Kdyby mi někdo řekl, že strategie Civilization VI obdrží battle royale režim, tak bych se smál a myslel si o něm své. Spekulacím z nedávné doby jsem nevěřil, ale jak se dnes ukázalo, tenhle stále oblíbenější mód do hry skutečně dorazí. No, když ho může mít Tetris, tak proč ne Civilizace, že?

Studio Firaxis Games oznámilo battle royale režim pod názvem Red Death. Odehrává se na speciální post-apokalyptické verzi mapy Země, kde vidíme ruiny kdysi velkých měst. Mapa je radioaktivní a kruh bezpečné zóny se postupně zmenšuje a nutí hráče, aby mezi sebou bojovali o zbývající bezpečnou část pustiny. Do hry se mohou zapojit dva až dvanáct hráčů. Každý si vybere jednu z několika dostupných frakcí, včetně mutantů, šílených vědců nebo pirátů, a musí za každou cenu ochránit své civilisty za pomoci pěchoty a kulometčíků. Pokud váš poslední civilista zemře, jste automaticky vyřazeni z bojů.

Vše probíhá v tahovém režimu. V levé horní části obrazovky se dozvíte, kolik kol zbývá do zmenšení bezpečné zóny. Zároveň vás hra upozorňuje i na zranění jednotek v případě, že zůstanou v nebezpečné, radioaktivní zóně. Pozor si musíte dávat i na oceány a jezera. Jejich voda je radioaktivní a při každém otočení kola způsobí vašim jednotkám poškození.

Pustinu můžete prozkoumávat a kromě jiných hráčů bojovat i s umělou inteligencí v táborech a zničených městech. Narazit můžete na zásobovací bedny a získat nové zkušeností body i nové jednotky. Hlavním cílem Red Death módu je zůstat naživu jako poslední frakce a uniknout ze Země na kosmickou loď pomocí přistávajícího modulu. V Red Death se nemusíte starat o technologický vývoj ani budování měst.

Pokud vás Red Death zaujal, je součástí bezplatné zářijové aktualizace hry, která zahrnuje i řadu vylepšení a oprav.

Připomeňme, že Civilization VI vyšla v říjnu 2016 na počítače a o rok později na iOS a poté i na Nintendo Switch. Red Death je dostupný pouze u PC verze.