Společnost Electronic Arts dnes oznámila, že spouští dvoutýdenní test své streamovací služby Project Atlas. Hráči, kteří se přihlásili do testu a obdrží pozvánku, si budou moci vyzkoušet čtyři hry z portfolia EA. Konkrétně jde o FIFA 19, Need for Speed Rivals, Titanfall 2 a Unravel Two. Test probíhá výhradně na PC, i když v hotové verzi má být Project Atlas dostupný i na dalších zařízeních, včetně Mac, smart TV, tabletů a smartphonů.

Project Atlas kromě hraní má vývojářům nabídnout možnost vytvářet hry v cloudu. K dispozici budou technologie jako cloud hosting, matchmaking, marketplace, AI, achievementy a nástroje pro sociální interakci.

Účastníci testu musejí počítat s problémy, EA chtějí prověřit stabilitu a předem varují, že zkoušku můžou provázet všelijaké problémy. Společnost hodlá otestovat běh her v singleplayeru i multiplayeru. Dále cross-play a jak dobře hry fungují v HD rozlišení.

„Hraní v cloudu se blíží. Už není otázkou jestli, ale kdy. Je to stále velmi brzy, ale jsme rádi, že můžeme učinit další krok v naší snaze a jsme rádi, že jsou u toho někteří členové naší komunity. Cloudové hraní je zakořeněno v našich hrách a hráčích. Od samotného začátku říkáme, že chceme být tam, kde jsou naši hráči. Věříme, že jim nabídneme další možnost, kde a jak hrát hry,“ dodal Ken Moss.

Oficiálně začali v EA na této službě pracovat v loňském roce. Andrew Wilson před investory mluvil o časovém horizontu tří až pěti let. V této době by měly být cloudové služby smysluplným způsobem využívány a měly by přispět k hraní her.

Electronic Arts nejsou jedinou firmou, která se zabývá cloudem. Streamování a cloud připravuje i Microsoft se svým Project xCloud, Google se Stadií nebo PlayStation Now od Sony, který již v některých zemích úspěšně funguje - ovšem hráči ho místo streamování využívají jako možnost jak si na PS4 zahrát hry z PS3.

Pokud máte o testování zájem, můžete se připojit ke komunitě EA Community Playtesting. Otázkou je, zda právě vás vyberou.