Švédská videoherní a mediální holdingová společnost Embracer Group chce do března 2026 vydat 19 her typu AAA. V týmech po celém světě je vyvíjeno 224 projektů pro PC a konzole, včetně 31 AAA titulů. Jejich vydání je naplánováno do konce finančního roku 27/28.

V rámci ambiciózního plánu na finanční rok 2023/2024 (do 31. 3. 2024) je uvedeno také pět her ze světa Pána prstenů od externích partnerů. Embracer je uvádí z toho důvodu, že loňském roce koupil Middle-Earth Enterprises, což podle tiskové zprávy vyvolalo velký zájem interních i externích partnerů o licenci Lord of the Rings, a to v různých mediálních formátech.

Mezi těmito projekty je s největší pravděpodobností také The Lord of the Rings: Gollum od Daedalic. Akční stealth adventura byla v létě loňského roku odložena na ten letošní, ale bez upřesněného termínu. Embracer za ni získá licenční poplatek, protože o vydání se postará Nacon. Ve zbývajících čtyřech případech nemusí jít jen o velké hry pro PC a konzole, ale také o ty pro mobily.

Do 31. 3. 2028 má dorazit pět AAA her od Crystal Dynamics a Eidos Montreal. Mělo by jít o Tomb Raider (vydá Amazon Games) a Perfect Dark. První projekt je čistě v režii Crystal Dynamics, zatímco u druhého figuruje tento tým jako podpora, vede ho The Initiative od Microsoftu. Také se mluví o novém Deus Ex ve velmi raném vývoji od Eidosu, stejně tak o nové značce od Eidosu a spolupráci s Playground Games od Microsoftu na Fable. To jsou ale neoficiální informace.

Dalších 8 her má dodat Gearbox Entertainment, 11 Saber Interactive, 6 Plaion a 1 THQ Nordic (že by Gothic remake?). 24 her si vydá firma interně, 28 je vyvíjeno interně, 23 je založeno na vlastní značně, 24 je založeno na zavedené značce a 7 je založeno na nové značně.

K dnešnímu dni bylo oznámeno pouze 6 z 31 projektů. Nejblíže je Dead Island 2, survival akce vyjde 21. 4. 2023 na PC a obě generace konzolí PlayStation a Xbox. Potěší přítomnost českých titulků.

Oznámeny jsou mj. tituly remake Star Wars: Knights of the Old Republic, Hyper Light Breaker (pokračování Hyper Light Drifter), Payday 3, System Shock Remake a Lightyear Frontier (letos v Game Passu). Dále Warhammer 40,000: Space Marine II a Remnant II.

Embracer definuje AAA hry jako hry, které mají ve vrcholné fázi vývoje více než 100 vývojářů na plný úvazek, pozoruhodné nebo významné marketingové rozpočty a očekávané prodeje minimálně dva miliony kusů. Zbytek ve výše zmíněných plánech tvoří směsice AA, AA a nezávislých her, stejně tak významná DLC a porty nebo projekty pro nové platformy.

Embracer Group se chlubí 128procentním nárůstem čistých tržeb za třetí čtvrtletí roku 2022 (říjen až prosinec) ve srovnání se stejným předešlého roku. Za úspěchem stojí zejména hry Goat Simulator 3 a Evil West. U obou společnost uvádí, že splnily očekávání. Do pokladničky přispěly také starší hry Deep Rock Galactic, Hot Wheels Unleashed, Insurgency: Sandstorm, SnowRunner, Star Trek Online, Chivalry 2 nebo Borderlands 3. Ty se nadále dobře prodávají.