Tohle je zajímavé. Společnost Electronic Arts potvrdila před svými investory, že bezplatně vylepší některé své hry pro PlayStation 5 a Xbox Series X. Jinými slovy, majitelé těchto her si nebudou muset kupovat novou verzi, ale postačí jim verze z PS4 a Xboxu One. Zajímavé je to z toho důvodu, že dosud tento program potvrdil pouze Microsoft pro Xbox Series X. Tak nějak se ale čekalo, že něco podobného umožní i konkurenční PS5 od Sony.

Xbox Series X má bezplatné vylepšení Xbox One hry vyřešeno skrz funkci Smart Delivery. Tohle inteligentní doporučování Microsoft popisuje jako technologii, která umožňuje zakoupit si hru jednou a vědět, že – ať už ji hrajete na Xboxu One nebo Xboxu Series X – získáváte správnou verzi této hry na jakémkoli Xboxu, na kterém hrajete.

„Zavazujeme se používat inteligentní doručování u všech našich exkluzivních herních titulů Xbox Game Studios, včetně Halo Infinite. Zajistíme, že si budete muset titul zakoupit pouze jednou, abyste mohli hrát nejlepší dostupnou verzi na kterékoliv konzoli Xbox, na které se rozhodnete hrát. Tato technologie je k dispozici všem vývojářům a vydavatelům a mohou se rozhodnout, zda ji budou používat pro tituly, které budou vydány nejprve na Xbox One a později na Xbox Series X,“ píše Microsoft v popisku.

Smart Delivery využije kupříkladu Cyberpunk 2077 od CD Projektu RED a Assassin's Creed Valhalla od Ubisoftu. Microsoft tuhle možnost nabízí i dalším studiím a vydavatelům.

EA nabídne bezplatné aktualizace pro některé ze svých nadcházejících titulů, které vyjdou na současnou generaci konzolí. Vydavatel neřekl, o jaké tituly půjde, dá se ale předpokládat, že budou zahrnuty sportovní tituly v čele s FIFA 21, Madden NFL 21 a NHL 21. První dvojice vyjde ve druhém čtvrtletí letošního roku. NHL 21 máme očekávat v Q3 2020.

Redaktoři GameSpotu se obrátili na mluvčího EA, kterým jim odpověděl, že všechny Xbox One hry a drtivá většina PS4 titulů budou automaticky podporovány na Xboxu Series X a PlayStationu 5 díky zpětné kompatibilitě. Hráči tak nebudou muset za hry platit dvakrát. Microsoft už dříve potvrdil kompletní zpětnou kompatibilitu Xbox One verze s Xbox Series X, zatímco Sony mluvila o většině PS4 her, které spustíte na PS5.

EA závěrem své prezentace investorům potvrdila, že v příštím fiskální roce (do 31. 3. 2021) vydá 14 nových her, některé z nich budou vydány na PS5 a Xbox Series X. Společnost potvrdila zatím FIFA 21, Madden NFL 21 a NHL 21. K tomu má EA Sports ve vývoji ještě nějakou neoznámenou sportovní hru (možná NBA Live 21) a EA DICE na rok 2021 chystá nový Battlefield pro PC, PS5 a Xbox Series X. Plus EA hodlá více podpořit Nintendo Switch svými hrami a slibuje také nějaký remaster. Fanoušci spekulují nad Mass Effectem, někteří se dokonce těší na remaster celé trilogie, který si zahrají na současné/nové generaci konzolí a ve vylepšené podobě i na PC.

Generální ředitel EA ještě potvrdil, že vývoj FIFA 21 a nového Battlefieldu jde podle plánu, globální pandemie koronaviru tedy na plán vydavatele nemá vliv.