Hearthstone má za sebou další rok, tentokrát ve znamení draka. A pro Blizzard se jedná o jeden z nejhorších roků, co hra zatím za celých šest let své existence zažila. Nedá se říct, že by poslední tři expanze byly nějak špatné, ale hráče už nějakou dobu nebaví stále se opakující mechaniky a pořád to samé dokola.

Vývojáři se ale pochlapili a ukazují, že stále umí udělat nový a na první pohled zábavný obsah, který by mohl přilákat nejen staré hráče zpátky, ale zlákat i ty nové. S novým rokem do hry přichází dlouhá řada novinek v čele s Illidanem, se kterým poprvé od roku 2014 přichazí do hry nová hratelná classa v podobě Demon Huntera. Ale nepředbíhejme, protože novinek je opravdu spousta, tak se na ně pojďme povídat hezky popořadě.

NOVÝ ROK A NOVÁ EXPANZE

Nový rok ponese název Rok Phoenixe a spolu s ním se budeme muset rozloučit i s velkým množstvím karet z expanzí Rastakhan’s RumbleThe Boomsday Project a The Witchwood, které se tímto přesouvají do Wild formátu.

To, že odchází staré expanze, znamená, že se klasicky můžeme těšit na tři nové expanze v tomto roce. První bude Ashes of Outland, jež nás zavede do fanoušky Warcraftu milované i nenáviděné lokace Outlands, jak už je z názvu jasné. Hráči ji mohou znát jak z původních strategických dílů, tak i MMORPG z tohoto světa.

Zde toho pro nás má Blizzard naplánovaného mnohem víc než jen rotaci starých karet do Wild formátu. Zaměří se i na vcelku nový mód Battlegrounds, Tavern Brawls, ale i sólové expanze, kde slibuje, že se máme rozhodně na co těšit.

PO 6 LETECH PŘICHÁZÝ NOVÁ CLASSA - DEMON HUNTER

Po dlouhých 6 letech od vydání hry konečně Blizzard přidává i novou hratelnou classu. Ta rozhodně není hráčům Warcraftu neznámá, protože jde o Demon Huntera. Postavou zastupující tuto classu nemohl být nikdo jiný než sám Illidan Stormrage, který stále patří mezi jednu z nejoblíbenějších postav celého universa Wacraftu.

Demon Hunter bude disponovat schopností Demon Claws, která jako první ve hře stojí pouze jednu manu. Schopnost zajišťuje +1 bod k útoku pro toto kolo a skvěle bude doplňovat celkový herní styl celé classy, kdy se velká část minionů i kouzel bude zaměřovat právě na útoky hrdiny.

Demon Hunter také představuje nové klíčové slovo specifické pro danou třídu - Outcast. Vybrané karty mají působivé bonusy, pokud je budete hrát z levého nebo pravého kraje vaší ruky. Tato mechanika se tedy stává mnohem zajímavějším pro hráče, co u hry chtějí i přemýšlet.

Demon Huntera bude možné získat po dokončení prologu v režimu jednoho hráče, který bude dostupný od 2. dubna, přičemž také obdržíte zdarma všech deset karet Demon Hunter Basic a sadu 20 karet Demon Hunter Initiate, které budou patřit k Roku draka pro účely rotace. Počínaje vydáním Ashes of Outland dojde také na 15 nových karet pro Demon Huntera s každou budoucí expanzí v Roce phoenixe.

Samotná classa se odemkne následně až 7. dubna.

NOVÉ MECHANIKY

Kromě již zmíněné mechaniky Outcast se společně s expanzí představují dvě další. Jednak Prime, kde se jedná o karty, které po smrti přidají do vašeho balíčku jinou kartu se silným efektem a statistikami. A jednak také Dormant, v jejímž případě jde o uvězněné démony, kteří jsou po vynesení na bojiště dvě kola neaktivní, tudíž nedotknutelní ani jedním z hráčů. Po své aktivaci za dvě kola způsobují silný efekt. K tomu mají i dost silné statistiky.

VELKÁ ZMĚNA V OTEVÍRÁNÍ BALÍČKŮ

Před několika lety jsme dočkali změny v tom, jak otevírání balíčků karet funguje. Změnou si prošly karty legendární kvality s tím, že když vám nějaká padla, bude to ta, kterou jste dosud neměli. Od 26. března to bude rozšířeno na karty všech rarit.

To znamená, že jakmile se tato změna projeví, nebudete již dostávat více než dvě kopie žádné běžné (common), vzácné (rare) nebo epické (epic) karty, dokud nevlastníte dvě kopie všech karet této vzácnosti v sadě. Pokud si kartu sami vytvoříte, bude se to počítat tak, že jste ji dostali. Ovšem pokud dostanete kartu, kterou nechcete a rozeberete ji, bude se stále počítat, jako byste ji měli a znovu vám již padnout nemůže. Tato změna neovlivní celkovou distribuci vzácností v balíčcích karet.

Navíc počínaje 26. březnem získají všichni noví hráči celý balíček zdarma od třídy podle svého výběru postavenou z karet z Roku draka. To platí také pro hráče, kteří se do hry nepřipojili za poslední čtyři měsíce do dnešního dne.

ZMĚNA SYSTÉMU HODNOCENÝCH ZÁPASŮ

Začátkem sezóny v dubnu 2020 se nahrazuje stávající systém hodnocených zápasů novým ligovým systémem. V něm bude pět lig, z nichž každá bude tvořena deseti řadami. Hráči začnou každou sezónu vždy na bronzu 10. Ovšem na začátku každé sezóny získají hráči Star Bonus na základě jejich výkonu v předchozí sezóně. Například - pokud máte pětinásobný Hvězdný bonus a vyhrajete hru, dostanete pět hvězd místo jedné.

Po dosažení každého hodnoceného patra ve vašem stoupání, bude váš Star Bonus snížen o jeden. Při hraní se Star Bonusem se vám bude zároveň porovnávat vaše hodnocení utkání, tzv. MMR (matchmaking rating), což znamená, že se budete přesněji setkávat s hráči podobné úrovně dovedností, jako jste vy.

Změnou si prošly i odměny za dosažené milníky v ranked systému. Ty nově budou obsahovat i balíčky ze vždy nejnovější expanze s řadou karet, podle toho, jak vysoko jste se dostali.

Novinkou budou také i okamžité odměny, které dostanete pouze jednou v případě, že se dostanete na určitý milník v žebříčku ranků/hodností.

PŘESUN DO WILDU, NOVÉ KARTY A POZMĚNĚNÍ PRIESTA

Mezi poslední změny, které nás čekají, je úprava některých karet pro Priesta, aby více zapadaly do ideologie této classy. To znamená, že šest karet odrotuje do Hall of Fame a naopak přibude šest nových. K tomu sedm karet projde úpravou statistik. Ve všech případech se jedná o buff/zesílení. Karty, které odchází, jsou:

Samozřejmě nás čeká postupné odhalovaní nových karet pro nadcházející expanzi. Několik nám jich již bylo představeno během včerejšího oznamování. Kompletní seznam všech karet najdete zde.

V neposlední řadě se také budeme muset rozloučit s pěti kartami z klasického setu, které odchází do Hall of Fame. Jde konkrétně o:

Navíc každý, kdo se do hry až do konce června přihlásí, získá kartu Kael'thase Sunstridera.

Expanze začíná 7. dubna.