Commander 85, počítač náramne pripomínajúci Commodore so super modernou umelou inteligenciou, potrebuje prachy na realizáciu. Nebojte sa, nejde o žiadny nový retro-moderný počítač, ale o videohru, ktorá sa vezie na vlne nostalgie za 80tymi rokmi. Pokojne si surfuje na synthwave vlnách popri Stranger Things, IT či Jurskom Parku. A aby nás vývojári z poľského PlayWay presvedčili, poskytli nám krátke demo, v ktorom nájdete nie len hromadu easter eggov, ale aj veľmi šťavnatý príbeh točiaci sa okolo seba-uvedomujúcich počítačov, hackovania a odštartovania tretej svetovej vojny. Yup, tretej svetovej vojny.

INTELIGENTNÍ POČÍTAČ, HACKOVÁNÍ A NESPOČET REFERENCÍ

Hned po spuštění vás hra uvítá projížďkou na červeném bicyklu kolem zvláštně povědomé dodávky a jakmile mladý teenager, za kterého hrajete, zaparkuje kolo a vy přestanete obrazovku propichovat očima při hledání dalších a dalších tajemství, dostihne vás uražený tón vaší matky, která má, abych byla upřímná, veškeré důvody se zlobit. Nedávno jste k narozeninám dostali nový počítač Commander 85, který kromě toho, že rozjede všechny vaše oblíbené hry jako třeba Turttler, Zero anebo Hurricane, má svoji vlastní umělou inteligenci. A vy s ním jednoduše máte tolik zábavy, že vůbec nestíháte chodit do školy. S rozzlobenou matkou za dveřmi ale moc zábavy není, a tak duchaplně přijmete Commanderovu nabídku, že vás naučí jak se hacknout do školní sítě, abyste si mohli upravit svá procenta absence. 

A tu príde problém, pretože keď ste pripojení na internet aby ste niekoho hackli, môže niekto iný hacknúť vás. Do počítača sa vám tak stiahne vírus, ktorý začne prepisovať súbory a ovládať ho. A je na vás, ako na pokročilom používateľovi, aby ste pomohli svojmu inteligentnému počítaču v boji proti vírusu. Na to vám slúži textový interface cielene pripomínajúci BASIC. Ten si navyše môžete nastaviť do základného módu, kedy na príkazy klikáte, alebo pokročilého, vtedy ihch musíte poctivo písať presne tak, ako sa to robilo kedysi.

PSANÍ PŘÍKAZŮ ZVLÁDNOU I HRÁČI MLADŠÍ GENERECE

Mladší generace hráčů se ovšem nemá čeho bát. Na položení telefonního sluchátka na modem nepotřebujete mozek génia a těch pár příkazů, které musíte i během lehčího herního módu ručně psát, si zapamatujete během patnácti minut. Navíc máte možnost kdykoliv odvrátit zrak od monitoru - tedy, od toho monitoru, co máte ve svém monitoru - a podívat se na přibalený návod na ovládání našeho drahého Commandera.

Okrem návodu môžete pootvárať aj všetky zásuvky na stole a prehrabať sa osobnými predmetmi, naladiť si rádio na jedinú funkčnú frekvenciu vysielajúcu synthwave, alebo si otvoriť okno, pohrať sa so psom či zapnúť tielku. Týchto možností by malo byť vo finálnej hre oveľa viac, no ja som už teraz skúmaním izby premrhal dobrých 6 hodín a k počítaču som si sadol až okolo polnoci. Skrátka, odkazy na roky dávno minulé sú pre mňa asi zaujímavejšie, ako nejaký gameplay.

ILLUMINÁTI A TŘETÍ SVĚTOVÁ VÁLKA

Každopádně těm z vás, které zajímá více příběh než pouhé prostředí, doporučujeme připravit si svoji alobalovou čepici a vynést odpadkový koš, protože PlayWay nám slibuje příběh plný Iluminátů, šílených vědců a povinností být pořádným dítětem, co jednoduše neodmlouvá příkazu jít už konečně do postele. Sebevíc se ale během hraní dema budete snažit vše udělat správně, na konci se vám nějak povede odpálit nukleární hlavice, a tak poslat Ameriku, jak ji známe, do věčných lovišť. Takže jak už bylo zmíněno, yup, třetí světová válka.

Ak si teda fičíte na osemdesiatkovej nostalgií a nemáte problém s experimentálnymi hrami, Commander 85 vyzerá ako projekt hodný vášho času, záujmu a možno aj peňazí. Teraz nám ostáva už iba čakať, čo sa tvorcov z toho námetu podarí vytrieskať v plnohodnotnej viachodinovej hre.