Stýská se vám po starých městských simulátorech? Řešením by pro vás mohlo být Metropolis 1998 od Yesbox Studios, které sice vypadá jako retro city builder, ale zároveň chce nabídnout moderní a neobvyklé funkce, které v žánru chybí.

Čím Metropolis 1998 vybočuje od ostatních her v žánru, je například možnost upravovat a různě zdobit každou budovu ve městě. Tento smysl pro detail se také projevuje u jednotlivých obyvatel, u kterých můžete sledovat jejich aktivity po celý den. Ať už jedou do práce, nebo si v ní zrovna dávají oběd, všechny tyto úkony budou plně animované a budete je moci sledovat v reálném čase.

Tento přístup chce studio uplatnit i u mechaniky zločinu. Ta se v podobných hrách většinou odehrává na pozadí a hráč nemá příležitost se do ní zapojit. Jednou z aspirací po vydání by měla být možnost sledovat zločiny přímo v okamžiku, kdy se dějí. Díky tomu budete moci například pozorovat probíhající bankovní loupeže a následné policejní honičky, ve kterých se policisté snaží zloděje dopadnout. To je určitě zajímavější přístup než jen pouhá notifikace.

Hra by měla také obsahovat tradiční katastrofy, které jsou známé z ostatních městských simulací jako zemětřesení, požáry, záplavy nebo tornáda. V plánu jsou i extra katastrofy jako pandemie, recese, deprese a boj s monopoly, které likvidují konkurenci v různých odvětvích.

Hra je zatím dostupná pouze v demoverzi na Steamu, do které před několika dny vyšla nová aktualizace s novým obsahem. Tvůrci také mají na svém blogu rozepsanou roadmapu všech funkcí, které by chtěli do hry přidat, a v jakém stádiu vývoje se konkrétní položka nachází. Také počítají s podporou po vydání hry a přidáváním dalšího obsahu.