18.6.1999 je den, kdy se ke světu her přidal titul, který zná dnes již pomalu každý - Counter Strike. Kdo by tehdy řekl, že to bude jedna z prvních her, co dá vzniku eSportu.

Jedna z nejpopulárnějších FPS her oslavila své dvacáté narozeniny. Hra, která původně byla pouhým módem vytvořeným programátory Mihtem Le, který je více známý jako „Gooseman“ a Jessem Clifem do tehdy velmi úspěšné hry Half-Life. Nikdo tehdy netušil, jaký poprask hra na videoherní scéně vyvolá, a že se i po dvaceti letech naleznou hráči, kteří se k ní rádi budou vracet.

Po chvíli se tak z módu stala samostatná hra, která se postupem let značně rozvíjela, ale nikdy neupustila od svých základů. Prozatím poslední verzí hry se stal Counter Strike: Global Offensive, který tu s námi bude už 7 let. I přesto si drží u hráčů velkou oblibu a patří mezi nejhranější hry současnosti. 

Nejnovější díl je navíc velmi úspěšný i na poli rychle se rozvíjejícího eSportu. Ve skutečnosti to byla jedna z prvních her, kde se objevilo nějaké soutěžení mezi hráči a začala tak vznikat prvotní uskupení dnes již známých týmů. V dnešní době tak patří mezi nejznámější eSportové hry, díky které si k nemalým penězům přijde spousta hráčů, kteří se už samotným hraním i živí.

A k výročí si právě Valve připravilo zajímavý event, při kterém můžete navštívit nejznámější mapu celé hry, a to ještě takzvaně v plénkách a spatřit tak, jak vypadala v první verzi hry Counter Strike 1.6, kterou si určitě dost z vás jistě pamatuje. Mapa v dnešní verzi hry vypadá již značně jinak a prošla nejednou změnou. Na dobu neurčitou si proto mapu můžete zahrát i v Counter Strike: Global Offensive ve své původní podobě. A součástí výročí jsou i samolepky se slepicemi. Možná se ptáte, proč zrovna slepice na výročí? No, má to být přeci uctění všech slepic, co právě hráči za tu řadu let na všech mapách pozabíjeli.