Letos v listopadu to bude už 10 let, co exkluzivně na Xbox One vyšla akce Ryse: Son of Rome. Později se dostala na PC. Podle mnohých nedoceněná hra, která měla pěknou grafiku, ale chyběla jí variabilita. Přesto mnozí hráči chtějí pokračování.

Otázkou je, co chtějí vývojáři z Cryteku. Ti si na římské dobrodružství vzpomněli na Twitteru. Zeptali se hráčů na vzpomínky. Nejspíš ale nečekali, jak pozitivní mnozí budou a kolik se jich sejde s přáním druhého dílu.

Pokud má Crytek skutečně něco v plánu, tak nejspíš to bude remaster. Stejně se německé studio zachovalo v případě série Crysis a až potom oznámilo vývoj zbrusu nového dílu. Možná si remasterem Crytek zjistí skutečný zájem hráčů o Ryse: Son of Rome a když budou prodeje dle představ, dá zelenou vývoji druhého dílu.

Tady se hodí vzpomenout na zákulisní informace jednoho insidera. Nick „Shpeshal Ed“ Baker se už před dvěma roky měl dozvědět, že v Cryteku vzniká pokračování Ryse. Že by dokázal Crytek skutečně překvapit a rovnou se vytáhnout s novým dílem? Uvidíme.

Podle generálního ředitele Cryteku neměl být Ryse: Son of Rome jednorázovým titulem, měl sloužit jako začátek nové série. Objevovaly se ale neoficiální zprávy o zrušení Ryse 2 kvůli konfliktu mezi Crytekem a Microsoftem o to, kdo bude vlastnit práva na sérii. Microsoft chtěl prý výměnou za financování vývoje Ryse 2 převzít duševní vlastnictví značky, ale na tyto podmínky nechtěl Crytek přistoupit. Později ovšem Cevat Yerli z Cryteku popřel, že by byla hra zrušena, a dodal, že vztah mezi Crytekem a Microsoftem zůstal silný a pozitivní. Práva na značku Ryse by měl nadále vlastnit Crytek.

Každopádně, dnes jsou obě společnosti někde jinde. Crytek si prošel finanční krizí, více se zaměřil na live service a pomalu se vrací k velkým titulům, mimo jiné vývojem nového Crysis.

Připomeňme, že Ryse: Son of Rome vypráví příběh mladého římského vojáka jménem Marius Titus, jenž se stal svědkem vraždy své rodiny rukou barbarských banditů. Marius, neukojitelně prahnoucí po pomstě, se vydává společně s římskou armádou do Britannie. Marius postupně stoupá napříč pozicemi v armádě, až nakonec povstane jako pravý vůdce všech lidí a ochránce Impéria. Jak již však brzy zjistí, jeho osud může být naplněn jen na jednom místě, a to mnohem blíž k jeho domovu...