Před příchodem nových konzolí hráči debatují o tom, co by měl nový hardware zvládnout, respektive, co od něj očekávají. Společnosti ISFE a GameTrack se na tyto otázky zaměřily a mezi vybranými Evropany provedly zajímavý průzkum.

Průzkum mezi osmi tisíci Evropany žijícími ve Španělsku, Německu, Francii, Itálii a Velké Británii přinesl jasnou odpověď. Téměř 70 procent dotázaných od PlayStationu 5 a Xboxu Series X očekává především velké vizuální zlepšení ve srovnání se současnými konzolemi. Tito hráči doufají, že vývojáři od Sony a Microsoftu dostanou hardware, který jim to umožní. Procentuální nárůst se zvýší na 78 % v případě, že vezmeme v úvahu pouze majitele konzolí.

63 % lidí si přeje zkrácení doby pro načtení hry (u konzolových hráčů je to 71 %) a 59 % chce eliminovat zvuky, které konzole vydává. V tomto případě si pravděpodobně stěžují na PS4 Pro, které dost hučí, zatímco Xbox One (S) a Xbox One X jsou daleko tišší. Na internetu lze nalézt vtípky, které zvuky PS4 Pro přirovnávají ke startu letadla.

Co se týče fyzických a digitálních her, tak pouze 47 % respondentů stále kupuje fyzické kopie. 50 % pak očekává více her umožňující ovládání pohybem, což je více než těch, kteří považují podporu virtuální reality za důležitou funkci (37 %). Více si přejí zpětnou kompatibilitu.

Zajímavá je situace u rozlišení. V posledních měsících se objevovaly různé dohady o tom, zda PS5 a Xbox Series X dokážou některé hry spustit v rozlišení 8K. Pouze 40 % respondentů považuje toto rozlišení u nové generace konzolí za důležité. Ostatní ho považují de facto za zbytečné a vyhrává u nich frekvence snímků za sekundu, zpětná kompatibilita a možnost hrát fyzické verze her. Zpětná kompatibilita je důležitá pro 48 % (u konzolových hráčů jde o 59 %). Hraní fyzických her má výsledek 47 % a 58 % u konzolových hráčů.

GameTrack poukázal za rozdílné názory v jednotlivých zemích. Například méně než 30 % německých účastníku považuje VR za důležité, zatímco handheld mód je důležitý pro 24 % z nich. Na druhé straně, hráči ze Spojeného království kladou větší důraz na streamované aplikace - 58 % z nich, což je o 14 % více než evropský výsledek.

Napište nám do komentářů, co od nové generace konzolí od Sony a Microsoftu očekáváte vy. Já osobně bych si přál stabilních 60 snímků za sekundu, rychlejší načítání a aby konzole byla tichá. Ano, slyším startující letadlo u PS4 Pro :-)

Než se rozloučíme, tak studie BestSEOCompanies zjistila, že nejloajálnější jsou fanoušci PlayStationu. 40,7 procenta si vybralo platformu od Sony při otázce, které značce jsou loajální. 31 % zvolilo Xbox a 30,4 procenta Nintendo. 1 z 3 lidí z průzkumu má pak zájem koupit si PS5. U Xboxu Series X to je 1 ze 4.

Pokud by vás zajímala loajalita k počítačům, tak herní počítače a notebooky mají 14,7 a 8,6 procenta.