Chtěli jste si někdy vyzkoušet řídit vlakovou síť? Protože tahle malá česká hra v předběžném přístupu zvaná Rail Route vám to umožní. Dokonce vás nechá role playovat za různé státy. Můžete hrát ve stylu Japonska a mít všechny vlaky na stanicích včas, nebo můžete zkusit napodobit České dráhy a ujistit se, že každý vlak bude pozdě, někdy vůbec nedorazí nebo dorazí, ale na špatnou kolej. Já jsem samozřejmě jako správný Čech a profesionální hráč zvolil tu druhou možnost, i když ne úplně úmyslně.

Ať už budete hrát jakkoliv, vaším úkolem bude vždy dostat vlak z bodu A do bodu B. Jenže ne všechno je tak snadné, jak se zdá. Většinou vlaky potřebují zastavit po cestě ještě na další zastávkách, někdy musí projet po stejné trase jako jiný vlak a tak dále. Vy jako vlakový dispečer budete přepínat výhybky, vlaky přijímat na jednotlivých stanicích a zastavovat je, když bude potřeba. Koncept hry je tedy celkem jednoduchý, ovšem zorientovat se v tom všem je výzva sama o sobě.

Na rozdíl od her jako Factorio či Mini Metro, tady vaším hlavním úkolem totiž nebude automatizace, i když se ve hře určitým způsobem nachází. Především se budete snažit si zapamatovat, kam poslat jaký vlak a kterému dát přednost, abyste všechny stihli dopravit včas. Tomu je přizpůsobeno i uživatelské rozhraní, které vám ukazuje seznamy vlaků spolu s informacemi k nim. Hra by možná mohla dělat trochu lepší práci ve vysvětlování právě těchto seznamů a tabulek, ale jakmile se zorientujete, hraje se titul příjemně.

Jednoduchá 2D grafika vypadá pěkně a zároveň podporuje přehlednost, abyste se ve svých vlakových sítích neztráceli. To je důležité hlavně u Timetable map, které mi přijdou na hře nejzajímavější. Jde skoro až o jakési rébusy. Nemůžete v nich trať rozšiřovat a pouze vlaky posíláte tam, kam je potřeba, dokud je neodpravíte všechny. A protože jsou v tomto módu tratě připraveny dopředu a vlaky se objevují ve vývojáři určených místech, vznikají zajímavé situace na vyřešení. Jak jsem říkal, jednoduše to působí jako jedna velká neustále se měnící hádanka.

Pokud byste si však raději chtěli postavit vlastní železniční síť, můžete tak udělat v Endless módu. Zde můžete stavět výhybky, kupovat stanice, přidávat signály a nové koleje. Spousta věcí je ale bohužel ze začátku zamčených a některé akce tak budou nejdříve opravdu otravné. Například si musíte odemknout automatické přijímání vlaků na stanicích, jejich samostatné otáčení nebo spoustu tlačítek ve vašem rozhraní. A nic z toho není úplně levné. Endless mód je tedy ze začátku docela nudný a i když věřím, že by se po tom, co bych vytvořil rozsáhlejší vlakovou síť, rozjel a bavil by mě, raději jsem většinu času strávil hraním hádanek v Timetable režimu.

Důležité je připomenout, že hra je zatím v předběžném přístupu a myslím si, že Endless režim má velký potenciál. Pokud ho vývojáři trochu doladí, především zrychlí vydělávání peněz, abyste mohli rychleji expandovat, mohlo by z něj být suprové hřiště pro každého fanouška vlaků.

Potenciál má zároveň i editor map, který vám dovolí si vytvořit vlastní… no, mapy. Jestli tak chcete třeba replikovat známou železniční síť nebo si jenom vytvořit nějakou tu šílenost, tady máte možnost. Mapy navíc lze následně sdílet na Steam Workshopu nebo přímo pomocí kódu. Vše v tomto editoru je zároveň překvapivě intuitivní, takže se ani nemusíte bát, že byste nevěděli co a jak.

Jestli vás tedy tato malá hra od českých vývojářů zaujala, tak neváhejte a běžte si ji vyzkoušet na Steam. Za takto na první pohled prostou hru je 430 korun neboli 17 a půl eura celkem dost, ale na druhou stranu vás titul dokáže zabavit na dlouhé hodiny, takže záleží hlavně na vás, co od hry budete čekat.