Jeden z vývojářů hry již v roce 2016 v rozhovoru z Wccftech reagoval na otázku týkající se ženských postav ve hře. V jeho odpovědi dospěl k závěru, že ženy nemohou zvládat množství stresu, které ve válce je, a to je prý důvod, proč nejsou ani ve hře Escape from Tarkov.

Studio Battlestate Games se nyní k otázce ohledně žen vyjádřilo znovu. Otázka se objevila díky nárůstu sledovanosti a popularity hry na Twitchi.

Vývojáři reagovali na Twitteru, kde bylo uvedeno, že názory vyjádřené v rozhovoru v roce 2016 nebyly správně interpretovány. „Odpovědi byly od jednoho z neklíčových zaměstnanců, který nebyl pravděpodobně správně interpretovány a v důsledku toho neodráží oficiální postavení společnosti. Ženy jsme ve válkách vždy respektovali,“ stojí v oficiálním prohlášení. Zaměstnanec byl údajně za tyto odpovědi potrestán.

Nové vyjádření však není uspokojující. „Ve hře mají být ženy jako obchodnice, některé budoucí klíčové úkoly budou obsahovat hlavní ženské postavy.“ Komunita se ale nedočká žádných ženských hratelných postav. Důvodem mají být animace, které jsou údajně složité na vytvoření, což by zabralo hodně práce.

Je sice pravda, že Battlestate je menší tým s omezeným rozpočtem, avšak co se týče vytvoření nových hratelných ženských postav, tak dle některých vývojářů by to nemělo vyžadovat vysoké náklady. Navíc když už jsou vytvořené animace pro ostatní postavy a ženské postavy se ve hře objevují například jako obchodnice, stačilo by přece pohybové animace pouze převést. Vyjádření od jednoho vývojáře si můžete celé přečíst na Twitteru. Pro celé vyjádření je nutné příspěvek rozkliknout.

Jak se k této situaci stavíte vy? Myslíte si, že vytvoření animací je pouze výmluva, nebo vyjádření studia akceptujete? A měla by tato hra obsahovat ženské postavy, za které bude možné hrát?