Koncem minulého roku společnost Electronic Arts oznámila, že se vrací na Steamu a začne na platformě od Valve znovu prodávat své hry. Dokonce v den vydání takhle nabídla i žhavou novinku v podobě akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order. Jeden by řekl, že se v EA začínají stáčet na tu lepší stranu a konečně myslí na to nejdůležitější, na hráče.

To by ale nesmělo následovat nepochopitelné zdražení starších her. Oproti Originu na Steamu za některé hry zaplatíte o 10 eur navíc, tedy o 250 korun. Zdražení bylo zaznamenáno v průběhu tohoto týdne v mnoha evropských zemích, včetně České republiky.

Na Steamu hra stojí 19,99€, stejnou hru na Originu koupíte za 9,99€

EA, ROK 2020 :-(

Například Dragon Age: Origins, které původně vyšlo v roce 2009, je na Steamu najednou o 10 euro dražší. Koupíte ho za 19,99€, zatímco na Originu stojí 9,99€. Stejně je na tom SimCity 4 Deluxe, Dead Space 2, Shift 2 a Crysis 2 v Maximum Edition bylo zdraženo z 19,99€ na 29,99€. Ale u Star Wars Jedi: Fallen Order je cena na Steamu i Originu stejná.

Vidíte ty rozdíly? V případě první trojice se bavíme o dvojnásobné ceně. Na Originu byste si mohli koupit dvě starší hry, zatímco na Steamu jen jednu.

Zajímavé je, že zdražení není všude stejné. Například na Novém Zélandu jsou hry SimCity 4 a Dragon Age: Origins na Steamu také prodávané dráž, ale Dead Space 2 si stále drží nižší cenu.

Navýšení cen se podle uživatelů týká mj. Velké Británie, Jižní Koreje, Singapuru, Mexika, Ruska a některých evropských trhů, včetně Švýcarska, Ukrajiny i nás.

Co EA k tomuto zdražení vede, to v současné době nevíme. Možná se společnost snaží takto přimět hráče, aby nakupovali hry na Originu místo Steamu. Přece jen, na Originu nemusí EA platit procenta z prodeje. Pokud tomu tak skutečně je, tak je to minimálně zarážející...