Příští rok se očekává, že jak Microsoft, tak Sony přijdou se svými next-gen konzolemi. Přesný datum v tuto chvíli ještě nelze specifikovat, byť se může předpokládat, že to bude někdy ke konci roku. O jejich vybavenosti již také padlo pár vět, ale jedna věc je stále pravdivá a nakonec by opětovně měla rozhodnout o tom, kterou konzoli si hráči zvolí za svoji, a tou jsou hry samotné. Jednoduchý příklad: Xbox One X může být výkonnější, ale God of War si na něm prostě nezahrajete. Na druhou stranu hráči PlayStationu zase musí oželet třeba značku Gears of War. 

Každopádně budou to právě hry, do kterých bude Sony s další generací PlayStationu investovat nemalé peníze. A není se čemu divit: hry jsou pro Sony jednoznačně nejvýdělečnějším produktem v porovnání s chytrými mobily či televizemi. S posledním fiskálním rokem se Sony může chlubit tržbami 21 miliard dolarů a 3 miliardami dolarů provozního zisku. Mimoto se letos očekává překročení 100 miliónů prodaných kusů konzole PlayStation 4.

Plán Sony je tedy jasný: velké tituly za velké peníze. S tím se znovu pojí i zmíněný hardware konzole, který by měl být schopen zvládnout graficky náročné hry. Ve hře by opět měly být i exkluzivity, které se Sony pokusí získat. Vydavatelé obecně chtějí své hry na více platformách, aby maximalizovali zisky, zatímco výrobci konzolí hledají exkluzivní obsah anebo přinejmenším časovou exkluzivitu. Sony samo o sobě je také vydavatelem, i proto bychom měli v budoucnu očekávat více jejich AAA her.

S tímto krokem se tak trochu do pozadí dostanou indie hry. Sony je neplánuje úplně vyškrtnout, stále pro ně bude místo, jak tvrdí mluvčí Sony, ale vzhledem k posilování vztahů s velkými vydavateli budou omezenější zdroje. Podle mluvčího si lidé kupují konzole proto, aby hráli AAA hry dostupné pouze na dané platformě, nikoliv kvůli menším titulům. 

Boj to bude těžký. Microsoft je už dlouholetý sok, z Nintenda si Sony dvakrát těžkou hlavu nedělá. Uvádí totiž, že základna hráčů Nintenda je spíše mladšího věku podle demografie Sony. Ve Stadii od Googlu vidí potenciální hrozbu, hlavně tedy do budoucna. Dovolím si však říci, že dokud bude dělat Sony své dobré hry, výdělky by měly být samozřejmé.