V loňském roce vstoupil do předběžného přístupu titul Dune: Spice Wars a poměrně dost rychle si získal velkou fanouškovskou základnu. O to větší radost je, že vývojáři ze studia Shiro Games konečně oznámili, že končí s testováním. Už velmi brzy se dočkáme plné hry, do které přibude zatím poslední velká aktualizace a mnoho dalšího.

Titul, který pochází z bohatého světa Duny, je v předběžném přístupu už od začátku minulého roku a za tu dobu urazil dlouhou cestu. V listopadu se navíc stal součástí Game Passu a nyní je na čase opět jít dál. Hra sice už nebude k dispozici pro testování, ale 14. 9. bude její plná verze 1.0 dostupná za přibližně 35 eur, nyní stojí 30 eur.

Nová verze přinese šestou velkou aktualizaci, která přidá novou frakci a rod Ecaz, bojující o vládu nad Arrakis. Samozřejmostí je multiplayerové hraní skrze Steamovou a Game Passovou verzí. Pokud jste ale uživateli GeForce Now, tak zde zatím hru nehledejte. Společnost Shiro Games v současné době pracuje na kompatibilitě pro cloudové hraní. Zároveň uvádí, že v plánu nejsou žádná DLC a ani podpora modů. To se ale může v budoucnu kdykoliv změnit.

Ve hře Dune Spice Wars bojujete o kontrolu nad planetou, která je jediným zdrojem koření, látky umožňující mezihvězdné cestování. Hrajete za frakci rodu Atreidů a začínáte s velitelstvím v Arrakeenu. Můžete prozkoumávat, rozvíjet ekonomiku, bojovat, špehovat nepřátele nebo se angažovat v politice. Je toho zde k dělání poměrně dost.

Každý průchod bude jiný. Mapy budou procedurálně generované, s různými možnostmi velikosti, síly větru, aktivity písečných červů a mnoha dalšími vychytávkami. Hluboké pouště slouží jako blok. Prostě do nich nebudete moci vstoupit. Přinejmenším ne do doby, než vyvinete technologie pro delší přežití v poušti nebo vybudujete síť či letiště. Na mapách se objeví také unikátní místa, která čtenáři knihy poznají.

Vaším úkolem je vytvářet základny a získávat zdroje. Můžete generovat energii, vytvářet leteckou sílu, stavět raketovou obranu nebo generovat vojáky. Se svou ekonomikou však musíte zacházet opatrně, expandování do nových částí planety, aniž byste se stali zranitelnými vůči útokům jiných frakcí, bude velkou výzvou.