Taky jste přehlceni akčními a složitými hrami, které vás nutí neustále dávat pozor a přemýšlet nad tím, co se to vlastně kruci děje? Já už rozhodně trochu jsem a často se dostávám do nálady, kdy si chci něco zahrát, ale jsem líný vlastně cokoliv zapnout a soustředit se na to. Jo... problémy moderní doby. Nicméně na moji záchranu přišel Dorfromantik. Klidná, malá Indie hra, ve které si skládáte políčka a vytváříte si svůj vlastní malý svět.

POHODOVÁ A ZÁBAVNÁ HRATELNOST JE NEJVĚTŠÍM LÁKADLEM

Vždy začínáte s omezeným a náhodně zamíchaným množstvím políček a vaším cílem je skládat je k sobě tak, aby na sebe jejich dané vlastnosti navazovaly. Dává to vlastně celkem smysl a nejspíše byste takto chtěli hrát, i kdyby to nebylo cílem hry. Když má políčko na hraně les, logicky k němu dáte další les, k domečkům dáte další domečky a postupně stavíte město, jednotlivé řeky a železnice navazujete na sebe a tak dále.

Krom toho, že potom vaše mapa vypadá opravdu pěkně, za toto navazování zároveň získáváte i body. Ty se přičítají k celkovému skóre, které se na konci zapíše do tabulky. Ano, hra totiž může skončit. Jak jsem říkal, políček je omezeně a jakmile vám dojdou, hra pro vás končí a začínáte od nuly. No ale s nějakými čtyřiceti políčky by opravdu moc velká zábava nebyla, a tak se vám při hraní budou objevovat různé úkoly. Například „vytvoř les, který má alespoň 300 stromů“ nebo „pospojuj řeku tak, aby byla dlouhá přesně 20 políček“. Za plnění těchto a dalších úkolů vám hra následně přidá více políček a prodloužíte si tak dobu, kterou budete moci hrát.

Můžete tedy stavět rozsáhlé železniční tratě, obří pole, krásná města, spletité řeky a v podstatě vše, co vám kreativita dovolí. Pokud nechcete, nemusíte se za ničím hnát a hra vám opravdu dovolí prostě relaxovat.

ODEMYKÁNÍ OBSAHU JE VYMYŠLENO CHYTŘE, ALE ZATÍM HO JE MÁLO

Stejně jako u většiny her, i zde ale narazíte na nějaká trvalá vylepšení, která vám po prohře nezmizí. Zde jsou reprezentovány ve formě odemykání nových políček a biomů. Když ve vašem průchodu zahlédnete v dálce bíle políčko, můžete se k němu zkusit dostavět a následně splnit úkol k němu přiřazený. Tím si políčko odemknete a přidá se vám do vašeho balíčku v dalších průchodech. Podobně je to i s biomy. Zatímco ale různých políček je hromada, biomů je zatím pouze několik a skoro všechny si odemknete během prvních dvou hodin. 

No a to je za mě asi jediné minus hry. Jednoduše není dostatečně různorodá a ty nejzajímavější věci opravdu prozkoumáte během prvních pár hodin. Nicméně je Dorfromantik zatím v early accessu a vývojáři v plné verzi, která má vyjít později tento rok, plánují více políček, více biomů, více možností, jak sbírat body, a dokonce kreativní režim.

Už z uživatelských recenzí jde vidět, že hra má skvělé základy a trochu vystupuje z řad tradičních strategií. Teď už jen zbývá přidat více obsahu, což vývojáři plánují, a s čistým svědomím bych doporučil Dorfromantik každému, kdo si rád u her trochu odpočine. Jestli vás tenhle titul zaujal, momentálně se dá sehnat za 9 euro a minimálně pro mě je to ospravedlněné. Strávil jsem u ní rozhodně více hodin, než bych měl. Nebo můžete počkat na plné vydání a třeba si Dorfromantik přidat do seznamu přání. Dejte nám vědět do komentářů, jestli vás tato hra zaujala stejně jako nás.