je zábavný. Tedy vlastně nejen slovy.   

Jak jsem dříve zmínil, titul vychází z her, jako je městečko Palermo, Town of Salem nebo Werewolf. Koncept těchto titulů je jednoduchý. Dvě fáze, které jsou rozděleny na ráno a noc. V noci konáte tahy, které odhalují profese vašich sousedů, chráníte okolí nebo naopak pečlivou vraždou počet hráčů redukujete. A ráno, které má být moudřejší večera, je věnováno opatrnému sdílení informací nebo mlžením toho, co jste večer dělali. 

A přesně na tomhle je postavený i Feign. Jednoduchá pravidla rozšiřuje jen intelekt zúčastněných hráčů. Hra je jednoduchá i vizuálněe přesně tak, jak je třeba. Příjemná, hezká, a pokud bude vaše ratolest sledovat, jak masakrujete kolegu ve vedlejší chatce, tak se jen usměje a pravděpodobně z něj nevyroste Ted Bundy

K tomu, aby hra byla rozmanitější, dostanete náhodně jednu ze 14 „profesí“. Každá je originální a zásadně ovlivňuje hru. Je tu dobrák doktor, který každý večer navštíví někoho ve vesnici, a pokud dotyčný byl napaden, tak ho doktor zachrání. Policista komukoliv zatarasí na jedno kolo možnost vylézt z domu a činit se. Pozorovatel se schová za domeček a pozoruje, co se kolem něj děje. Vyšetřovatel je takové soukromé očko, které tipne dvě role na cíleného hráče, přičemž jedna je z nich je ta správná.  

Další je pastičkář, který před vybraným domem položí past a kdokoliv se do ní dané kolo chytí, přeruší se jeho interakce. Zajímavý je i práskač, protože může v omezeném počtu všem ukázat roli jiného hráče. Provokatér má zase dva hlasy pro vyhození namísto normálního jednoho. Kromě doktora každá dříve zmíněná role může být zároveň i vrah, a ti jsou ve hře zpravidla dva. Vrah využívá schopnosti dané role, která na něj padla, ale zároveň se snaží všechny zabít, aniž by se na něj přišlo.  

Další role jsou neutrální. A snaží se přežít na svoji vlastní pěst. Mezi tyto role se řadí přeživší, který není nebezpečný, ale ani moc nápomocný. Může si třikrát dát obranu a vyhnout se zabití. Role teroristy má za úkol hodit na dům bombu a srovnat ho se zemí i s členem uvnitř. Každé kolo je možné hodit jednu bombu a odpálit ji můžete po jedné, stejně tak lze srovnat se zemí najednou více domů, což je takticky zajímavé. Další je zloděj, který zabije hráče a přivlastní si jeho roli. A velice zajímavý je sériový vrah. Hraje na své triko, není spolčen s dalšími vrahy a jeho úkolem je zabít všechny. Úplně všechny. Jelikož je sám, tak jeho akce se koná vždy přednostně před ostatními.

Další dvě role jsou podvodníci, kteří jsou jakousi podpůrnou schopností pro vrahy. Jde o uklízeče, který po zabití zahalí roli své oběti, a obviňovatele, který pokud někoho zabije nebo jím označeny cíl nějak umře, je označen jako jiný vrah. A nakonec jsem si nechal nejvtipnější roli, a tou je blázen. Který kromě vražedných a neutrálních rolí může být kýmkoliv. Může konat jejich schopnosti, ovšem jen ve své hlavě, což je neuvěřitelná sranda, když se ráno snažíte přijít na to, co kdo dělal, a nějaký nesvéprávný hráč se snaží popsat úkon, který vlastně nikdy neproběhl. Po představení rolí je vám už asi jasné, jak vtipné situace se mohou stát. A díky tomu je Feign oblíbená hra mezi streamery. Interakce s jinými hráči jsou vtipné, hlavně pro publikum. Někdo je schopný zahrát své tahy jako Sherlock (a většinou pak padne jako první, aby už nemluvil), nebo to někdo uhraje tak, že rozesměje naprosto všechny a poučí se ze svých chyb.

Takové hře není co moc vytknout. Snad jen to, že pokud je někdo zabit, tak se vysloveně nudí, protože nemůže dělat nic než jen doufat, že jeho vrah bude chycen.  Feign zatím má časté aktualizace, takže by titul nemusel brzy umřít. Jedna z posledních aktualizací dokonce přidává i češtinu, což mnozí ocení.  Cena je pěkných a zasloužených 3,99 euro.  

A pokud by se zdálo něco nevybalancované, tak si server můžete pěkně nastavit, aby vše bylo podle představ. Takže až si s kamarády nebo s diváky budete chtít něco zahrát, Feign je volba pro vás.

Přečtěte si také: Tahle planeta bude naše! - Recenze The Riftbreaker