Ještě letos bychom se měli dočkat nových procesorů od Intelu, které se budou řadit do 12. generace s názvem Alder Lake. Společnost se pyšní svými zatím nejlepšími procesory, které zároveň označuje jako hybridní. To z toho důvodu, že nové procesory budou kombinovat „vysoce výkonná“ jádra, která se nachází v nejvýkonnějších procesorech Intelu, a „vysoce efektivní“ jádra, která jsou v dostupnějších procesorech. 12. generace tak pro klasické počítače nabízí to nejlepší z obou světů.

Přesně tohle je ale důvod, proč by mohly mít nové procesory problémy s DRM ochranami, jako je například nechvalně proslulé Denuvo. V oficiální dokumentaci Intelu pro vývojáře, která se k novým procesorům váže, lze nalézt úryvek týkající se této problematiky.

Pokud vaše existující nebo nadcházející hra používá DRM middleware, měli byste se obrátit na jeho poskytovatele a ověřit si, že podporuje hybridní architektury a zejména připravovanou platformu Intel ADL. Vzhledem k povaze moderních algoritmů může DRM používat detekci procesoru a měl by si být vědom připravovaných hybridních platforem. Společnost Intel spolupracuje s předními poskytovateli DRM, jako je například Denuvo, aby se ujistila, že jejich řešení podporují nové platformy,“ dočteme se v dokumentaci.

Tohle samozřejmě neznamená, že si s novými procesory nezahrajete nové hry. Řešení se téměř určitě najde a dost možná už pro většinu DRM ochran existuje. Problém se spíše nejvíce může týkat starších her. Těch, které už nejsou aktualizované. Obavy s kompatibilitou jsou rozhodně reálné už jen z toho důvodu, že se v minulosti něco podobného stalo a staré ochrany jako SecuROM nebo SafeDisc mají na nových systémech vážné problémy. Spíše než nové hry jsou tak v ohrožení staré hry, které mají staré verze DRM ochran a nemusely by na nových procesorech fungovat.

V případě nových her se ale pravděpodobně není čeho obávat. Takové Denuvo určitě přijde s řešením a starší hry, které Denuvo využívaly, o něj většinou v následujících letech kvůli cenové politice přijdou. Jako například právě v případě Rise of the Tomb Raider a Shadow of the Tomb Raider, z nichž byla ochrana Denuvo podle SteamDB včera odstraněna. Zároveň pro obě hry vyšel nový patch, který mj. přidává novou verzi DLSS od Nvidie.